Ciència

El cinema amb IA ja té festival a Barcelona

La segona edició del +RAIN Film Festival demostra l’impacte de la IA en la indústria del cinema

OpenAI, Runway i la xinesa Kuaishou estrenen en pocs mesos eines impressionants

Toys”R”Us llança un anunci de 60 segons fet amb Sora, la IA d’OpenAI per generar vídeos

Barcelona s’ha consolidat com un epicentre de la innovació cinematogràfica amb la celebració del +RAIN Film Festival, un esdeveniment dedicat a explorar i promoure el cinema generat amb intel·ligència artificial (IA). Aquest festival, organitzat per la Universitat Pompeu Fabra en col·laboració amb Sónar, ha esdevingut una plataforma per a cineastes que utilitzen la IA com a eina creativa, i situa Barcelona en el mapa mundial de la innovació en el setè art.

La segona edició del +RAIN Film Festival Internacional de Cinema i Intel·ligència Artificial, celebrat el juny passat, va rebre 232 pel·lícules, de 40 països, cinc vegades més que en la primera edició, dada que reflecteix l’interès creixent per aquesta nova forma de cinema.

El jurat internacional, format per experts com Shyam Sundar, de la Universitat Penn State; Mads Damsbo, cofundador de Kaspar AI, i Rachel Falconer, de la Universitat Goldsmith de Londres, va premiar les pel·lícules més innovadores. El premi a la millor pel·lícula va ser per a 512X512, d’Arthur Chopin (França, 2023), una obra que destaca per la seva exploració dels arquetips visuals de la IA. El premi del jurat va ser per a Fried Egg, de Rucha Thigale (Regne Unit, 2024), i Morbo, de Jonas Sanson (Brasil, 2024), va rebre una menció especial per la representació honesta i impactant de l’experiència viscuda del cineasta.

El festival no es va limitar a la competició de pel·lícules. El +RAIN es va traslladar a la Fira de Montjuïc per formar part del Sónar+D, on es va celebrar el FAIR, un fòrum amb 60 experts internacionals que van debatre els reptes i les oportunitats de la IA en la indústria audiovisual. També es va organitzar l’AI & Web3 Creatives Summit, un espai d’inspiració, debat i presentació de startups i projectes d’investigació artística amb tecnologies emergents.

La IA està transformant la creació artística i cultural a Catalunya, oferint noves eines i perspectives per a artistes i creadors. En el camp de les arts visuals, artistes com Azahara Cerezo estan utilitzant IA per crear arxius digitals que connecten propostes musicals i audiovisuals generades amb aquesta tecnologia. Al +RAIN Film Festival, Cerezo hi va presentar una instal·lació interactiva, Latent Booth, que explorava la comunicació entre humans i màquines, i culminava en una pel·lícula col·laborativa amb la contribució de Hugging Face.

El +RAIN Film Festival té un referent a Nova York. És l’AI Film Festival, organitzat per l’empresa d’IA Runway, fundada per Cristóbal Valenzuela i Alejandro Matamala. Runway permet generar vídeos a partir de text o imatges, cosa que democratitza l’accés a la creació cinematogràfica.

L’AI Film Festival de Runway, celebrat a Nova York, San Francisco i també a Barcelona, ha demostrat l’interès creixent per les tecnologies de generació d’imatges i vídeo amb IA. Valenzuela, CEO de Runway, destaca que aquestes tecnologies estan canviant el paradigma del cinema, ja que permeten a qualsevol persona crear històries amb un pressupost reduït.

OpenAI, Runway i Kuaishou

L’any 2024 ha estat especialment prolífic en el llançament de noves eines d’IA per a la creació de vídeos a partir d’instruccions de text. OpenAI ha presentat Sora, una eina que permet generar vídeos complexos amb una simple descripció textual. Aquesta tecnologia ha estat utilitzada per crear anuncis, curts i fins i tot curtmetratges.

Al juny Toys”R”Us va esdevenir la primera companyia que publicava un curtmetratge publicitari generat amb Sora, a càrrec de l’agència Native Foreign. Està generat gairebé en la seva totalitat amb el sistema d’IA i és un homenatge de seixanta segons a Charles Lazarus, fundador de la botiga de joguines. L’equip indica que l’anunci és el resultat de l’efectivitat de l’algorisme. El recurs va aconseguir condensar “centenars de preses iteratives en un parell de dotzenes en unes quantes setmanes”. Nik Kleverov, director creatiu de Natisve Foreign, assegura: “La indústria està experimentant un renaixement. A través de Sora, vam poder explicar aquesta increïble història amb una velocitat i eficiència notables.”

