Arts escèniques

ARTS EN VIU

La Trono torna al petit format el curs vinent pel seu trasllat a El Magatzem

L’equip, amb 20 anys de trajectòria i que lidera l’actor Joan Negrié, ha d’abandonar el teatre Metropol de Tarragona per l’inici imminent de les obres de reforma

Dels 20 anys d’èxits de l’equip de Trono Villegas, ja en porten 15 a l’exili. A partir del curs vinent, com ja va avançar aquest diari a principis de mes, l’equip de La Trono programarà El magatzem de Tarragona. És una solució d’impàs, després que han acabat de marxar del Teatre Metropol, on s’ha iniciat una nova fase de reformes. Des del 2018, la Trono havia estat a la sala pública coexistint amb les reformes que es feien al pati de butaques (inicialment). Des del maig del 2022, l’equip de la Trono ha pogut disposar de la sala amb l’aforament complet (anteriorment, el públic ocupava un espai de l’escenari i les propostes havien de ser en petit format).

L’actor Joan Negrié, que també és el gestor i programador de la Trono, planteja l’accés a El magatzem com una prova per a aquesta temporada. Els responsables de la companyia i de la Cooperativa Obrera Tarraconense (propietària del Magatzem) han acordat que la Trono hi pugui fer la seva programació fins al maig del 2025, amb una capacitat d’unes 80 butaques. “No és l’espai definitiu, estem buscant un espai i serà una temporada de prova. Si funciona, hi estem còmodes i el públic no està desmotivat, veurem què passa”, ha remarcat Negrié, segons recollia l’agència ACN a Tarragona. L’equip de la Trono agraeix la bona predisposició de l’Ajuntament de Tarragona i dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat que podrien donar una empenta a una solució definitiva. Les dues Administracions es mostren preocupades per la incertesa contínua amb la ubicació.

La Trono va rebre el Premi de la Crítica en la categoria de sala el 2023, coincidint amb les seves dues dècades de perseverança. A hores d’ara, l’equip de la Trono juga a tres pistes: per una banda, programa teatre a Tarragona; per una altra banda, coprodueix espectacles amb productores de Barcelona o Girona que fan temporada a Barcelona i, posteriorment, gira per Catalunya. Ara, per exemple, s’està representant Amnèsia de Nelson Valente a la Sala Petita del TNC (amb entrades exhaurides). La gira començarà a Tarragona la tardor vinent. Per últim, la Trono també ha impulsat, des del 2011, el Festival internacional de Teatre de Tarragona (FITT) que es programa a finals d’agost en diverses sales i espais no convencionals de la ciutat. Fins al 2017 es feia biennalment i des del 2018 ja se celebra anualment. La Trono ha tancat la temporada amb una notable 70% d’ocupació. S’han programat fons a 58 funcions de 30 espectacles diferents i ha sumat 5.453 espectadors, 1.300 més que l’any passat, en el mateix tram. La Trono va néixer de l’ímpetu del Col·lectiu de Trono Villegas. Liderat per Oriol Grau, Paloma Arza, Agnès Busquets i Joan Negrié, entre d’altres, consta que neix arran d’un espectacle que es va representar el carnestoltes del 1989. La professionalització dels components en va comportar el trasllat a Barcelona, fins que es va decidir obrir una sala, per a 50 espectadors, a la part alta de Tarragona. El 2017, per deficiències de l’espai que afectaven la seguretat, s’obliga al tancament de la sala. Han fet prop de 1.300 funcions de les produccions, una xifra reservada a poques productores a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.