Política

Oriol Bossa

Cap de l’oposició (ERC)

“El PSC comet l’error més gran del mandat amb Can Bertrand”

“El govern de Sant Feliu no entén que falten 25 mesos per a les eleccions i que és complicat pactar amb qui has maltractat durant quatre anys”

“S’han tret l’ecodistricte de la màniga, sense que l’oposició en sapiguem res. És inèdit, sempre havíem anat junts en termes de soterrament”

Oriol Bossa (1980) va ser alcalde de Sant Feliu de Llobregat des de l’11 de juny de 2022 fins al 17 de juny de 2023. Ara és cap de l’oposició amb quatre regidors.

Què us sembla el projecte de l’ecodistricte?
Doncs no ens sembla res perquè no ens n’han explicat res. Una de les coses que he denunciat tot el mandat és que tenim un govern totalment opac amb l’oposició, no ens informen de res. Ara s’han tret aquesta denominació de la màniga, com un bolet, de cop i volta, sense que l’oposició en sapiguem res. En termes del soterrament, és un fet inèdit en aquesta ciutat. Tots els grups polítics havíem anat sempre molt junts aconseguint avenços. Me’n recordo el 2011 anar tot el consistori a Madrid a parlar del soterrament i estic segur que ara, amb aquest govern, això no passaria. Hi anirien ells sols, a fer-se la foto ells sols, i a penjar-se les medalles ells sols. També vam saber per les xarxes socials de l’Ajuntament que fa dues setmanes l’alcaldessa va anar a una fira immobiliària a Cannes per posar la ciutat al mercat immobiliari europeu, a presentar les oportunitats que es generarien a Sant Feliu. Això és inèdit. No s’havia actuat mai així. Els que ens governen actualment es van prendre molt malament que en el passat mandat es fes una consulta sobre el soterrament, que la consulta fos un èxit, que la ciutat hi digués la seva, i tot això ha quedat en paper mullat.
Per què?
El govern s’ha fumat la consulta del soterrament i els resultats que hi van haver perquè no creien en el procés, no creuen en la participació i no creuen que la ciutadania pugui dir la seva en el desenvolupament urbanístic.
Veig que la relació no ha millorat en el darrer any.
No, és que no hi ha relació. Als partits que érem en l’anterior govern ens han volgut anul·lar no informant-nos de res. De ple a ple el contacte que tenim amb el govern és a les reunions amb els òrgans col·legiats establerts per la llei i alguna reunió extraordinària. Ni trucades de telèfon per informar de coses, ni reunions informals, res. És una cosa que tampoc no acaben d’entendre: no se sap mai què pot passar. Falten dos anys i un mes per a les següents eleccions, falten només 25 mesos, i aquesta és la relació que estan tenint amb la resta de grups que no estan governant. Tenen molt clar que reeditaran el govern actual, la qual cosa poso en qüestió, perquè no tothom obtindrà les mateixes majories. Voler després pactar amb els grups que has maltractat durant quatre anys és complicat. I això sembla que no ho acabin d’entendre. Hi ha una candidatura independent que ves a saber si podrà mantenir el regidor i Junts també ves a saber. Les majories, òbviament, es redefiniran i és normal que puguis necessitar ERC o els comuns, uns partits amb els quals has destruït la relació per uns recels molt infantils que encara tenen per no haver pogut governar en el passat mandat.
En el darrer ple es va liquidar el conveni per posar l’escola d’hoteleria a Can Bertrand.
Per nosaltres és l’error estratègic més gran d’aquest mandat. Teníem un conveni que per primer cop s’aconseguia posar d’acord tres administracions diferents, l’Àrea Metropolitana, la Generalitat i l’Ajuntament, per fer una inversió cadascuna de més d’un milió d’euros per fer aquest equipament. El govern actual creu que l’Ajuntament no ha d’invertir en aquest edifici i es desmarca totalment d’aquesta aposta i pensa que són els altres els que han d’invertir en ensenyament a Sant Feliu. Sant Feliu ha de tenir un equipament de formació professional de primer nivell, dels millors del país, amb una inversió molt forta, en un equipament emblemàtic i amb una aposta per la formació professional que bona falta fa tant a Catalunya com a la ciutat. Tot això ha desaparegut, ho han destrossat. Posaran l’escola en un equipament que no està preparat per acollir-la, l’Aula Sant Feliu. Can Bertrand era un equipament amb voluntat comarcal i metropolitana, que tenia el tram a prop, amb moltes línies d’autobús a prop, amb la Renfe a prop, ben connectada. L’Aula Sant Feliu no està ben connectada, si volem que hi vinguin estudiants de fora de Sant Feliu.
Què s’ha de fer a la cimentera?
Nosaltres ja teníem converses força avançades amb responsables polítics de la Generalitat i amb operadors per intentar portar-hi una indústria 4.0, una mena de data center per a empreses tecnològiques auxiliars d’emmagatzematge de dades i ho teníem força ben encarat. Si això va per aquí, nosaltres hi estarem a favor. És una antiga cimentera amb totes les instal·lacions obsoletes de l’última activitat que hi va haver. Hi ha dipòsits d’emmagatzematge, cintes transportadores a la vista, un magatzem molt gran, com un camp de futbol, sense parets, que ja es veu que la coberta no aguantarà gaire. La gent va a les cintes transportadores a fer-se fotos i a penjar-les a la xarxa...
No seria el moment de recuperar allò per a Collserola?
Allò és sòl industrial consolidat. Hi ha una propietat, que actualment és Ciments Molins, que hi té uns drets. Parlem de molts metres quadrats de sòl industrial que tenen un rendiment econòmic molt important. L’Ajuntament i tots els seus governs ja s’han tret del cap plantejar-se recuperar allò per fer qualsevol cosa que no sigui industrial. Ara el quid de la qüestió és triar una indústria que sigui respectuosa amb l’entorn, que no tingui emissions de CO2, que no tingui gaire mobilitat associada i que pugui ser un espai més o menys integrat a Collserola. Amb la feina que havíem fet nosaltres, ho teníem garantit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.