Política

conflicte bèl·lic al pròxim orient

Borrell, sobre Gaza: “És un fracàs moral i polític de la comunitat internacional, que ha fet poc o res per la solució”

El VIII Fòrum de la UpM tanca amb un consens majoritari per assolir la pau a través de “la solució dels dos estats”

El VIII Fòrum de la UpM ha tancat aquest dilluns amb un “consens ampli” per assolir la pau a la franja de Gaza a través de la “solució dels dos estats”, és a dir, amb el reconeixement d’Israel i Palestina.

En una compareixença un cop finalitzada la trobada de ministres, l’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha afirmat que el que està passant a Gaza “és una fallida moral i política de la comunitat internacional, que ha fet poc o res” per a la solució dels dos estats. Borrell ha dit que és necessària més ajuda humanitària a Gaza, però ha admès que l’important és “assolir un acord polític” que porti a una pau indefinida. “No té sentit donar sopar a algú si l’endemà es morirà sota les bombes”, ha sentenciat.

El VIII Fòrum de la Unió pel Mediterrani (UpM) ha reunit a Barcelona a més d’una vintena de ministres dels 43 països de banda i banda del Mediterrani que conformen l’organització, una participació “de rècord”, tal com ha celebrat en la inauguració de la jornada l’alt representat per a la Política Exterior de la Unió Europea (UE), Josep Borrell. La reunió, però, ha estat marcada per l’absència d’Israel, que va cancel·lar la seva participació a últim moment en considerar que la trobada corria el risc de convertir-se en un “fòrum internacional contra Israel”.

En la compareixença posterior a la trobada ministerial, Borrell ha insistit que el fòrum “no era contra ningú”: “Aquesta conferència era per la pau i esperem que Israel torni”.

Les reunions de la UpM no acostumen a acabar amb un comunicat conjunt que expressi el posicionament del fòrum, tanmateix, segons ha explicat Borrell, durant la jornada hi ha hagut un “consens ampli” entre els països en què la via per assolir la pau a Gaza passa pel reconeixement dels dos Estats. Tot i això, ha admès que hi ha hagut algunes discrepàncies en la manera d’assolir aquesta pau.

Al-Safadi carrega contra el govern d’Israel

El ministre d’Afers Exteriors de Jordània, Ayman Al-Safadi, s’ha mostrat especialment crític amb la postura del govern d’Israel en el conflicte, a qui ha acusat de cometre actes “terroristes” contra la població palestina. “Tots condemnem els atacs del 7 d’octubre, però el que veiem avui és també el resultat de l’ocupació d’un govern que ha minat la pau i que ha negat els drets als palestins”, ha apuntat Al-Safadi. Pel dirigent jordà, Israel ha “negat els palestins el seu dret a existir”, i això “també és terrorisme”.

Al-Safadi ha atribuït part del fracàs per consolidar la pau al mateix estat d’Israel, tot recordant que el govern de Netanyahu ha dit obertament que no creu en la solució de dos estats. Segons el diplomàtic jordà, és clau que Israel vulgui formar part de la solució i alhora respecti un dret humanitari internacional que, durant les últimes setmanes, ha perdut “credibilitat”.

Per la seva banda, el secretari general de la Unió pel Mediterrani, Nasser Kamel, ha instat Israel a aprofitar el fòrum com una eina per “aprofundir en el diàleg”. “És l’única manera d’avançar”, ha resumit.

Pendent la conferència per la pau promoguda per Espanya

A l’aire queda la convocatòria d’una conferència per la pau promoguda pel govern de Pedro Sánchez per materialitzar d’una vegada per totes la solució al conflicte bèl·lic. El ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha citat l’anomenada conferència en més d’una ocasió durant la jornada, tanmateix, no s’han donat més detalls sobre aquesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.