Política

guerra a europa

Putin avisa Europa de “greus conseqüències” per l’ús d’armament de l’OTAN contra Rússia

Stoltenberg creu que Ucraïna hauria de poder atacar territori rus amb les armes occidentals

Els ministres de Defensa de la Unió Europea es reuneixen a Brussel·les

El president rus, Vladímir Putin, ha advertit aquest dimarts a Europa amb “greus conseqüències” en el cas que els països de l’OTAN permetin a Ucraïna l’ús d’armament occidental contra objectius en territori rus.

“Aquests representants dels països de l’OTAN, especialment a Europa, especialment en països petits, han de ser conscients amb què estan jugant. Han de recordar que, per regla general, es tracta d’Estats amb territoris petits, però densament poblats”, ha dit Putin en roda de premsa al final de la seva visita a Uzbekistan.

Reunió de ministres de Defensa de la UE

Aquesta ha estat la resposta del recentment reelegit president de Rússia a les declaracions del secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, qui ha afirmat aquest dimarts que Ucraïna hauria de poder utilitzar l’armament que li ha donat Occident per a atacar objectius dins de Rússia com ara llançamíssils, artilleria o aeròdroms, en exercici de la seva legítima defensa.

“Serà molt dur i difícil per als ucraïnesos defensar-se si no poden atacar objectius militars just a l’altre costat de la frontera. Pot tractar-se de llançamíssils, artilleria o aeròdroms utilitzats per a atacar Ucraïna”, ha indicat Stoltenberg davant la premsa a la seva arribada a una reunió de països de l’OTAN que se celebra a Bulgària.

El polític noruec defensa des de fa uns dies la possibilitat que els aliats permetin a Ucraïna usar les armes que li han cedit per a colpejar blancs específics dins de Rússia, alguna cosa que països com Alemanya han rebutjat de ple.

“Ucraïna té, d’acord amb la llei internacional, dret a defensar-se. El dret a la defensa pròpia inclou atacar objectius militars legítims dins de Rússia. I això és particularment rellevant ara, perquè els combats més forts estan ocorrent a la regió de Khàrkiv, prop de la frontera”, ha comentat.

Stoltenberg ha emfatitzat que, si Ucraïna no pot atacar aquests objectius militars, “per descomptat serà molt més dur per a ells defensar-se”. En tot cas, ha deixat clar que aquestes són decisions que recauen als països individualment i no en l’OTAN.

En aquest sentit, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha admès aquest dimarts que entre els estats membre hi ha “visions diferents” sobre la possibilitat de permetre a Ucraïna atacar objectius a Rússia amb armes occidentals. Així ho ha expressat després de la reunió de ministres europeus de Defensa que s’ha celebrat a Brussel·les. Borrell ha dit que són els estats els que han de decidir si “aixequen les restriccions” a l’ús de les seves armes per atacar objectius en territori rus i ha apuntat que alguns ja han expressat la seva voluntat de fer-ho, sense precisar-ne el nombre. En tot cas, ha subratllat que no es “forçarà” cap estat a fer-ho.

Evitar que la guerra s’estengui

Per Stoltenberg, “l’OTAN té dues tasques en aquesta guerra: fer costat a Ucraïna per a assegurar que preval mitjançant la provisió de suport militar i formació; l’altra és evitar que aquesta guerra s’estengui més enllà d’Ucraïna i es converteixi en un conflicte en tota regla entre l’OTAN i Rússia”, ha asseverat.

El l secretari general de l’OTAN ha afegit que l’OTAN també està tractant d’evitar una escalada augmentant la seva presència en el flanc est per a “eliminar qualsevol marge d’error de càlcul a Moscou sobre la nostra voluntat de defensar a tots els aliats”.

Per acabar, Stoltenberg ha indicat que la necessitat “més urgent” ara per a Ucraïna és “més defensa aèria”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.