Política

80 ANYS DEL 'D-DAY'

Un desembarcament que ressona avui

Se celebra a Normandia el vuitantè aniversari de l’inici de l’alliberament d’Europa, en un nou context de guerra

Macron ha convidat una vintena de caps d’estat i de govern, entre ells Biden i Zelenski, però no Putin

Dels soldats que hi van participar, més de dos-cents que encara són vius seran presents a les cerimònies

“No s’ha convidat Rússia per la guerra d’agressió llançada contra Ucraïna”, assenyalen fonts de l’Elisi

D’una guerra a una altra. El vui­tantè ani­ver­sari del desem­bar­ca­ment de Nor­man­dia es com­me­mora aquest 6 de juny amb un con­flicte bèl·lic a Europa que ja fa més de dos anys que dura a Ucraïna, i que implica països que van ser ali­ats durant la Segona Guerra Mun­dial. Per això, el pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, ha con­vi­dat a la cerimònia d’avui una vin­tena de caps d’estat i de govern, entre ells els seus homòlegs esta­tu­ni­denc, Joe Biden, i ucraïnès, Volodímir Zelenski, però no el rus, Vladímir Putin. A més, l’acte té lloc tres dies abans d’unes elec­ci­ons euro­pees sota el signe de l’ascens de l’extrema dreta. Els més de dos-cents vete­rans pre­sents, d’entre 96 i 104 anys, la majo­ria d’ells nord-ame­ri­cans, són tes­ti­mo­nis pot­ser per última vegada d’aquesta odis­sea que va començar a vèncer el nazisme.

“El que va pas­sar el 6 de juny del 1944 encara res­sona en tots els com­bats dels pobles i les naci­ons, de dones i homes del nos­tre pla­neta que avui llui­ten per exer­cir lliu­re­ment la seva sobi­ra­nia”, decla­ra­ven fonts de l’Elisi dies abans d’aquesta cerimònia d’ani­ver­sari, en una al·lusió indi­recta a la invasió de Rússia a Ucraïna. Dos països que for­ma­ven part de la Unió de Repúbli­ques Soci­a­lis­tes Soviètiques (URSS) que també van com­ba­tre el nazisme al front de l’Est i que ara es com­ba­ten entre ells.

“Rússia no ha estat con­vi­dada perquè no es reu­nei­xen les con­di­ci­ons per a la seva par­ti­ci­pació, donada la guerra d’agressió llançada con­tra Ucraïna el 2022, que encara s’ha inten­si­fi­cat més en aques­tes dar­re­res set­ma­nes”, con­ti­nu­a­ven expli­cant aques­tes fonts. “Sem­pre hem retut home­natge a l’acció de l’Exèrcit Roig, la seva con­tri­bució deci­siva en la victòria final con­tra el nazisme, perquè fos reco­ne­gut el sacri­fici par­ti­cu­lar­ment alt pagat per l’URSS”, hi afe­gien, abans de recor­dar que aquesta guerra “no va ser només patri­moni del poble rus, sinó de tots els pobles de l’URSS, inclo­sos els ucraïnesos, bie­lo­rus­sos i d’altres”. Unes pun­tu­a­lit­za­ci­ons que ser­vien per pre­ci­sar, alhora, que hi haurà “mani­fes­ta­ci­ons durant aquests dies als cemen­ti­ris, allà on des­can­sen sol­dats rus­sos morts”.

“El pre­si­dent de la República té per prin­cipi mirar la història de cara. I, quan es mira la història de cara, se la mira en la seva veri­tat. Nosal­tres mai no hem esbor­rat ni maqui­llat la història”, sen­ten­ci­ava l’entorn de Macron sobre les inter­pre­ta­ci­ons que es puguin fer des de Mos­cou. Men­tres­tant, és el pre­si­dent dels Estats Units, Joe Biden, qui tindrà, a part de Zelenski, un pro­ta­go­nisme impor­tant. És la seva pri­mera visita ofi­cial a França, i no ende­ba­des es cal­cula que van ser 232.000 els sol­dats esta­tu­ni­dencs morts fa 80 anys a Europa. Només el dia del desem­bar­ca­ment van morir més de 10.000 sol­dats ali­ats, prop de 3.700 esta­tu­ni­dencs.

