Política

Orient Mitjà

Israel bombardeja un Ajuntament del sud del Líban i mata l’alcalde

El govern libanès presenta una nova denúncia al Consell de Seguretat de l’ONU pels atacs israelians

El conflicte ja ha deixat almenys 2.367 morts i 11.088 ferits, segons l’últim recompte

Almenys setze persones, entre les quals l’alcalde, han mort aquest dimecres en un bombardeig contra la població de Nabatieh, una de les més castigades en la campanya d’atacs aeris israelians al sud del Líban iniciada a finals de stembre.

Una sèrie d’avions de combat israelians han iniicat cap a un quart d’onze del matí (hora local, una hora menys a Catalunya) sèrie d’onze atacs contra la majoria dels barris de la ciutat, que ja va veure destruït fa uns dies el seu mercat. El Ministeri de Salut Pública libanès ha informat en un comunicat que les explosions han afectat “els edificis de l’Ajuntament de Nabatieh i la Unió de Municipis”. L’últim balanç oficial situa en setze la xifra de morts i eleva a 52 els ferits.

El primer ministre del Líban, Najib Mikati, ha condemnat aquesta “nova agressió” israeliana “contra els civils”. Segons Mikati, Israel ha apuntat “deliberadament” contra la seu municipal quan s’hi celebrava una reunió del consell municipal per discutir els serveis de la ciutat i la situació de socors.

“Aquesta nova agressió, que se suma a tots els crims comesos per l’enemic israelià contra els civils, és el resultat d’un món que guarda deliberadament silenci sobre els crims de l’ocupació, i això l’anima a persistir en els seus delictes i crims”, ha lamentat el primer ministre. Mikati s’ha preguntat que és pot fer per dissuadir Israel de continuar bombardejant el Líban si fins i tot ha arribat a atacar les forces de la missió de pau de l’ONU (FINUL) desplegades al sud del país.

En aquest context, el govern libanès ha presentat avui una nova denúncia contra Israel davant el Consellde Seguretat de l’ONU pels atacs contra el país perpetrats entre el 3 i el 14 d’octubre. “El Líban condemna la continua violació per part d’Israel de la seva sobirania per mar, terra i aire, i els atacs contra posicions de l’Exèrcit libanès, ambulàncies i organismes de socors, així com civils que no participaven en els actes bèl·lics”, ha indicat el Ministeri d’Afers Exteriors libanès en un comunicat. En el seu escrit, l’executiu libanès alerta que “Israel intenta per la força i per mitjans militars hostils imposar la seva visió de seguretat a la regió contra la sobirania dels països” en base a “pretextes que no tenen cap evidència”.

Els atacs israelians contra el Líban han provocat des del 8 d’octubre de 2023 un total de 2.367 morts i 11.088 ferits, la gran majoria des del passat 23 de setembre. D’acord amb l’últim recompte del Centre d’Operacions d’Emergència del Ministeri de Salut Pública, ahir dimarts van morir disset persones i 182 més van patir ferides, la majoria al sud i l’est del país. Aquest recompte no inclou ni els morts ni fels ferits d’avui a Nabatieh ni els almenys nou morts i cent ferits en els atacs contra Qana.

L’exèrcit israelià ha afirmat haver matat en aquests bombardejos el comandant d’Hezbol·là a Qana, Jalal Motzfa Hariri, així com el cap d’artilleria i el de míssils antitanc a la regió.

L’escalada bèl·lica entre Israel i el grup xiïta ha obligat a més d’1,2 milions de persones a abandonar les seves llars, de les quals 188.000 han estat acollides als 1.059 albergs habilitats per les autoritats arreu del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.