Política

ORIENT MITJÀ

El president d’Israel urgeix a investigar el “fracàs” del 7-O

El govern de Netanyahu rebutja crear una comissió estatal d’investigació mentre duri la guerra

El president d’Israel, Isaac Herzog, ha instat aquest diumenge a obrir una investigació pel que qualifica de “fracàs” dels serveis d’intel·ligència del país que va permetre els atacs de Hamàs del 7 d’octubre de l’any passat, en què 1.200 persones van ser assassinades i 251 més van ser segrestades i transportades a Gaza, informa Efe.

Sense apel·lar directament al govern liderat per Netanyahu, que rebutja crear una comissió estatal d’investigació mentre duri la guerra, Herzog ha demanat un estudi “fiable, flexible i independent” d’aquells fets.

“El fracàs de la intel·ligència, la falsa [noció de] dissuasió i la nostra flagrant arrogància ens han costat, una vegada més, un pres pesant i dolorós de moltes vides segades”, ha dit Herzog durant un acte a Jerusalem en commemoració dels soldats caiguts a la guerra del Yom Kipur (1973), derivada també d’un altre fracàs dels serveis d’informació israelians. “hem d’actuar avui, sense demora, tal com vam fer fa 51 anys, i investigar a fons i exhaustivament” les errades del 7-O, ha demanat.

L’exèrcit israelià sí que ha obert investigacions internes, de les quals no han transcendit fins ara grans conclusions. El govern, però, insistia el juny que “encara no ha arribat l’hora“ d’investigar els fets a nivell estatal, amb l’argument que la investigació pot entorpir la gestió de la guerra a Gaza, si bé el focus militar s’ha traslladat ara al Líban.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.