Política

política

ERC rebutja un nou “cafè per a tothom” en finançament

Vilalta exigeix una negociació bilateral entre l’Estat i Catalunya per posar fi al dèficit fiscal

Beneeix l’acceptació del català al Congrés, però descarta que sigui “moneda de canvi” per a la investidura de Sánchez

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha rebutjat un nou “cafè per a tothom“ durant la revisió del sistema de finançament autonòmic i ha exigit al govern de l’Estat una negociació “bilateral” amb Catalunya, que permeti posar fi al “dèficit fiscal” català.

En una entrevista amb Efe, Vilalta ha puntualitzat que ERC no pretén “eliminar la solidaritat” interterritorial, sinó que vol acabar amb els “greuges” cap a Catalunya que genera l’actual model de finançament. Així ho ha plantejat després que la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, afirmés aquesta setmana que la reforma del sistema de finançament autonòmic era una “urgència” i que podia ser un dels punts de la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez amb les forces independentistes.

“Ja sabem que hi ha coses que no funcionaran: una negociació multilateral, un cafè per a tothom, no servirà, perquè aquesta pel·lícula ja l’hem vist anteriorment i no ha servit per acabar amb aquesta situació injusta del dèficit fiscal que pateix Catalunya”, ha insistit.

La dirigent republicana ha recordat que l’actual sistema de finançament, caducat des de fa nou anys, és “absolutament injust” i que, com els models anteriors, no ha servit per revertir el “dèficit fiscal” de Catalunya, xifrat pel govern en més de 20.000 milions d’euros, xifra equivalent al 8,5% del PIB català.

D’altra banda, sobre la proposta llançada per la líder de Sumar i vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, de reformar el reglament del Congrés perquè els diputats puguin expressar-se a les llengües cooficials, Vilalta ha dit que la veu amb bons ulls, però no vol que pugui servir com a “moneda de canvi” per negociar la investidura de Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.