Política

Orient Mitjà

Israel commemora el 7-O sense captius ni respostes

Famílies dels ostatges es desmarquen avui de les commemoracions de l’estat per “l’abandonament” dels seus éssers estimats

El govern de Netanyahu continua sense respondre preguntes incòmodes sobre el fracàs de seguretat durant l’atac de Hamàs

“Sempre ens preguntem com van poder arribar tan lluny”, diu Elisha Dahan

Israel tran­sita avui per un 7 d’octu­bre que no és del gust de ningú. El pri­mer ani­ver­sari del pit­jor dia de la història del país era una fita espe­rada per part de milers d’isra­e­li­ans, que sovint vin­cu­la­ven la seva arri­bada als desit­jos d’un futur millor: que els cap­tius hagues­sin sor­tit de Gaza i que els des­plaçats pogues­sin ser de nou a casa seva. I que aquest fos un dia en què el país pogués pre­gun­tar-se per què aque­lla matança va ser pos­si­ble. Però res d’això es fa rea­li­tat avui.

Almenys 101 cap­tius con­ti­nuen atra­pats als túnels de Hamàs i dese­nes de milers d’isra­e­li­ans seguei­xen lluny de casa seva per l’amenaça de Hamàs al sud i de Hez­bol·là al nord. Avui, a Israel, tam­poc hi haurà autocrítica. A diferència d’alguns alts càrrecs del bàndol mili­tar, que durant el dar­rer any han pre­sen­tat la seva dimissió pel que con­si­de­ren un fracàs de segu­re­tat del qual són cor­res­pon­sa­bles, els diri­gents polítics hebreus con­ti­nuen esqui­vant la ren­dició de comp­tes vin­cu­lada al 7 d’octu­bre pas­sat. Fer-ho també avui és pos­si­ble si la tensió bèl·lica es manté pels núvols i el focus infor­ma­tiu se cen­tra en el Líban.

Les famílies dels qui con­ti­nuen segres­tats a Gaza també esqui­ven aquest 7 d’octu­bre. O, si més no, els actes ofi­ci­als vin­cu­lats al 7 d’octu­bre que orga­nit­zen les auto­ri­tats, en els quals no par­ti­ci­pa­ran en senyal de pro­testa pel que fa dotze mesos que denun­cien com “l’aban­do­na­ment” dels seus éssers esti­mats. Repre­senta la veu crítica interna més gran con­tra els matei­xos líders que pilo­ta­ven el país durant el seu Onze de Setem­bre par­ti­cu­lar. Un cop que el govern del pri­mer minis­tre, Ben­ja­min Neta­nyahu, s’esforça a silen­ciar.

Cen­te­nars de civils isra­e­li­ans han mati­nat avui a Jeru­sa­lem per “des­per­tar” el pri­mer minis­tre del país, Ben­ja­min Neta­nyahu. Les famílies dels cap­tius con­vo­ca­ven els seus con­ciu­ta­dans a acom­pa­nyar-los avui a les 6.29 h del matí, hora en què Hamàs va ini­ciar la mas­sa­cre con­tra el sud d’Israel 365 dies enrere, per pre­sen­tar-se a la residència ofi­cial de Neta­nyahu. Allà, hi han de fer sonar sire­nes durant dos minuts, espe­rant que el des­vet­lla­ment del pri­mer minis­tre no sigui només lite­ral, sinó també metafòric.

En l’acte hi ha pre­vis­tos par­la­ments de per­so­nes que van ser cap­ti­ves a Gaza abans de ser alli­be­ra­des durant l’únic acord d’alto el foc que hi ha hagut en un any. Va ser al novem­bre, quan deu dies d’atu­rada de les hos­ti­li­tats van per­me­tre l’alli­be­ra­ment de més de cent per­so­nes retor­na­des des de Gaza i de cen­te­nars de pre­sos pales­tins posats en lli­ber­tat. Des d’ales­ho­res, Neta­nyahu ha boi­co­te­jat qual­se­vol opció real d’una nova treva –un fet reco­ne­gut pels matei­xos nego­ci­a­dors isra­e­li­ans.

El qui­buts de Nir Oz, des d’on es veu el mur que assetja la Franja de Gaza, va ser objecte de l’atac de Hamàs com poques altres comu­ni­tats. Només set llars de 220 van que­dar intac­tes després d’hores de com­bats entre mili­ci­ans pales­tins i l’exèrcit d’Israel. De 400 resi­dents, 117 van ser assas­si­nats o bé segres­tats. Avui encara n’hi ha 29 que són cap­tius a Gaza.

Liat Atzili Bei­nin, isra­e­li­a­no­a­me­ri­cana de 49 anys, resi­dia a Nir Oz amb el seu marit, Aviv, i els seus tres fills. Hamàs la va man­te­nir en cap­ti­vi­tat durant 54 dies. La pri­mera i única treva la va posar en lli­ber­tat. “Pri­mer se’m va dir que el meu marit havia estat ferit i segres­tat el 7 d’octu­bre”, diu Atzili en un comu­ni­cat de premsa publi­cat ahir per les famílies dels cap­tius. “Jo era opti­mista. Els deia que ningú al món, ni tan sols els ter­ro­ris­tes de Hamàs, podria resis­tir-se a l’encant de l’Aviv. Els deia que segur que aca­ba­ria sent el pre­fe­rit, el més mimat dels túnels de Hamàs, i que tor­na­ria a casa aviat.” Hores després, van con­fir­mar a Atzili que l’Aviv havia mort el mateix 7 d’octu­bre. “L’enyoro cada dia i cada hora”, lamenta Atzili.

Home­nat­ges tot l’any

Als qui­buts pro­pers a la Franja de Gaza, els home­nat­ges i el dol hi han tin­gut lloc tot l’any. L’auto­pista 232, per on els com­ba­tents pales­tins van avançar arra­sant amb tot el que tro­ba­ven, és plena de ban­de­res gro­gues que recor­den els cap­tius i de petits tri­buts als mar­ges de l’asfalt, allà on el 7 d’octu­bre hi havia vehi­cles cal­ci­nats.

Elisha Dahan és resi­dent a Sde­rot, la ciu­tat isra­e­li­ana més gran limítrofa amb la Franja de Gaza. “La vida ha tor­nat a la nor­ma­li­tat”, reco­neix a la premsa isra­e­li­ana. “Però la vida mai serà com era abans. Sem­pre ens pre­gun­tem el mateix: com van poder arri­bar tan lluny? És incom­pren­si­ble.”

101
persones
continuen segrestades als túnels de Hamàs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.