Per la seva banda, després de les demostracions de Sora difoses a les xarxes socials, Runway ha llançat Gen-3 Alpha, una plataforma que ha sorprès el mercat de la producció de vídeos. Gen-3 Alpha permet generar vídeos d’alta qualitat a partir de text o imatges i ampliar els resultats de les creacions amb Sora per als cineastes i artistes que hi han tingut accés. Amb Gen-3 Alpha ja s’han fet anuncis per a marques com Volvo o Mc’Donalds de manera espontània per part de creadors que utilitzen aquesta eina experimentalment i reivindiquen les seves habilitats amb IA penjant-ho a les xarxes.

La xinesa Kuaishou, amb la seva eina Kling, també ha entrat en escena aquest estiu oferint una plataforma que permet generar vídeos a partir d’instruccions de text de manera accessible i eficaç. Kling ha estat adoptada ràpidament per la indústria publicitària i els creadors de contingut per a xarxes socials, cosa que demostra el seu potencial per transformar la manera com es produeixen i es consumeixen els vídeos.

L’ús creixent de la IA en la creació artística planteja qüestions ètiques significatives. La transparència en els processos creatius i la lluita contra els biaixos en els algorismes són aspectes cabdals. La comunitat artística i científica està debatent intensament sobre com fer front a aquests desafiaments.

Per garantir que la IA beneficiï tota la societat, és essencial adoptar estàndards ètics per al seu ús en l’art. Això inclou l’ús de conjunts de dades (datasets) diversos per a l’entrenament dels algorismes, l’obtenció de permisos per a l’ús de dades personals i la supervisió humana en la presa de decisions finals.

A més, és important atendre les discussions candents sobre els drets d’autor dels materials amb què s’han entrenat els algorismes. La transparència serà clau per assegurar que les tecnologies es desenvolupen de manera ètica i responsable, respectant la diversitat cultural i l’essència humana de l’art.

Is it AI?: Verifica imatges falses o generades amb IA

En l’era de la IA, detectar la veracitat dels continguts és un desafiament constant per als periodistes. Històricament, les fotos han estat manipulades. Amb l’aparició de Photoshop, l’edició fotogràfica es va democratitzar, i ara, amb la IA generativa, qualsevol pot crear imatges falses en segons des d’un mòbil intel·ligent. Aquest fenomen facilita les notícies falses i mina la credibilitat ciutadana i ataca la democràcia. Is it AI? ofereix una solució senzilla: permet als usuaris verificar si una imatge ha estat generada amb IA. Entrenada amb milers de fotos, l’eina prediu la probabilitat que una part o tota la imatge sigui artificial.

Truecaller: Defensa’t de les trucades brossa del telèfon

Truecaller ha fet un gran pas endavant en la lluita contra l’spam telefònic i el frau amb la seva nova funció que utilitza IA per clonar la veu de l’usuari. Aquesta innovadora eina permet als usuaris crear una versió artificial de la seva veu que respon automàticament a trucades no desitjades i millora així la gestió de la comunicació telefònica i ofereix una solució efectiva contra l’spam. Té la capacitat de clonar la veu de l’usuari mitjançant un procés d’entrenament. Truecaller replica la veu amb precisió i permet que la versió artificial respongui a trucades en representació de l’usuari, mantenint la naturalitat de la conversa.

Diccionari

Intel·ligència artificial general

La intel·ligència artificial general (AGI) es refereix a sistemes d’IA capaços de realitzar qualsevol tasca cognitiva que un ésser humà pot fer, amb la capacitat d’aprendre, raonar i adaptar-se a situacions noves. A diferència de la IA estreta, l’AGI no està limitada a àrees específiques. Avui l’AGI és una meta teòrica i no ha estat encara assolida.

Intel·ligència artificial generativa

La intel·ligència artificial generativa és una branca de la IA que crea contingut nou, com imatges, text, música i vídeos, a partir de patrons apresos en dades existents. Algorismes com les GAN (generative adversarial networks) són exemples d’IA generativa. Aquesta tecnologia s’utilitza en arts digitals, disseny i creació de continguts, aportant creativitat a les màquines.

Intel·ligència artificial estreta

La intel·ligència artificial estreta (ANI) es refereix a sistemes d’IA dissenyats per realitzar tasques específiques, com el reconeixement de veu, la conducció autònoma o la classificació d’imatges. A diferència de l’AGI, l’ANI no té capacitats generals i no pot adaptar-se a tasques fora del seu àmbit d’entrenament. És la forma d’IA més comuna.

Intel·ligència artificial forta

La intel·ligència artificial forta (ASI) fa referència a una forma hipotètica d’IA que superaria la intel·ligència humana en tots els àmbits, des de la creativitat fins a la resolució de problemes i la presa de decisions. L’ASI és capaç de fer avançar el coneixement i desenvolupar noves tecnologies de manera autònoma. Actualment, l’ASI és un concepte futurista i no realitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.