Política

Rússia

L’opositor Aleksei Navalni mor sobtadament a la presó

El servei penitenciari rus assegura que el dirigent opositor s’ha desmaiat després d’un passeig i ja no l’han pogut reanimar

L’activista, que complia una pena de prop de 30 anys en una colònia penal àrtica, havia demanat als russos que votessin contra el president, Vladímir Putin

El líder opositor rus Aleksei Navalni ha mort aquest divendres de manera sobtada a la llunyana colònia penal àrtica on estava empresonat, segons ha informat el servei penitenciari de Rússia.

En un comunicat, recollit per diversos mitjans locals, l’agència federal explica que el polític s’ha “trobat malament després d’un passeig” i ha perdut la consciència. “Se li han practicat les maniobres de reanimació necessàries, però no han donat cap resultat positiu. Els metges han confirmat la mort del convicte”, assenyala la nota. El comunicat oficial afegeix que encara s’estan “establint les causes de la defunció”. Segons el canal Russia Today, proper al Kremlin, la mort de Navalni, de 47 anys, estaria relacionada amb un coàgul sanguini.

L’escriptora Kira Iàrmix, portaveu del dirigent opositor, ha explicat que el seu equip encara no ha pogut confirmar les notícies sobre el traspàs de Navalni que “està escampant” el servei federal penitenciari. Iàrmix ha afegit que l’advocat del polític està viatjant cap a Kharp, al districte autònom de Iamàlia, on està ubicada la colònia penitenciària on Navalni complia una pena de gairebé 30 anys per diverses condemnes.

El cap de l’equip de Navalni, Leonid Volkov, ha assegurat que no tenen motius per creure en la “propaganda estatal”, però ha assenyalat que de confirmar-se l’òbit, Navalni no “ha mort” sinó que “Putin ha matat Navalni”.

L’advocat, Leonid Soloviov, ha declinat comentar les informacions a petició de la família, però ha apuntat que dimecres va veure el seu client i “aleshores tot era normal”. De fet, Navalni va ser vist ahir mateix en una compareixença per videoconferència durant una vista judicial en la que aparentava estar bé de salut i fins i tot feia broma.

Preguntat per la mort de Navalni, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha comentat que el govern no emprendria “cap mesura especial”. “Fins on sabem, i d’acord amb el procediment vigent, el servei penitenciari federal està fent totes les comprovacions i consultes necessàries”, ha afirmat. Segons ell, ara correspon als metges determinar les causes de l’òbit. Peskov ha afegit que el president rus, Vladímir Putin, ha estat informat del traspàs de Navalni. Putin, que avui ha participat en un polític a Txeliàbinsk, no ha fet cap comentari al respecte.

Tres dècades de presó

L’activista opositor va ser detingut el 17 de gener de 2021 a l’aeroport de Moscou en tornar a Rússia procedent de Berlín, on s’havia recuperat de l’enverinament amb un agent químic que va patir el 20 d’agost de 2020, i que ja va estar a punt de llevar-li la vida. Després de passar més d’un any a la presó sota l’acusació d’haver violat els termes de la llibertat condicional per una sentència de frau de 2014, Navalni va ser condemnat al març de 2022 a nou anys més per frau i desacatament al tribunal, que segons ell tenia motivacions polítiques. L’agost passat va encaixar una nova condemna, de dinou anys de presó per “extremisme”, entre altres càrrecs relacionats amb la seva fundació anticorrupció, il·legalitzada el 2021. El polític va afirmar prèviament que els tribunals li imposarien una sentència “estalinista” per “atemorir” altres opositors.

El dissident rus va començar a complir els seus gairebé trenta anys de presó en una presó de la regió de Vladímir, a menys de 200 quilòmetres de Moscou. Però a principis de desembre el seu equip va denunciar que havia desaparegut. Tres setmanes després va reaparèixer a la colònia penitenciària 3 (IK-3) de Kharp, a la regió ural de Iamàlia, a gairebé 2.000 quilòmetres de Moscou i a unes 45 hores en tren des de la capital russa. Navalni va explicar aleshores que havia arribat a la seva nova presó després d’un viatge de 20 amb escales a diverses ciutats i va admetre que no esperava que el localitzessin fins al gener.

Situada al cercle polar àrtic i coneguda com el Llop Polar, la presó de Kharp va ser construïda sobre la base d’un gulag i està considerada com una de les més allunyades de la civilització a tot del país. Segons un dels seus col·laboradors de Navalni a l’exili, Ivan Zhdánov, és “pràcticament impossible” fugir de l’IK-3, “ envoltada per centenars de quilòmetres de tundra i per les muntanyes de l’Ural àrtic”. “Per això tanquen allà els criminals més terribles i els assassins en sèrie”, va afegir.

La decisió de traslladar l’opositor als urals àrtics va coincidir amb el llançament d’una campanya contra la reelecció de Putin als comicis presidencials d’aquest 2024. El passat 7 de desembre Navalni va demanar als russos que donessin suport a qualsevol candidat a la presidència que no fos Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.