Opinió

Les empreses milloren, però amb ombres

Com cada any, la Cambra de Comerç ha presentat l’informe anual de l’empresa catalana, en aquest cas el referent al 2022, fet amb la col·laboració del Departament d’Economia del govern. En línies generals, el 2022 va ser un bon any, però hi ha aspectes millorables.

Pel que fa al nombre d’empreses, el 2022 hi havia a Catalunya 660.166 empreses, la qual cosa és un nombre superior al del 2020, abans de la pandèmia. Això és positiu, però anant al detall veiem que l’augment del nombre d’empreses s’explica per l’increment de les empreses petites. Des del 2020, s’ha reduït el nombre d’empreses mitjanes i grans en un 5,5% i un 1,9%, respectivament. Això és negatiu, ja que la dimensió és el que permet apostar més per la innovació i la internacionalització. Això és conseqüència de l’anomenat cercle virtuós entre dimensió, innovació i internacionalització, que permet millorar la competitivitat del teixit empresarial.

Sobre la capacitat de generar riquesa, és molt destacable l’augment del 10% de les vendes durant el 2022, sobretot per l’empenta en les exportacions i el mercat interior. En canvi, el valor afegit va baixar un 12% com a conseqüència que s’ha reduït la productivitat. En conjunt, la rendibilitat financera es va situar en el 6%, la qual cosa és positiva perquè va superar, encara que per poc, el cost del diner. També va evolucionar positivament la posició financera, ja que el nivell de capitalització i liquiditat va ser favorable.

D’altra banda, les empreses van mantenir una feblesa important que s’observa des de l’any 2008 i que es refereix a la baixa inversió en R+D, problema que afecta el conjunt de l’Estat espanyol. Recordem que en els darrers anys, fins i tot Portugal ja inverteix més en proporció amb el PIB. Un altre aspecte negatiu és que els costos financers van seguir pujant a causa de l’augment dels tipus d’interès.

En resum, el 2022 les vendes i els beneficis van seguir creixent, però l’assignatura pendent va continuar sent la baixa inversió en R+D. Poca innovació vol dir menor competitivitat i productivitat i, per tant, seguim apostant per un model de baix cost i ingressos baixos. Low cost igual a low income, és a dir menys capacitat de generar benestar per a les persones, que és l’objectiu final de l’activitat econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.