Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna llança una campanya diplomàtica en l’ONU i l’OTAN

Rússia fa el mateix, però només es pot reunir amb la Xina i l’Iran

Ucraïna ha iniciat aquest dimarts una intensa campanya diplomàtica davant l’ONU i l’OTAN amb la finalitat de recaptar més suports entre la comunitat internacional en la seva guerra amb Rússia, que, per la seva banda, ha buscat refugi a la Xina i l’Iran, els seus principals aliats en la contesa.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha arribat avui dimarts a Nova York per a intervenir davant l’Assemblea General de l’ONU, participar en una reunió del Consell de Seguretat i reunir-se amb diversos líders mundials.

Zelenski a l’ONU

Poques setmanes abans de l’inici de l’hivern alenteixi la contraofensiva ucraïnesa, Zelenski necessita el suport del major nombre de països possible després del lleig que va rebre durant la recent cimera del G20 a l’Índia, que es va quedar curta a l’hora de condemnar Rússia.

Per a començar, el líder ucraïnès ha demandat avui que Rússia sigui exclòs com a membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU. “És una pena, però encara hi ha un lloc per als terroristes russos”, ha dit.

Zelenski ha subratllat avui la importància de defensar la “integritat territorial” dels països i la necessitat que l’ONU disposi del poder per a frenar “l’agressió” de Rússia.

Per la seva banda, Maria Zakhàrova, portaveu d’Exteriors russa, ha dit en roda de premsa que “és evident que el captaire de Kíiv, dependent en tots els sentits, tornarà a implorar diners i, en conseqüència, armes als seus amos estatunidencs”.

El president ucraïnès té previst viatjar a Washington per a reunir-se amb el president dels EUA, Joe Biden, que també intervindrà aquest dimarts davant les Nacions Unides.

Biden també sol·licitarà més assistència internacional per a Kíiv, que va llançar el 4 de juny una contraofensiva que li ha permès recuperar diversos centenars de quilòmetres quadrats de territori.

També té cita demà dimecres amb el president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, qui va assegurar avui a Nova York que la guerra a Ucraïna és una prova de la “incapacitat” de l’organització.

Primer acte internacional del nou ministre de Defensa

Per part seva, el nou ministre de Defensa ucraïnès, Rustem Umerov, participa per primera vegada en la reunió del grup de contacte en la base aèria de Ramstein (Alemanya).

El secretari d’Estat de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, ha instat avui els seus homòlegs del grup per a la defensa d’Ucraïna a continuar subministrant defensa antiaèria, interceptors i munició a llarg termini.

Al seu torn, el ministre de Defensa de Dinamarca, Troels Lund Poulsen, va anunciar que donarà a Kíiv altres 45 tancs, dels quals una trentena són Leopard 1 i quinze són T-72.

Dinamarca ja va anunciar el mes passat que lliurarà 19 caces F-16 a Ucraïna, sis d’ells a la fi d’enguany, mentre que l’any vinent s’enviaran altres vuit unitats.

Rússia es refugia amb la Xina i l’Iran

El ministre xinès d’Exteriors, Wang Yi, s’ha reunit aquest dimarts a Moscou amb el secretari del Consell de Seguretat rus, Nikolai Pàtruixev, per a parlar de temes de seguretat estratègica.

Pàtruixev ha dit haver abordat amb Wang la cooperació militar i tècnic-militar i la necessitat de contrarestar la ingerència en els assumptes interns dels països.

Pàtruixev ha avançat la pròxima visita del president rus, Vladímir Putin, a l’octubre al gegant asiàtic, el seu primer viatge a l’exterior en 2023.

A més, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, ha arribat avui a Teheran al capdavant d’una delegació per a reunir-se amb la cúpula militar de l’Iran, que ja ha subministrat drons a l’exèrcit rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.