Política

crisi migratòria

Els migrants que Meloni mantenia retinguts a Albània tornen a Itàlia per ordre judicial

Els dotze demandants d’asil han estat retornats després d’una dura sentència de la justícia italiana contra els plans del govern d’extrema dreta italià per externalitzar la gestió migratòria

Els dotze deman­dants d’asil que con­ti­nu­a­ven retin­guts en cen­tres d’iden­ti­fi­cació i retenció a Albània, on dime­cres van ser envi­ats pel govern italià d’extrema dreta lide­rat per Gior­gia Meloni, han tor­nat aquest dis­sabte a Itàlia, després de la dura sentència dic­tada per un tri­bu­nal de Roma diven­dres, en la qual orde­nava el seu retorn. Una reso­lució judi­cial que suposa un fort revés al pri­mer intent de Meloni d’exter­na­lit­zar la gestió migratòria.

La dot­zena de migrants han estat trets aquest dis­sabte al matí del cen­tre de retenció de Gjadër, on es tro­ba­ven, i tras­lla­dats a Itàlia a bord d’una patru­llera de la Guàrdia Cos­ta­nera ita­li­ana. L’embar­cació ha sal­pat del port albanès de Shënghin minuts abans de les nou del matí en direcció cap al de Bari, al sud d’Itàlia, on ha arri­bat a pri­mera hora de la tarda. Des d’aquí han estat tras­lla­dats a un cen­tre d’aco­llida per immi­grants de l’àrea de la ciu­tat ita­li­ana de Bari, informa la tele­visió pública ita­li­ana RAI. La seva situ­ació és incerta, ja que les auto­ri­tats ita­li­a­nes ja els havien dene­gat la seva sol·lici­tud d’asil en un procés acce­le­rat, però tenen dret a pre­sen­tar un recurs con­tra la decisió.

El Tri­bu­nal de Roma eme­tre diven­dres una dura sentència en la qual decla­rava il·legal la retenció a Albània d’aquests dotze deman­dants d’asil, que van ser inter­cep­tats al Medi­ter­rani quan inten­ta­ven arri­bar a Itàlia i van ser inclo­sos en un pri­mer grup de setze per­so­nes envi­a­des a cen­tres d’iden­ti­fi­cació i retenció cons­truïts a Albània, país que tot just ha ini­ciat les nego­ci­a­ci­ons d’adhesió a la UE. Qua­tre per­so­nes ja van ser tor­na­des només desem­bar­car perquè eren menors o vul­ne­ra­bles.

Amb l’envi­a­ment d’aquest pri­mer grup de deman­dants d’asil als cen­tres cons­truïts per Itàlia a Albània es posava en marxa l’acord subs­crit entre Roma i Tirana en com­pli­ment del qual el país balcànic aco­lli­ria unes tres mil per­so­nes al mes, fins a un màxim de 39.000 a l’any, reco­lli­des per la guàrdia cos­ta­nera ita­li­ana al Medi­ter­rani.

Els jut­ges del tri­bu­nal de Roma van argu­men­tar la decisió al·legant que els dotze deman­dants d’asil havien de ser retor­nats a Itàlia perquè els seus països d’ori­gen –Ban­gla­desh i Egipte– no poden ser con­si­de­rats països segurs, en línia amb una sentència del Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) emesa el 4 d’octu­bre pas­sat.

El govern italià ha cri­ti­cat amb duresa la sentència del tri­bu­nal de Roma, que es basa en una reso­lució del Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE). El govern italià ha cri­ti­cat la sentència que frena, de moment, els seus plans sobre la gestió de la migració i ha anun­ciat que recor­rerà con­tra ella.

Avís del minis­tre de Justícia

El minis­tre de Justícia del govern italià d’extrema dreta, Carlo Nor­dio, ha qua­li­fi­cat d’“anor­mal” la reso­lució del tri­bu­nal de Roma. “No com­par­tim la sentència i la con­si­de­rem anor­mal”, ha asse­gu­rat Nor­dio en decla­ra­ci­ons a la premsa després d’un acte a Palerm.

“Si el Poder Judi­cial s’exce­deix en com­petències atri­buint-se prer­ro­ga­ti­ves que no pot tenir, com ara defi­nir què és un Estat segur, ha d’inter­ve­nir una política que expressi la volun­tat popu­lar”, ha dit el titu­lar de Justícia. Meloni ha con­vo­cat una reunió del Con­sell de Minis­tres per a dilluns que ve per abor­dar la sentència i deci­dir els pas­sos a seguir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.