Política

Eva López

Cap de l'oposició (PSC)

“L’aeroport millorarà, i amb la màxima exigència ambiental”

“Tenim molt poc sòl municipal i, al poc que tenim, nosaltres volem que s’hi faci habitatge perquè els preus són ara molt alts”

“No és normal que quan governa l’esquerra som uns malgastadors i quan governa la dreta són uns bons gestors”

Eva López (Barcelona, 1970) es va estrenar com a regidora de Castelldefels el 2015. Fins al 2023 es va encarregar de competències d’urbanisme, turisme, mobilitat i promoció econòmica, entre altres. És portaveu del PSC des del 2024.

Què pensa del projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat?
Estem a favor del progrés i entenem que s’ha d’ampliar perquè no podem deixar Catalunya fora del mercat. Gràcies a aquesta ampliació tenim la certesa que no s’operarà amb pistes independents. El projecte suposa una millora de la infraestructura amb la màxima exigència ambiental. És veritat que quan el vent ve de l’est els avions han d’entrar per Castelldefels perquè no tenen cap altra possibilitat perquè la tercera pista és molt curta. Llavors, si els estudis diuen que allargant aquesta pista tindrem menys sobrevols, nosaltres aquí no tenim res a dir, al contrari.
La zona de baixes emissions encara no està en marxa, mentre que està implantada ja a ciutats de l’entorn. Per què creu que s’està tardant tant aquí?
Perquè ho fa el Partit Popular. La ZBE és una directiva europea i tothom ha d’anar cap aquí. Si no cuidem nosaltres el medi ambient, no el cuidarà ningú. Però la ZBE també ha de ser justa, no es pot penalitzar la gent que menys renda té. Quan estàvem al govern vam dissenyar una part de la ZBE a la zona més cèntrica, on hi ha més vehicles contaminants i més transport de mercaderies. És important preservar aquesta zona perquè és on més gent viu.
L’accés a l’habitatge és una de les principals preocupacions dels catalans. Com està aquesta situació a Castelldefels?
La mitjana del preu de lloguer està entre els 1.200 i els 1.400 euros. Pel que fa a la venda, demanen entorn del mig milió per un pis de tres habitacions. Són preus molt alts i és molt difícil regular-los. Tenim molt poc sòl municipal i, al poc que tenim, nosaltres volem que s’hi faci habitatge, que és la gran diferència amb el govern del PP i Som, que no tenen intenció de construir. Ja sé que això no ho arreglaran quatre pisos municipals, però pot ajudar una mica. I més ara que la Generalitat posa diners perquè no li costi ni un euro a l’Ajuntament. Si el consistori cedís quatre solars, sortirien un centenar de pisos públics.
Al carrer Arcadi Balaguer el govern vol fer uns 50 pisos, aparcament i comerç. El PSC, Movem i ERC proposen 100 pisos allà.
El 2022 nosaltres vam presentar un projecte amb 74 pisos públics. Al cantó de la torre de guaita hi ha unes cases petites, que s’expropiaven, i es podia fer a més un edifici per compensar aquests propietaris, i també hi cabrien pisos públics i una part de venda. Al carrer Església plantejàvem pisos dotacionals, però el govern vol fer-hi pisos municipals de venda. Traslladen aquest sòl, que és d’equipament, a Arcadi Balaguer per fer un supermercat. És com un intercanvi de cromos, però es perden quasi 6.000 m² de sostre per a pisos. No té sentit un supermercat a tocar de l’artèria comercial del carrer Manuel Girona.
L’alcalde els retreu que quan governava el PSC no van fer gran cosa per l’habitatge.
Quan vaig entrar de regidora el 2015, després del govern del PP, no hi havia cap projecte fet. Els calaixos estaven buits. Vam posar un munt de diners per rehabilitar el poliesportiu de Can Roca. Tampoc hi havia pràcticament manteniment dels carrers. Vam assumir el compromís de començar a fer guardiola per fer tots els col·lectors del barri de Bellamar, que no n’hi havia. Només això eren 10 milions d’euros. Era molt difícil pensar en habitatge, però tot i així vam comprar pisos de tanteig i retracte, vam condicionar locals al carrer Diagonal com a pisos d’emergència, vam iniciar el procés per construir 72 pisos de lloguer social al carrer Pietat, que l’alcalde acaba d’inaugurar, i vam iniciar processos al carrer Corts de Cadis i Església. Vam fer passos, i el fruit es veu ara.
El PP acusa l’anterior govern de deixar un dèficit i diu que ha hagut de retallar despeses i apujar ingressos. Com ho valora?
Les arques de l’Ajuntament van patir la guerra d’Ucraïna, perquè vam acollir més de cent persones que en fugien, i la pujada dels preus de serveis. En l’època de la covid vam posar diners per ajudar empreses i persones vulnerables. Tot això s’havia de compensar en els pressupostos del 2022 i 2023 però ens vam quedar en minoria i l’oposició, amb una falta de responsabilitat total, no va aprovar aquests pressupostos. Però les arques no estaven buides. Vam deixar 12 milions i un deute de 16 milions. Ara la interventora ja alerta que la regla de despesa s’està disparant. A final de l’any l’Ajuntament tindrà un deute de quasi 50 milions.
Per què ha pujat tant el deute?
Han demanat 23 milions per comprar el CTC, per fer reformes de poliesportius i per comprar maquinària de neteja. Es tem a favor que l’Ajuntament s’endeuti per millorar la ciutat. El que no és normal és que quan governa l’esquerra som uns malgastadors i quan governa la dreta són uns bons gestors.
Què voldrien que es fes al CTC?
Ja el 2015 vam començar a parlar amb el propietari perquè aquest espai, de 18.000 m², havia de ser per a la ciutat. S’obre un munt de possibilitats per fer un segon teatre, una sala polivalent, una escola de música, una escola de dansa més gran..., a banda de l’ús esportiu. Calen més equipaments a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.