Política

guerra a europa

Finlàndia permet a Ucraïna usar les seves armes per a atacar objectius en territori rus

Alguns països continuen amb la prohibició expressa perquè Kíiv pugui fer servir les armes donades per atacar objectius darrere de les fronteres amb Rússia

La ministra finlandesa d’Exteriors, Elina Valtonen, ha assegurat aquest dimecres que Ucraïna té permís per a usar les armes donades pel seu país per a atacar objectius en territori rus, ja que l’ONU reconeix el dret d’un país atacat a defensar-se del seu agressor.

“Finlàndia no ha imposat restriccions concretes a la seva ajuda material a Ucraïna, però dona per descomptat que el material s’utilitzarà d’acord amb el dret internacional”, ha afirmat Valtonen al diari finlandès “Uusi Suomi”.

“Rússia està lliurant una guerra d’agressió il·legal a Ucraïna i Ucraïna té dret a l’autodefensa segons l’article 51 de la Carta de l’ONU. Això també inclou atacs contra objectius militars en el territori de l’atacant que siguin necessaris per a l’autodefensa”, ha afegit Valtonen.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, fa setmanes que insisteix a rebre llum verda dels seus socis occidentals per a atacar territori rus amb les seves respectives armes, ja que argumenta que no pot protegir les poblacions en el nord-est del país quan Rússia ataca des de l’altre costat de la frontera i a més Kíiv manca de suficients sistemes de defensa antiaèria.

La ministra finlandesa ha fet aquestes declaracions després que el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, instés els aliats a considerar la possibilitat de permetre a Ucraïna atacar a Rússia en el seu propi territori amb armes occidentals, alguna cosa que diversos països han prohibit expressament en lliurar armament a Kíiv.

Valtonen assistirà a la reunió informal de ministres d’Exteriors de l’OTAN que se celebrarà a Praga el 30 i 31 de maig per a abordar el suport militar a Ucraïna i preparar la cimera de l’Aliança a Washington del juliol vinent.

“El suport a Ucraïna estarà en el centre tant d’aquesta reunió com del cim de l’OTAN que se celebrarà a Washington. Per a Finlàndia és important que l’OTAN enviï el missatge més contundent possible a Ucraïna sobre la continuïtat del suport”, ha assenyalat en un comunicat del ministeri d’Exteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.