Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Rebels del Iemen amenacen d’atacar Israel si els EUA intervenen militarment a Gaza

El secretari d’Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha parlat amb el ministre israelià d’Afers Exteriors per discutir quina ajuda poden facilitar els EUA

Els rebels hutíes del Iemen, recolzats per l’Iran, van amenaçar avui d’atacar Israel amb “míssils i drons” en cas que les forces dels Estats Units intervinguin militarment en la guerra entre les milícies palestines islamistes de la Franja de Gaza i l’Estat jueu.

“Si els estatunidencs intervenen militarment directament, estem preparats per a participar fins i tot en termes d’atacs amb míssils, drons i altres opcions militars el millor que puguem”, va dir en un discurs televisat el líder del moviment armat xiïta, Abdelmalek al Huti.

El líder dels hutíes va afirmar que el grup està “en coordinació contínua” amb les milícies islamistes de Gaza, entre elles Hamàs i la Jihad Islàmica Palestina (YIP), així com amb “l’eix de la resistència”, en referència a altres moviments com Hezbollah (libanès) o agrupacions armades iraquianes afiliades a l’Iran.

“Si Déu vol, estarem llestos per a participar en el marc d’aquesta coordinació, segons els nivells planificats en aquesta batalla”, va advertir Al Huti. En aquest sentit, va indicar que si no fos per “problemes geogràfics”, els hutíes ja haurien enviat a “centenars de milers” dels seus combatents “per a participar directament amb el poble palestí”.

“No obstant això, sense importar els obstacles, no dubtarem a fer tot el que puguem, tot el possible, tot el que estigui al nostre abast”, va sentenciar.

Advertiments similars van ser llançats per les milícies proiranianes de l’Iraq, com és el cas de Hadi al Amiri, líder de l’Organització Badr i de l’aliança política Fatah, la majoritària en el Parlament de l’Iraq, que va alertar que si els EUA intervé a Gaza les seves forces atacaran “interessos” estatunidencs a la regió.

Des del Líban, la tensió es va disparar ahir després que membres de la YIP s’infiltressin a Israel des de territori libanès, deslligant una intensa resposta israeliana que es va saldar amb la mort de tres membres de Hezbollah i amb el posterior llançament de míssils per part del grup xiïta.

El secretari d’Estat estatunidenc, Antony Blinken, ha parlat aquest matí amb el ministre d’Afers exteriors d’Israel, Eli Cohen, per a discutir l’ajuda que els Estats Units pot prestar a aquest país per a la guerra contra les milícies palestines de Gaza.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.