Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna confia que els F-16 puguin canviar la marxa de la guerra

Ucraïna confirma avanços al sud, però Rússia fa el mateix al front del nord

Ucraïna xifra les seves esperances en els caces estatunidencs F-16 per a canviar en un futur la marxa de la guerra i obtenir superioritat aèria en els territoris ocupats, que segons el comandament ucraïnès és la clau per a l’èxit de la seva actual ofensiva terrestre, alentida per la resistència russa.

“No vencerem immediatament, clar, però el caça F-16 és capaç de canviar el curs dels esdeveniments, de donar-nos el que més necessitem: superioritat aèria en els territoris ocupats”, ha dit aquest dilluns el portaveu de la Força Aèria d’Ucraïna (FAU), Yuri Ignat, en declaracions al telemarató informatiu nacional.

Ignat ha indicat que, mentre ell parla, “8 o 9 caces russos es troben sobre els territoris ocupats i llancen bombes guiades i coets”. “Quan tinguem F-16, no ho podran fer. La superioritat en l’aire és la clau per a la victòria en terra”, ha subratllat.

Per la seva banda, en una intervenció avui en el Parlament danès, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha lloat el lideratge de Dinamarca en l’ajuda al seu país en anunciar el diumenge l’enviament de 19 caces F-16 a Ucraïna, que també rebrà avions d’aquesta mena de Països Baixos.

“Gràcies, Dinamarca, per ajudar Ucraïna a ser invencible”, ha dit davant els legisladors Zelenski, que ha agraït als danesos el tracte als refugiats ucraïnesos i la seva implicació en la reconstrucció d’Ucraïna.

Instructors de països occidentals estan ensinistrant pilots ucraïnesos en el maneig dels F-16 i s’espera que els primers caces d’aquesta classe arribin a Ucraïna abans de final d’any procedents de Dinamarca.

Avanços ucraïnesos al sud

En el front sud, mentrestant, les tropes ucraïneses “van aconseguir avanços” al sud-est de Robotyne i al sud de Dolenta Tokmatxka (regió de Zaporíjia), ha escrit en Telegram la viceministra de Defensa ucraïnesa, Hanna Maliar. “L’enemic va intentar recuperar posicions a l’oest de Robotyne, però no va tenir èxit”, va subratllar.

Maliar ha indicat que continuen els combats al costat de Robotyne, localitat situada a uns 20 quilòmetres al nord de Tokmak, ciutat que abans de l’esclat de l’accions militars tenia més de 30.000 habitants.

El control de Tokmak, un important nus de comunicacions, és clau per als plans ucraïnesos de tallar el corredor terrestre que uneix la península de Crimea a la Rússia continental i que les tropes russes van obrir al llarg del litoral ucraïnès de la mar d’Azov al començament de la campanya militar.

Rússia informa de progressos al nord

Per la seva banda, el Ministeri de Defensa de Rússia ha assegurat aquest dilluns que les seves tropes repel·leixen els atacs de les forces enemigues en Robotyne i avancen en el front de Kupiansk, en el nord-oest d’Ucraïna.

“En l’eix de Kupiansk (regió de Khàrkiv), les unitats de l’agrupació Oest van millorar les seves posicions al llarg de la línia del front amb el suport de l’aviació tàctica i el foc d’artilleria”, assenyala l’últim comunicat de guerra rus.

L’exèrcit rus, segons va afegir Defensa, va rebutjar quatre atacs ucraïnesos en Kupiansk al llarg de l’última jornada i deu en altres fronts. En total, les forces ucraïneses van sofrir més de 450 baixes, segons Moscou.

Nou atac amb drons a Moscou

La defensa antiaèria russa ha abatut avui tres drons en les proximitats de la capital russa, un dels quals va causar dos ferits.

Els tres grans aeroports de Moscou –Domodédovo, Vnúkovo i Xeremètievo– van suspendre les seves operacions durant dues hores per a garantir la seguretat de la navegació aèria.

A causa d’aquest tancament temporal, prop de 90 vols van ser ajornats i alguns avions van haver de ser derivats a aeroports d’altres ciutats

A més, la defensa antiaèria russa va abatre altres dos drons a la regió de Bélgorod, a la frontera amb Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.