Política

iran

L’Iran condemna a gairebé quatre anys de presó al cantant de l’himne de les protestes per Amini

Està acusat d’incitar a provocar disturbis amb la finalitat d’atemptar contra la seguretat del país

El cantant Shervin Hajipour ha anunciat aquest divendres que ha estat condemnat a tres anys i vuit mesos de presó per “propaganda contra el sistema i incitació als disturbis” per la seva cançó “Baraye”, que es va convertir en l’himne de les protestes originades per la mort de Mahsa Amini en 2022 a l’Iran.

“L’acusat ha estat condemnat a tres anys de presó per fer propaganda contra el sistema i a altres vuit mesos de presó per incitar a provocar disturbis amb la finalitat d’atemptar contra la seguretat del país”, diu la sentència que ha compartit l’artista en la xarxa social Instagram.

Hajipour no ha concretat quan va ser sentenciat i el seu anunci coincideix amb la celebració d’eleccions al Parlament iranià, que es produeixen enmig d’una gran indiferència ciutadana en gran part per la repressió de les protestes que va provocar la mort d’Amini després de ser detinguda per no portar ben posat el vel islàmic.

La Justícia iraniana també ha condemnat al músic a dos anys de prohibició de sortir del país i a llegir dos llibres, un d’ells titulat “El sistema de drets de les dones en l’islam”.

El cantant va ser arrestat a la fi de setembre de 2022 després de publicar en Instagram la cançó “Baraye” composta amb tuits publicats per iranians sobre la mort d’Amini el 16 de setembre sota custòdia policial.

A l’octubre va ser posat en llibertat provisional acusat dels càrrecs de “propaganda contra el sistema i incitació als disturbis” i després d’això va ser cridat davant la Justícia en diverses ocasions i interrogat, segons va relatar en les seves xarxes socials.

“Baraye” s’ha convertit en l’himne de les protestes des de llavors i va aconseguir els 40 milions de reproduccions en pocs dies només en el compte del cantant en Instagram, malgrat les restriccions que les autoritats van imposar sobre internet durant les protestes.

“Per la por d’un petó del meu amant al carrer”, resa la lletra de la cançó, que segons el tribunal incita a la violència. I la tornada és “Dona, vida, llibertat”, l’eslògan que va ressonar a l’Iran durant els mesos que van durar les protestes.

El tema musical va ser guardonat amb un premi a la millor cançó pel canvi social en la 65a edició dels Grammy el febrer de 2023.

La mort d’Amini va provocar fortes protestes de marcat to feminista en la qual joves iranians van demanar més llibertats i la fi de la República Islàmica i que es van apagar després d’una forta repressió policial en la qual van morir 500 manifestants.

Les protestes sobrevolen les eleccions d’avui per al Parlament i l’Assemblea d’Experts, dominades pels conservadors i en les quals s’espera una baixa participació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.