Política

Estat Francès

Nova Caledonia es revolta contra els canvis al cens electoral

Durant els disturbis s’han cremat almenys una cinquantena de fàbriques i habitatges i mig centenar de policies han resultat ferits

Les autoritats franceses han decretat el toc de queda i han enviat un reforç policial des de la metròpoli

El projecte per ampliar cens electoral a Nova Caledònia ha desencadenat una onada de protestes i greus disturbis a Nova Caledònia, situada a disset mil quilòmetres de la metròpoli.

Els incidents van començar ahir dilluns coincidint amb l’inici del debat a l’Assemblea Nacional francesa d’una reforma constitucional per descongelar el cens, i que els independentistes denuncien que dilueix el pes de la població autòctona.

En els disturbis de les últimes hores s’han produït saquejos a comerços i incendis a una cinquantena de fàbriques. També han cremat botigues, habitatges i desenes d’automòbils, segons ha informat aquest dimarts l’alt comissionat de la República, Louis Le Franc. Els enfrontaments entre grups de manifestants i la policia que han deixat almenys 54 agents ferits, alguns dels quals “de gravetat”, segons el ministre francès d’Interior, Gérald Darmanin. El polític francès ha afirmat que s’han disparat “trets amb armes de gran calibre” contra els gendarmes i ha denunciat l’assetjament que pateixen les famílies dels policies destinats a Nova Caledònia.

Les autoritats franceses han declarat el toc de queda a Nouméa, la capital del territori insular del Pacífic. Le Franc ha anunciat també que es prohibeixen les concentracions a la ciutat, la tinença d’armes i la venda d’alcohol. El representat del govern de París a Nova Caledònia ha demanat als 270.000 habitants de Nouméa que romanguin a les seves cases i ha anunciat que en les properes hores arribaran al territori ultramarí quatre esquadrons d’antiavalots des de la metròpoli.

Les escoles i instituts estan tancades i també l’aeroport internacional. L’aerolínia local Aircalin ha suspès tots els vols.

El govern autònom de Nova Caledònia ha fet una crida a la calma i ha demanat “responsabilitat als ciutadans i als representants polítics, institucionals, tribals, religiosos, associatius i familiars”. El govern local ha assenyalat que “cap motiu de descontentament, de frustració o de còlera justifica que es destrueixi el que el país ha construït durant dècades i hipotequi el seu futur”.

L’origen del conflicte és la reforma constitucional que preveu descongelar el cos electoral per a les eleccions provincials, fixat des de 1998. El govern francès argumenta que el bloqueig del cens priva del dret a vot a una cinquena part de la població.

La reforma, que ja ha estat aprovada pel Senat, s’havia de votar avui a l’Assemblea Nacional, però les nombroses esmenes presentades per l’oposició d’esquerres han obligat a ajornar el calendari.

Nova Caledònia ha celebrat tres referèndums d’independència en virtut dels acords de Nouméa de 1998. L’últim plebiscit, al desembre de 2021, va ser boicotejat pels independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.