Política

orient mitjà

L’ONU denuncia un nou atac “aparentment deliberat” d’Israel als seus efectius al Líban

Trets de tanc han danyat una torre i han destruït dues càmeres d’una instal·lació de la FINUL

La UE i els països del Golf exigeixen un alto el foc al Pròxim Orient i condemnen els atacs contra les missions de l’ONU

L’ONU ha denunciat aquest dimecres un nou atac “aparentment deliberat” de tropes de l’exèrcit d’Israel contra el seu personal al Líban.

Segons ha publicat la Força Interina de l’ONU al Líban (FINUL per les sigles en anglès), aquest matí efectius d’aquest grup en una posició pròxima a Kafer Kela han observat un tanc israelià disparant contra la seva torre de guaita. Dues càmeres han estat destruïdes i la torre ha sofert danys.

L’ONU ha recordat a l’exèrcit israelià i a la resta d’actors del conflicte l’obligació de mantenir la seguretat del personal i els recursos de l’ens internacional i de respectar la “inviolabilitat” de les instal·lacions de l’ONU. El govern israelià ha tornat a acusar Hezbol·là d’utilitzar personal d’FINUL com a “escuts humans”.

El ministre d’Afers Exteriors israelià, Israel Katz, ha assegurat que el govern de Benjamin Netanyahu no té “cap intenció” de perjudicar la FINUL o el seu personal, i subratlla que per a Israel aquest organisme juga un paper “important” en el “dia després” de la “guerra contra Hezbol·là”.

Katz ha acusat la milícia xiïta d’utilitzar el personal de l’ONU com a “escuts humans” i l’ha acusat de disparar “deliberadament” contra soldats israelians des d’ubicacions pròximes als llocs de la FINUL per “crear fricció”.

Demanda d’alto el foc

Els països de la Unió Europea i els del Consell de Cooperació del Golf –els Emirats Àrabs, Bahrain, l’Aràbia Saudita, Oman, Qatar i Kuwait– han exigit un alto el foc “complet” al Pròxim Orient i han condemnat els atacs a la regió contra missions de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), expressant preocupacions “especialment greus” pel que fa als atacs més recents contra les Forces Interines de les Nacions Unides al Líban (FINUL). Així ho han expressat aquest dimecres en les conclusions publicades després de la cimera celebrada a Brussel·les, una trobada on les parts també han abordat qüestions com la guerra d’Ucraïna, la situació al Mar Roig o noves possibilitats de cooperació en l’àmbit comercial, entre d’altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.