Política

política

L’intent d’entrar al Parlament que no va ser

El cap dels Mossos admet que no van “veure a venir” la intenció de Puigdemont

“És possible que al darrere hi hagi mossos que no sabem qui són”

Els Mossos no sabien com ni des de quan Puigdemont era a Barcelona

El dis­po­si­tiu poli­cial per dete­nir Car­les Puig­de­mont va fallar perquè donava per fet que l’expre­si­dent inten­ta­ria entrar al Par­la­ment amb ajut de la mul­ti­tud que l’acom­pa­nyava i el pro­te­gia. Les alar­mes als Mos­sos no van sal­tar fins que es van ado­nar que havia pujat a un cotxe Honda blanc acom­pa­nyat del secre­tari gene­ral de Junts, Jordi Turull. Però el vehi­cle no va fer un recor­re­gut lineal perquè va vore­jar per dar­rere el parc de la Ciu­ta­de­lla, on hi ha el Par­la­ment, i fins i tot lla­vors el comis­sari en cap dels Mos­sos, Edu­ard Sallent, va creure que el vehi­cle es podia estar diri­gint a un dels acces­sos al parc. Però ja era massa tard, perquè qui seguia el cotxe eren mos­sos a peu, és a dir, cor­rent dar­rere del vehi­cle. Aquesta és l’expli­cació de la frus­trada detenció que va donar ahir Sallent en presència de diver­sos coman­da­ments del cos i amb la comissària de la pre­fec­tura de Bar­ce­lona, Rosa Bosch, dreta al seu cos­tat durant la llarga com­pa­rei­xença davant dels mit­jans de comu­ni­cació –Sallent i Bosch eren els res­pon­sa­bles de l’ope­ració de dijous.

Amb cara de cir­cumstàncies i reco­nei­xent que al si del cos hi ha “tris­tesa i deso­lació” pel fracàs de la detenció, Sallent va rea­fir­mar que la pri­o­ri­tat del dis­po­si­tiu de 602 agents des­ple­gats als acces­sos del parc de la Ciu­ta­de­lla era garan­tir la nor­mal cele­bració del ple d’inves­ti­dura. Però simultània­ment s’havia de dete­nir Puig­de­mont. De fet, el dis­po­si­tiu es va pla­ne­jar com una mateixa cosa i, pro­ba­ble­ment per això, va fallar per un cos­tat perquè van pas­sar dues coses dife­rents: els mos­sos van haver de con­te­nir algun intent d’entrar al Par­la­ment per part de sim­pa­tit­zants de Puig­de­mont però ell no hi era com espe­ra­ven. El màxim res­pon­sa­ble del cos va asse­gu­rar que el movi­ment espe­rat i pre­vist per la poli­cia era “una con­cen­tració de per­so­nes que donava empara a Puig­de­mont i el pro­te­gi­ria d’una pos­si­ble ope­ració poli­cial” i l’acom­pa­nya­ria fins als acces­sos al Par­la­ment per per­me­tre-li l’entrada amb força. Sallent qua­li­fica de “força violència” la que hau­ria uti­lit­zat el grup de mani­fes­tants que van inten­tar entrar pel pas­seig de Puja­des con­tra els quals es va fer ús del gas pebre per dis­per­sar-los –de fet, “van acon­se­guir tren­car la porta número 5”, segons va expli­car, i lla­vors es va optar pel gas pebre per la ine­xistència de distància entre el grup i el cordó poli­cial.

“La nos­tra pre­visió era fer la detenció en el lloc més idoni d’acord amb els prin­ci­pis de pro­por­ci­o­na­li­tat i opor­tu­ni­tat garan­tint l’ordre públic i el ple d’inves­ti­dura”, va argu­men­tar. Els Mos­sos van situar els vehi­cles i els agents que havien de pro­ce­dir a la detenció als acces­sos a la Ciu­ta­de­lla. El comis­sari en cap també va rei­te­rar que no es plan­te­ja­ven dete­nir Puig­de­mont enmig de la mul­ti­tud que havia estat con­vo­cada per pro­te­gir-lo i defensa que no s’ho plan­te­ja­ria cap poli­cia democràtica, tenint en compte que no es trac­tava “del cap d’una orga­nit­zació cri­mi­nal” sinó “algú que ha estat pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat”. Segons Sallent, el cos va pre­veure que Puig­de­mont, “el que vol fer és el que ha dit, exer­cir la seva par­ti­ci­pació com a electe”. Van pre­veure que l’expre­si­dent inten­ta­ria acce­dir per la Porta 1, l’accés prin­ci­pal des de l’estació de França. Però com que aquí es van con­cen­trar els ultra­dre­tans de Vox, també es va pla­ni­fi­car la pos­si­bi­li­tat que el gruix inde­pen­den­tista intentés entrar amb Puig­de­mont pel pas­seig de Puja­des. Sallent explica que ell i la comissària Mont­ser­rat Estruch, amb qui tenia pre­vist encapçalar la detenció, van anar bas­cu­lant entre les dues por­tes. S’havia de dete­nir un expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat que anava acom­pa­nyat per expre­si­dents, pel pre­si­dent del Par­la­ment i per altres càrrecs públics, va recor­dar Sallent per jus­ti­fi­car que els caps del cos fos­sin allà.

