Política

Unió Europea

Primera cimera d’alt nivell amb la situació a l’Orient Mitjà com a protagonista

Fonts diplomàtiques plantegen la trobada com l’oportunitat per enviar “un fort missatge” sobre un alto el foc a la regió

Els països de la Unió Europea i del Consell de Cooperació del Golf –els Emirats Àrabs, Bahrain, l’Aràbia Saudita, Oman, Qatar i Kuwait– celebren aquest dimecres 16 d’octubre la seva primera cimera d’alt nivell a Brussel·les, una reunió que pretén ser “la culminació” de dos anys en què les dues parts han intensificat les seves relacions.

Segons fonts diplomàtiques, la qüestió que acapararà més atenció serà la situació a l’Orient Pròxim, màxim tenint en compte els últims atacs d’Israel contra organitzacions de l’ONU i tenint en compte que Qatar i l’Aràbia Saudita s’han erigit en dos dels principals mediadors del conflicte. En aquest sentit, es planteja la trobada com una oportunitat per enviar “un fort missatge” sobre un alto el foc a la regió.

Les mateixes fonts diplomàtiques, de fet, consideren que els països del Golf poden jugar “un paper clau” en la desescalada, tant per proximitat geogràfica amb Israel i Palestina com per la seva implicació en el conflicte.

En la darrera cimera del Consell de Cooperació del Golf celebrada el passat mes de setembre, els països van condemnar “l’agressió continuada contra la Franja de Gaza” i van exigir que Israel “assumís responsabilitats” davant la comunitat internacional per les seves “violacions continuades i els atacs contra civils innocents”. Al mateix temps, van expressar el seu rebuig a “qualsevol justificació o excusa que caracteritza l’agressió d’Israel contra Gaza dins el dret a l’autodefensa”.

El posicionament dels països del Golf és força més contundent respecte a les posicions comunes dels 27, amb països com Alemanya que sovint rebaixen el to contra Israel. Així, caldrà veure el redactat final de les conclusions. Fonts diplomàtiques indiquen que “no serà fàcil” pactar un posicionament a més de 27 països –prou complicat és fer-ho en l’àmbit de la Unió–, però també afirmen que les institucions “tenen experiència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.