Política

orient mitjà

Israel mata Yahya Sinwar, líder de Hamàs i cervell del 7 d’octubre, segons una ràdio oficial

Des de l’inici de la guerra a Gaza fa més d’un any, el seu parador havia estat pràcticament desconegut

Israel hauria matat al màxim líder de Hamàs i cervell dels atacs del 7 d’octubre, Yahya Sinwar, l’home més buscat en l’ofensiva israeliana dins de la Franja de la Gaza, segons ha confirmat la ràdio oficial de l’Exèrcit israelià. “Yahya Sinwar ha estat eliminat”, ha informat el mitjà oficial. La televisió pública Kan ha difós un missatge similar.

La mort de Sinwar es va produir en combats entre tropes d’infanteria i milicians de Hamàs durant una patrulla rutinària ahir a la tarda en Rafah, extrem meridional de la Franja, segons mitjans israelians que citen fonts militars.

L’Exèrcit va informar fa unes hores que durant les seves operacions militars en la Franja, sense especificar quan ni on, havia matat a “tres terroristes” i que estaven corroborant si un d’ells era Sinwar, al mateix temps que van assegurar que no hi havia ostatges israelians en la zona.

Mentre Israel esperava els resultats d’ADN que confirmarien la seva mort, el ministre de Defensa, Yoav Gallant, va publicar en el seu compte de la xarxa X una imatge amb els rostres titllats dels assassinats Hassan Nasral·là i Mohamed Deif, líder de Hezbol·là i cap militar de Hamàs, respectivament, amb un rectangle negre, plantejant la incògnita sobre Sinwar.

“Perseguiràs els teus enemics i davant teu cauran a espasa”, va escriure Gallant citant el versicle 26 del Levític. “Els nostres enemics no es poden amagar. Els perseguirem i els eliminarem” va afegir.

Nascut en un camp de refugiats de Khan Yunis, ciutat del sud de Gaza, Sinwar va ser triat líder de Hamàs a Gaza en 2017 després de llaurar-se una reputació d’enemic acèrrim d’Israel i el passat 6 d’agost –després de l’assassinat a Teheran del llavors cap del buró polític, Ismail Haniyeh– va ser triat per a ocupar el màxim lloc en l’organigrama del grup islamista.

Representava la línia més dura i bel·ligerant del grup i és considerat per Israel el cervell dels atacs del 7 d’octubre de 2023 contra territori israelià en els quals van morir unes 1.200 persones i altres 250 van ser segrestades, la qual cosa el va convertir en l’home més buscat per Israel des de llavors i el va incloure en la llista de sancions de la UE.

Sinwar hauria planejat minuciosament els atemptats del 7 d’octubre juntament amb el cap de les Brigades al-Qasam, braç armat de Hamàs, Mohamed Deif, assassinat en un atac israelià el juny passat en Al-Mawasi, sud de la Franja.

En el passat, Israel ha assassinat a diversos importants líders de Hamàs: al fundador del grup, el xeic Àhmad Yassín, que estava en cadira de rodes, al març de 2004, i al seu successor Abdelaziz Aziz al-Rantisi, menys d’un mes després, així com a altres dos caps del braç armat, Salah Shehadeh (2002) o Ahmed Yabari (2012).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.