Política

iran

L’Iran condemna a gairebé quatre anys de presó al cantant de l’himne de les protestes per Amini

Està acusat d’incitar a provocar disturbis amb la finalitat d’atemptar contra la seguretat del país

El can­tant Sher­vin Haji­pour ha anun­ciat aquest diven­dres que ha estat con­dem­nat a tres anys i vuit mesos de presó per “pro­pa­ganda con­tra el sis­tema i inci­tació als dis­tur­bis” per la seva cançó “Baraye”, que es va con­ver­tir en l’himne de les pro­tes­tes ori­gi­na­des per la mort de Mahsa Amini en 2022 a l’Iran.

“L’acu­sat ha estat con­dem­nat a tres anys de presó per fer pro­pa­ganda con­tra el sis­tema i a altres vuit mesos de presó per inci­tar a pro­vo­car dis­tur­bis amb la fina­li­tat d’atemp­tar con­tra la segu­re­tat del país”, diu la sentència que ha com­par­tit l’artista en la xarxa social Ins­ta­gram.

Haji­pour no ha con­cre­tat quan va ser sen­ten­ciat i el seu anunci coin­ci­deix amb la cele­bració d’elec­ci­ons al Par­la­ment iranià, que es pro­du­ei­xen enmig d’una gran indi­ferència ciu­ta­dana en gran part per la repressió de les pro­tes­tes que va pro­vo­car la mort d’Amini després de ser detin­guda per no por­tar ben posat el vel islàmic.

La Justícia ira­ni­ana també ha con­dem­nat al músic a dos anys de pro­hi­bició de sor­tir del país i a lle­gir dos lli­bres, un d’ells titu­lat “El sis­tema de drets de les dones en l’islam”.

El can­tant va ser arres­tat a la fi de setem­bre de 2022 després de publi­car en Ins­ta­gram la cançó “Baraye” com­posta amb tuits publi­cats per ira­ni­ans sobre la mort d’Amini el 16 de setem­bre sota custòdia poli­cial.

A l’octu­bre va ser posat en lli­ber­tat pro­vi­si­o­nal acu­sat dels càrrecs de “pro­pa­ganda con­tra el sis­tema i inci­tació als dis­tur­bis” i després d’això va ser cri­dat davant la Justícia en diver­ses oca­si­ons i inter­ro­gat, segons va rela­tar en les seves xar­xes soci­als.

“Baraye” s’ha con­ver­tit en l’himne de les pro­tes­tes des de lla­vors i va acon­se­guir els 40 mili­ons de repro­duc­ci­ons en pocs dies només en el compte del can­tant en Ins­ta­gram, mal­grat les res­tric­ci­ons que les auto­ri­tats van impo­sar sobre inter­net durant les pro­tes­tes.

“Per la por d’un petó del meu amant al car­rer”, resa la lle­tra de la cançó, que segons el tri­bu­nal incita a la violència. I la tor­nada és “Dona, vida, lli­ber­tat”, l’eslògan que va res­so­nar a l’Iran durant els mesos que van durar les pro­tes­tes.

El tema musi­cal va ser guar­do­nat amb un premi a la millor cançó pel canvi social en la 65a edició dels Grammy el febrer de 2023.

La mort d’Amini va pro­vo­car for­tes pro­tes­tes de mar­cat to femi­nista en la qual joves ira­ni­ans van dema­nar més lli­ber­tats i la fi de la República Islàmica i que es van apa­gar després d’una forta repressió poli­cial en la qual van morir 500 mani­fes­tants.

Les pro­tes­tes sobre­vo­len les elec­ci­ons d’avui per al Par­la­ment i l’Assem­blea d’Experts, domi­na­des pels con­ser­va­dors i en les quals s’espera una baixa par­ti­ci­pació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.