Política

Estats Units

Biden creu que els soldats que van desembarcar a Normandia també voldrien aturar Putin

El president nord-americà es mostra convençut que aquells veterans “mourien cel i terra per derrotar les actuals ideologies odioses”

El líder demòcrat alerta contra l’aïllacionisme

El president dels Estats Units, Joe Biden, s’ha mostrat convençut aquest divendres que els soldats nord-americans que van lluitar contra el nazisme a la Segona Guerra Mundial també voldrien que el seu país aturés els peus a l’actual “agressió” russa a Europa.

En un discurs a la Pointe du Hoc, un dels punts emblemàtics del desembarcament de Normandia, Biden ha recordat que fa vuitanta anys les tropes aliades “es van oposar a l’agressió de [el líder nazi Adolf] Hitler”. “Van lluitar per vèncer una ideologia odiosa als anys 30 i 40 [del segle XX]. Algú creu que no mourien cel i terra per derrotar les ideologies odioses actuals”, ha preguntat. Biden s’ha respost que aquells veterans “voldrien que els Estats Units s’aixequés contra l’agressió de [el president rus, Vladímir] Putin aquí a Europa”.

El líder demòcrata, que durant les commemoracions del Dia D ha fet altres paral·lelismes entre la lluita contra el feixisme a la Segona Guerra Mundial i la defensa d’Ucraïna contra la invasió russa, ha tornat a advertir avui contra la temptació de l’aïllacionisme als Estats Units. Biden ha suggerit que els Rangers que van desembarcar en aquest cap de Normandia fa vuit dècades “creien que Amèrica era el far del món” i que això seria “així per sempre”, i no voldrien que els Estats Units s’aïllessin avui. “Em nego a creure que la grandesa dels Estats Units és cosa de passat”, ha afegit, en una al·lusió indirecta al lema del seu rival, l’expresident Donald Trump, Tornem a Fer Amèrica Gran.

Biden ha admès que “quan parlem de democràcia, democràcia nord-americana, sovint parlem dels ideals de vida, llibertat, recerca de la felicitat. El que no parlem és del difícil que és” aconseguir-la i mantenir-la. I ha afegit que “la democràcia nord-americana demana la més difícil de les coses: creure que formem part de quelcom més gran que nosaltres mateixos”.

El polític nord-americà ha puntualitzat que els veterans “no ens demanen que donem ni arrisquem les nostres vides, sinó que siguem fidels al que representa Amèrica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.