Política

iran

Allarguen la votació de les generals fins a la mitjanit per frenar l’alta abstenció

Els iranians desafien les crides a la participació del líder suprem iranià, Ali Khamenei

La societat està decebuda amb el règim des de les mobilitzacions per la mort de Jina Amini

L’Iran ha tan­cat aquesta mit­ja­nit (hora local) els col·legis elec­to­rals després de 16 hores i tres exten­si­ons del ter­mini per votar per remun­tar la baixa par­ti­ci­pació. Deu hores després de l’ober­tura dels col·legis, la par­ti­ci­pació era només del 27% i, a Tehe­ran, del 12% vuit hores després.

El líder suprem de l’Iran, Ali Khme­nei, ha fet una crida a votar en les elec­ci­ons par­la­mentàries d’aquest diven­dres per “dece­bre els ene­mics”, en els pri­mers comi­cis que es fan al país des de les pro­tes­tes des­fer­ma­des per la mort de la jove kurda Jina Amini el 2022 a mans de la poli­cia de la moral per no dur ben posat el vel islàmic.

“Molta gent arreu del món, ja siguin per­so­nes nor­mals o polítics i auto­ri­tats, han posat els ulls sobre l’Iran, sobre vosal­tres, per veure què feu en aques­tes elec­ci­ons”, ha dit Kha­me­nei en un mis­satge diri­git als ira­ni­ans després de votar tot just s’han obert els col·legis elec­to­rals. “Feu els nos­tres amics feliços i dece­beu els nos­tres ene­mics. Si us plau, voteu”, ha dit el religiós, que els dar­rers dies ha apel·lat en diver­ses oca­si­ons als ira­ni­ans a votar atesa la indi­ferència popu­lar.

Uns 60.000 col·legis elec­to­rals han obert a les vuit del matí (hora local) i han romàs oberts setze hores a tot el país, on hi havia cri­dats a les urnes més de 61 mili­ons de per­so­nes, segons ha infor­mat l’agència ofi­cial IRNA.

Prop de 15.200 can­di­dats –1.713 dels quals dones– com­pe­tei­xen pels 290 escons del Par­la­ment, men­tre que 144 cler­gues es pre­sen­ten als 88 llocs de l’Assem­blea d’Experts, òrgan que tria el líder suprem de la República Islàmica en cas de vacant. Aquest orga­nisme es tria cada vuit anys i el resul­tant d’aques­tes elec­ci­ons podria tenir una gran importància en el futur de la República Islàmica, atesa l’ele­vada edat de Kha­me­nei, de 84 anys.

Els comi­cis arri­ben domi­nats pel bloc con­ser­va­dor, que ara compta amb majo­ria par­la­mentària, després de la des­qua­li­fi­cació de nom­bro­sos can­di­dats refor­mis­tes, que han posat en dubte la lli­ber­tat de les elec­ci­ons i, en alguns casos, han fet cri­des a boi­co­te­jar el procés.

El procés elec­to­ral està mar­cat per una certa indi­ferència i apa­tia entre l’elec­to­rat a causa de la mala situ­ació econòmica del país, la des­qua­li­fi­cació de nom­bro­sos can­di­dats refor­mis­tes i el des­encís polític, que es va accen­tuar arran de les pro­tes­tes que hi va haver per la mort d’Amini. Durant molts mesos, joves ira­ni­ans van pro­tes­tar als car­rers del país al crit de “dona, vida, lli­ber­tat” i van dema­nar lli­ber­tats i la fi de la República Islàmica, en unes pro­tes­tes que es van aca­bar després de la mort d’uns 500 mani­fes­tants a mans de les for­ces de segu­re­tat.

Les enques­tes situen la par­ti­ci­pació entre un 30% i un 41%, en com­pa­ració amb les legis­la­ti­ves de 2020 en les quals va votar un 42%, el nivell més baix en la història de la República Islàmica.

Cen­te­nars d’acti­vis­tes, polítics, asso­ci­a­ci­ons d’estu­di­ants i pro­fes­sors han fet una crida al boi­cot, una acti­tud que la premi Nobel de la Pau Nar­ges Moham­madi, con­si­dera “una obli­gació moral per als ira­ni­ans que esti­men la lli­ber­tat i bus­quen la justícia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.