Política

crisi migratòria

Els migrants que Meloni mantenia retinguts a Albània tornen a Itàlia per ordre judicial

Els dotze demandants d’asil han estat retornats després d’una dura sentència de la justícia italiana contra els plans del govern d’extrema dreta italià per externalitzar la gestió migratòria

Els dotze demandants d’asil que continuaven retinguts en centres d’identificació i retenció a Albània, on dimecres van ser enviats pel govern italià d’extrema dreta liderat per Giorgia Meloni, han tornat aquest dissabte a Itàlia, després de la dura sentència dictada per un tribunal de Roma divendres, en la qual ordenava el seu retorn. Una resolució judicial que suposa un fort revés al primer intent de Meloni d’externalitzar la gestió migratòria.

La dotzena de migrants han estat trets aquest dissabte al matí del centre de retenció de Gjadër, on es trobaven, i traslladats a Itàlia a bord d’una patrullera de la Guàrdia Costanera italiana. L’embarcació ha salpat del port albanès de Shënghin minuts abans de les nou del matí en direcció cap al de Bari, al sud d’Itàlia, on ha arribat a primera hora de la tarda. Des d’aquí han estat traslladats a un centre d’acollida per immigrants de l’àrea de la ciutat italiana de Bari, informa la televisió pública italiana RAI. La seva situació és incerta, ja que les autoritats italianes ja els havien denegat la seva sol·licitud d’asil en un procés accelerat, però tenen dret a presentar un recurs contra la decisió.

El Tribunal de Roma emetre divendres una dura sentència en la qual declarava il·legal la retenció a Albània d’aquests dotze demandants d’asil, que van ser interceptats al Mediterrani quan intentaven arribar a Itàlia i van ser inclosos en un primer grup de setze persones enviades a centres d’identificació i retenció construïts a Albània, país que tot just ha iniciat les negociacions d’adhesió a la UE. Quatre persones ja van ser tornades només desembarcar perquè eren menors o vulnerables.

Amb l’enviament d’aquest primer grup de demandants d’asil als centres construïts per Itàlia a Albània es posava en marxa l’acord subscrit entre Roma i Tirana en compliment del qual el país balcànic acolliria unes tres mil persones al mes, fins a un màxim de 39.000 a l’any, recollides per la guàrdia costanera italiana al Mediterrani.

Els jutges del tribunal de Roma van argumentar la decisió al·legant que els dotze demandants d’asil havien de ser retornats a Itàlia perquè els seus països d’origen –Bangladesh i Egipte– no poden ser considerats països segurs, en línia amb una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) emesa el 4 d’octubre passat.

El govern italià ha criticat amb duresa la sentència del tribunal de Roma, que es basa en una resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). El govern italià ha criticat la sentència que frena, de moment, els seus plans sobre la gestió de la migració i ha anunciat que recorrerà contra ella.

Avís del ministre de Justícia

El ministre de Justícia del govern italià d’extrema dreta, Carlo Nordio, ha qualificat d’“anormal” la resolució del tribunal de Roma. “No compartim la sentència i la considerem anormal”, ha assegurat Nordio en declaracions a la premsa després d’un acte a Palerm.

“Si el Poder Judicial s’excedeix en competències atribuint-se prerrogatives que no pot tenir, com ara definir què és un Estat segur, ha d’intervenir una política que expressi la voluntat popular”, ha dit el titular de Justícia. Meloni ha convocat una reunió del Consell de Ministres per a dilluns que ve per abordar la sentència i decidir els passos a seguir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.