Política

Estat Francès

El líder dels Republicans, Éric Ciotti, proposa una coalició amb Le Pen

El polític conservador argumenta que la seva formació és “massa feble” davant els altres blocs polítics

Marine Le Pen celebra l’“elecció valenta” de Ciotti, que és rebutjada per destacades figures del seu propi partit

El president dels Republicans, Éric Ciotti, ha trencat aquest dimarts la política del cordó sanitari amb la qual els partits tradicionals francesos han bloquejat durant dècades qualsevol pacte amb la ultradreta. El líder de la formació hereva de la dreta gaullista ha defensat en una entrevista al canal TF1 la necessitat d’aglutinar la dreta i l’extrema dreta a les eleccions legislatives anticipades del proper 30 de juny i 7 de juliol.

“Avui Els Republicans avui són massa febles contra els altres blocs polítics. Necessitem una aliança, sense deixar de ser nosaltres mateixos, amb el Rassemblement National (RN) i els seus candidats”, ha afirmat. El líder conservador ha puntualitzat que aquesta és una posició personal, però ha desitjat que la seva família política el segueixi. No obstant, ha confirmat que ha mantingut converses amb la presidenta de la formació ultradretana, Marine Le Pen, i el seu número 2, Jordan Bardella.

Le Pen ha donat la benvinguda a la decisió de Ciotti, que ha qualificat de “valenta”, i n’ha lloat el “sentit de la responsabilitat”. La dirigent del partit hereu del Front Nacional de Jean Marie Le Pen –el seu pare– ha celebrat que “el cordó pseudosanitari, que ha provocat la pèrdua de moltes eleccions, està en camí de desaparèixer”. Le Pen ha desitjat que “un nombre significatiu” de representants dels Republicans segueixen la crida de Ciotti.

Però, d’entrada, alguns destacats dirigents conservadors s’han manifestat rotundament en contra d’una aliança amb l’RN. El president del grup parlamentari dels Republicans a l’Assemblea Nacional, Olivier Marleix, ha subratllat que Ciotti “parla per ell mateix” i li ha demanat que abandoni el càrrec de president, petició a la qual s’han sumat altres membres del partit, com el president del Senat, Gérard Larcher. “Considero que [Éric Ciotti] no pot presidir més el nostre moviment i ha d’abandonar el seu mandat de president dels Republicans”, ha escrit Larcher, que és la segona autoritat institucional després del president de la República, en un missatge a les xarxes socials. La presidenta de la regió de l’Illa de França –que inclou París– i candidata del partit als comicis del 2022, Valérie Pécresse, ha afirmat que mai acceptarà “un compromís amb els extrems”. “Vendre la seva ànima per un plat de llenties i dir que és per l’interès del país (...) Els Republicans han de rebutjar de manera immediata l’acord proposat per Ciotti amb l’RN”, ha alertat.

Michel Barnier, antic ministre, comissari europeu i negociador per la UE de l’acord del Brexit, ha afirmat als mitjans que Ciotti “ja no té cap legitimitat per parlar en nom de la família política” dels conservadors. I Laurent Wauquiez, president de la regió de l’Alvèrnia-Roine-Alpsi president del partit entre 2017 i 2019, ha titllat de “traïció” la maniobra de Ciotti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.