El feixisme fracassa a Barcelona
Baixíssima assistència a la marxa contra Colau convocada per l’extrema dreta a dos dies del tancament de la campanya
Els Mossos organitzen un ampli dispositiu per evitar l’encontre de dos actes de signe contrari
http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2293367-la-gran-majoria-d-ocupacions-son-de-pisos-buits.html
2293367
L’intent del moviment feixista Desokupa per violentar la recta final de la campanya electoral a Barcelona va fracassar ahir estrepitosament. Només quatre-centes persones, segons el recompte realitzat per aquest diari, es van manifestar entre les nou i les deu del vespre des de la plaça Universitat fins a la plaça Espanya.
A la mateixa hora un centenar d’antifeixistes es van manifestar per la part alta del Raval en contra de la concentració de Desokupa. Un fort desplegament de Mossos d’Esquadra va impedir que una concentració i l’altra es trobessin. Al final d’aquesta manifestació, els Mossos van encapsular els manifestants, en van identificar desenes, els van fer fotos i almenys hi va haver un detingut.
La convocatòria de la manifestació feixista es va fer a través d’un vídeo a les xarxes amb un contingut que voreja el delicte. En un moment hi apareix un gos orinant en un cartell amb la imatge de l’alcaldessa Colau, i en un altre passatge es fa menció de les querelles judicials que té l’alcaldessa, descontextualitzant els processos, amb titulars de premsa on sembla que ja s’hagi condemnat casos que, simplement, estan en fase d’instrucció.
El vídeo vincula l’ocupació amb el món del delicte, presenta Barcelona com una ciutat “sense llei” i fa una visió retrospectiva de Colau, a qui arriben a vincular amb ETA assegurant que havia fet costat als presos de l’organització basca.
La marxa va continuar amb el mateix to d’ofensa contra l’alcaldessa. De fet, la manifestació portava una pancarta on es podia llegir “La societat civil contra Ada Colau”, si bé la concentració havia estat convocada només per Desokupa, que és una empresa que cobra per desocupar pisos ocupats. Al costat d’aquesta pancarta n’hi havia una altra d’exaltació a la policia.
Volgudament, l’organitzador de l’acte i propietari de Desokupa, Daniel Esteve, va voler donar una imatge pacífica –quan el seu comportament habitual és tot el contrari– evitant incidents durant la marxa, negociant en tot moment amb la policia. Només hi va haver un petit moment de tensió quan des d’un balcó es va llançar un objecte als manifestants, una ampolla, van dir uns, ous, van dir uns altres. De fet, si va ser aquest últim objecte va estar d’acord amb el que es corejava en la marxa, on en repetides ocasions es va cantar “estem fins als ous”. Altres cantarelles que es van poder sentir van ser insults, directes, a l’alcaldessa Colau, visques a Espanya i algun visca a la Legió.
La intenció de Desokupa era d’uniformitzar els manifestants. Per això van repartir samarretes negres amb el logo de l’empresa al principi de la marxa. Un representant de Desokupa va assegurar que n’havien portat 2.000 i que les havien distribuït totes, fet que la premsa va poder constatar que no va ser així.
La capçalera de la manifestació va estar copada per la gent de Desokupa. Homes, tots ells cepats, d’alçada considerable, bíceps treballats a les màquines del gimnàs, cap rapat i orelles grans. Talment l’aspecte dels ogres dolents dibuixats en tants contes infantils.
La manifestació d’ahir és la culminació de l’estratègia de l’extrema dreta per intentar centrar el debat electoral en la qüestió de les ocupacions, prescindint del problema de l’encariment de l’habitatge i la falta de pisos socials. El discurs ha estat insistent i l’han mesclat amb la qüestió de la seguretat, relacionant ocupació amb delinqüència i inseguretat als carrers, i identificant Ada Colau com la responsable de tot plegat.
El cert és que la majoria de les ocupacions d’habitatges afecten pisos buits, mentre que només un 2,3% van afectar pisos habitats de primera o segona residència. Aquesta segona modalitat d’ocupació és la que rep el qualificatiu de delinqüencial, si bé tota ocupació d’un habitatge aliè, encara que sigui per necessitats de sostres, està penat amb la legislació actual.
Segons les dades del Departament d’Interior, el 97,7% de les ocupacions d’habitatges que es van denunciar l’any 2022 van afectar llars buides, concretament 6.704, mentre que només es van denunciar 159 ocupacions de domicilis habitats (2,3%). D’aquestes, 62 violacions de domicili, el 39% del total, es van produir en segones residències, i la majoria a les comarques gironines.