Política

crisi migratòria

Meloni aprova un decret per sortejar la justícia i seguir deportant immigrants a Albània

Divendres un tribunal de Roma va invalidar un primer enviament de 16 persones al país veí#

La primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni, ha aprovat aquest dilluns un decret per esquivar les traves judicials que l’executiu d’ultradreta ha trobat per deportar immigrants al centre d’internament que ha sufragat a Albània per 800 milions d’euros en 5 anys.

El moviment del govern italià es produeix després que divendres un tribunal de Roma decretés que 12 migrants deportats des d’Itàlia a aquest centre del país veí havien de tornar perquè els seus països d’origen, Bangladesh i Egipte, no es podien considerar segurs d’acord amb una sentència recent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). El decret aprovat per Meloni amplia la llista de països considerats “segurs”, en el que suposa un nou xoc amb la magistratura i l’oposició.

El decret redueix de 22 a 19 els països que Itàlia considera segurs, és a dir, països que no presenten conflictes aptes perquè els súbdits que en marxen puguin sol·licitar asil i, en conseqüència, puguin ser deportats amb procediments ràpids al centre construït a Albània. El Camerun, Colòmbia i Nigèria han deixat de formar part de la llista.

Amb tot, la sentència del TJUE establia que els països segurs eren només 7. Entre aquests no hi ha Bangladesh, Egipte o Tunísia, països emissors de bona part de la migració que arriba a Itàlia.

A banda, el decret llei és una norma de rang superior a la que s’aplicava fins ara, un decret ministerial que el tribunal de Roma va entendre inferior a la disposició de la sentència del TJUE.

Meloni i el seu equip confien que aquesta maniobra permeti blindar un model que ha atret l’atenció de diversos països europeus en ple debat sobre la gestió de la migració i ha causat el rebuig d’altres socis del club del 27, entre ells Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.