L’últim para­cai­gu­dista viu

Biden pre­si­dirà la cerimònia ante­rior a la inter­na­ci­o­nal a Omaha Beach, al cemen­tiri ame­ricà de Colle­vi­lle-sur-Mer, on hi ha gai­rebé 10.000 tom­bes de sol­dats del seu país d’una mit­jana de 22 anys. A mig matí, se cele­brarà la cerimònia britànica de Ver-sur-Mer, amb el rei Car­les III i el pri­mer minis­tre Rishi Sunak. A Omaha Beach, també hi seran, entre altres, el pri­mer minis­tre cana­denc, Jus­tin Tru­deau, i el can­ce­ller ale­many, Olaf Scholz.

Ahir Macron ja va encapçalar una cerimònia al sud de la Bre­ta­nya, a Plu­me­lec, amb el dar­rer para­cai­gu­dista viu, el francès Achi­lle Muller, de la uni­tat de para­cai­gu­dis­tes que el 5 de juny del 1944 van pre­ce­dir el desem­bar­ca­ment tallant el sub­mi­nis­tra­ment fer­ro­vi­ari del règim de Hit­ler a Nor­man­dia. També es va hono­rar la ciu­tat nor­manda de Saint-Lô, la capi­tal de les ruïnes, amb més de 600 morts pel bom­bar­deig dels ali­ats, que no van avi­sar a temps la població. I, a la nit, es va recor­dar els 77 afu­se­llats de la presó de Caen pels nazis. I aquest diven­dres, Macron serà a les dues últi­mes cerimònies de la set­mana a Bayeux, on el gene­ral De Gau­lle va ins­tal·lar el pri­mer comis­sa­riat del govern tor­nat de l’exili, i Cher­bourg, el port civil i mili­tar que va ser­vir per con­ti­nuar donant suport a l’avanç dels ali­ats cap a l’est.

En aques­tes cerimònies, es pre­veu la presència d’uns 170 vete­rans esta­tu­ni­dencs, una quin­zena de cana­dencs i una desena de britànics, a part d’altres naci­o­na­li­tats. Des dels Estats Units, dife­rents enti­tats han orga­nit­zat el viatge transatlàntic d’aquests sol­dats del desem­bar­ca­ment encara vius amb vols espe­ci­als i, fins i tot, un cre­uer d’Ham­burg a Cher­bourg. L’ope­ració és força deli­cada donada la seva edat. Per això, van acom­pa­nyats tots d’un assis­tent infer­mer i, durant l’estada amb visi­tes a esco­les nor­man­des, dis­po­sen d’auto­bu­sos con­di­ci­o­nats.

“Pot tor­nar a pas­sar, i pit­jor”

El diari Le Monde ha publi­cat un repor­tatge amb alguns d’aquests tes­ti­mo­nis, des dels Estats Units i des d’Angla­terra. Un d’ells, el britànic Donald Howkins, de 103 anys i que va desem­bar­car a Gold Beach, feia aquesta reflexió: “Aviat només hi haurà lli­bres d’escola per par­lar-ne, i a la cana­lla els sem­blarà una cosa irreal. Però d’això no fa tant de temps! Cre­ieu-me, això pot tor­nar a pas­sar, i pit­jor. El que ocorre a Ucraïna, per exem­ple, em fa posar malalt. Tinc por d’una esca­lada. Se’ls ha d’aju­dar quan encara s’hi sigui a temps!”

170
veterans
estatunidencs d’entre 96 i 104 anys es desplacen a França per als actes de l’aniversari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.