El backs­tage de l’esce­nari on Puig­de­mont va fer el breu dis­curs estava blin­dat amb tan­ques embri­da­des i s’hi feia con­trol d’accés. Quan Puig­de­mont aban­dona l’esce­nari acom­pa­nyat del seu advo­cat, Gon­zalo Boye, i Jordi Turull, agents del cos s’inten­ten acos­tar a l’expre­si­dent, però els ho impe­deix “una massa de per­so­nes que for­men un mur”. Tots por­ten bar­rets de palla. Puig­de­mont i Turull es diri­gei­xen a la carpa adja­cent, es posen un bar­ret de palla i, a través del grup, pugen a l’Honda blanc, que emprèn la marxa cap a l’avin­guda Vila­nova.

Quan els agents s’ado­nen que està pas­sant el que no està pre­vist, empre­nen cor­rents la per­se­cució del vehi­cle. Radien en obert a tots els agents del dis­po­si­tiu que Puig­de­mont marxa en cotxe. El cotxe fa alguns girs pels car­rers de sota del parc de l’Estació del Nord i baixa per dar­rere de la Ciu­ta­de­lla. És lla­vors quan Sallent va arri­bar a pen­sar que Puig­de­mont inten­tava acce­dir en cotxe a la Ciu­ta­de­lla, “perquè durant la comi­tiva la gent s’hi aba­lançava, el volien tocar”, i va pen­sar que pot­ser havien optat pel cotxe com a mitjà més segur per acce­dir a la Ciu­ta­de­lla. Però a la cruïlla amb l’avin­guda Icària, el semàfor del car­rer Ramon Trias Far­gas per on baixa el vehi­cle es posa verd i aquest últim fuig men­tre els mos­sos ja no poden con­ti­nuar cor­rent-hi al dar­rere, a tocar de la ronda Lito­ral i allu­nyant-se de Ciu­ta­de­lla. Es com­prova la matrícula del vehi­cle i es passa la infor­mació per a l’ope­ració Gàbia de con­trol d’acces­sos via­ris a Bar­ce­lona a través de la sala de coman­da­ment a Mos­sos i Guàrdia Urbana.

Sobre altres pos­si­bles opor­tu­ni­tats per dete­nir Puig­de­mont, tenint en compte que Turull ha expli­cat que l’expre­si­dent era des de dime­cres a Bar­ce­lona, Sallent afirma que no té cap evidència empírica que això fos així com ahir man­te­nia també que tam­poc tenien cap evidència científica que ja fos a l’exili, a banda de decla­ra­ci­ons de l’entorn de Puig­de­mont.

El comis­sari en cap asse­gura que els Mos­sos no tenen cap indici d’espi­o­natge ni ope­ra­tiu que Puig­de­mont sigui dime­cres a Bar­ce­lona, ni dels Mos­sos ni del CNI ni de la poli­cia espa­nyola. La poli­cia cata­lana detecta Puig­de­mont quan apa­reix des de Ciu­tat Vella cap a Arc de Tri­omf: “No sabem ni com ni quan va arri­bar. Si no, hauríem actuat.” Tam­poc hi ha cap agent a la comi­tiva que acom­pa­nya Puig­de­mont perquè els expre­si­dents i el pre­si­dent del Par­la­ment van refu­sar l’escorta per­so­nal des del dia abans, diu. Pre­gun­tat per un peri­o­dista francès que no s’explica com passa des­a­per­ce­but “el català més cone­gut del món”, Sallent va con­cloure: “No sé si és el català més cone­gut del món, però no el va detec­tar ningú.”

LES FRASES

La vinguda de Puigdemont es va assemblar al que fa Jimmy Jump. Pensàvem que anava a participar al debat i exercir el seu deure
No sé si [Puigdemont] és el català més conegut del món però no el va detectar ningú
Eduard Sallent
comissari en cap dels mossos d’esquadra

Mossos detinguts per còmplices

“És possible que al darrere hi hagi mossos que encara no sabem qui són”, admet Sallent respecte dels possibles cervells de l’operació d’arribada i fugida ràpida de Puigdemont. Els dos agents detinguts dijous, ahir ja estaven en llibertat, però no així un tercer que va ser detingut ahir al vespre. El primer va ser detingut perquè té relació amb el vehicle amb què va marxar Puigdemont. L’altre, perquè està relacionat “amb la protecció i l’arribada” de l’expresident. Se’ls pot acusar d’obstrucció a la justícia i d’afavorir la fugida, conclou. “Els instructors del cas estan valorant les possibles responsabilitats penals d’altres persones que van participar en la fugida”, va afirmar Sallent, tot i no anomenar ningú. Preguntat pel cas de Turull, el comissari va explicar que no se l’havia citat però que ho faran: “No sabem on és. Se li preguntarà de quina informació disposa. Va pujar al cotxe amb Puigdemont.” Pel que fa al grup que va trencar el cordó policial al carrer Pujades i va intentar entrar a la Ciutadella i contra el qual es va usar gas pebre, hi ha dos detinguts i 19 investigats penalment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.