Focus

Feta la llei, feta la trampa fiscal

Grans empreses i patrimonis s'estructuren per treure el màxim profit de les diferents normatives internacionals. Els paradisos fiscals que només viuen del secret bancari entren en decadència

Es potencia la investigació de l'enginyeria fiscal a gran escala
Si véns voluntàriament, pagaràs un preu alt, però evitaràs la presó
Els governs permeten que Google només pagui un 2,4% d'impostos

Al juliol, l'Audiencia Nacional va imputar Demetrio Carceller, patriarca del grup Damm, per un suposat delicte de frau fiscal de 500 milions d'euros que s'hauria fet almenys durant 15 anys simulant que residia a Portugal, on resulta més fàcil dissimular grans patrimonis. Les actuacions volen demostrar la titularitat de paquets d'accions de societats espanyoles emmascarades al darrere d'estructures fiduciàries creades en paradisos fiscals.

El jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona ha obert una investigació sobre Agrolimen per un suposat delicte contra la hisenda pública que s'hauria comès els anys 2006 i 2007, quan aquest grup alimentari va destinar uns 180 milions d'euros a la creació de dues empreses al paradís fiscal de les Antilles Holandeses, que al seu torn van ser comprades per dues societats instrumentals amb seu a Costa Rica i l'Uruguai dels sis germans Carulla. Jordi Carulla Font, conseller del grup Agrolimen, consta com a administrador de les empreses holandeses. Jordi Carulla, en la seva declaració com a imputat, no va aclarir les operacions concretes en relació amb Agrolimen que es van realitzar amb aquestes societats, malgrat que resulten clau per determinar si es van utilitzar per a l'evasió d'impostos dels propietaris del grup.

Aquestes investigacions de contribuents catalans són dos exemples d'un dels objectius del pla contra el frau fiscal, sobre el qual el secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, va assegurar dimecres que potenciarà les investigacions enfocades en els processos d'enginyeria fiscal a gran escala i de planificació fiscal dirigida al frau. També augmentaran els controls sobre centres de planificació que comercialitzen productes dirigits a la defraudació fiscal amb pràctiques financeres que poden propiciar l'opacitat de comptes i actuacions que persegueixen l'acreditació indeguda de despeses financeres, sobretot intragrupals, per reduir la tributació a l'Estat espanyol. També es vigilaran pràctiques relacionades amb la fiscalitat internacional, com ara la utilització abusiva dels preus de transferència.

Un exemple del frau amb les operacions intragrupals és la multinacional nord-americana Praxair -present a 40 països i que es dedica a la venda industrial de gasos com ara oxigen, nitrogen i heli-, que per evitar la presó dels seus directius espanyols i que l'Audiencia Nacional investigués la cúpula del grup ha acordat pagar a Hisenda 264 milions d'euros per un frau sistemàtic que consistia que les filials societats amb més beneficis transmetien participacions a unes altres que immediatament reduïen capital mitjançant amortització de les accions pròpies. Per exemple, Praxair Euroholding va comprar unes accions d'una societat del grup per 142 milions i al cap d'una setmana les va vendre a Praxair Canadà per 92 milions, generant una pèrdua comptable de 50 milions. O també, la filial espanyola va comprar a la matriu nord-americana una societat suïssa per 636,9 milions amb l'única finalitat de generar avantatges fiscals il·lícits mitjançant l'amortització fiscal del fons de comerç i de les despeses financeres aparentment lligades a aquesta operació.

El suposat ús indegut de les operacions intragrupals també és l'origen de la inspecció que l'Agència Tributària ha fet a TUI, la major empresa turística europea, que es va beneficiar de manera irregular d'unes deduccions per valor de 28 milions d'euros entre els exercicis del 2002 i 2006. I de la disputa amb la societat espanyola Vodafone Holdings Europe, que entre el 2003 i el 2004 va aplicar deduccions per despeses financeres per valor de 1.043 milions d'euros i va generar crèdits fiscals per valor de 210 milions de forma incorrecta segons el tribunal econòmic i administratiu de Madrid, que considerava que les deduccions havien de fer-les altres filials; el cas es va tancar el novembre amb el pagament a Hisenda de 20 milions d'euros.

Operacions com les anteriors són el pa de cada dia de les grans empreses i patrimonis, que juguen amb les diferents normatives internacionals per pagar el menys possible en impostos. És l'enginyeria fiscal, que si es fa complint la llei serà considerada optimització fiscal i si es fa per ocultar patrimoni o beneficis passa a ser un frau. Aquestes obres d'enginyeria financera sempre inclouen la presència de paradisos fiscals, territoris amb baixa o nul·la tributació en impostos directes i que faciliten l'elusió de pagament d'impostos a contribuents d'altres jurisdiccions. A més de la baixa tributació, ofereixen legislacions mercantils i financeres que permeten la creació fàcil de societats, bancs i companyies d'assegurances que no són controlats, i una altra característica comuna és la protecció del secret bancari i comercial, que vol dir que l'Estat no intercanvia informació amb els altres per fiscalitzar les rendes dels estrangers.

Els paradisos són útils a les persones físiques que volen pagar menys impostos, però especialment a les empreses, que tenen mil maneres d'escapar de les hisendes a les quals tocaria tributar. L'elusió es fa a través de societats base domiciliades en paradisos fiscals que acumulen rendes i patrimoni provinents d'estats amb impostos més alts, en els quals no hauran de pagar fins que no es distribueixin beneficis... o no pagar-ne mai, si els beneficis es reinverteixen. Són d'aquests tipus les societats dedicades a l'administració de patrimonis d'altres països; les societats hòlding, que són titulars d'accions d'altres societats i van molt bé per ubicar les rendes al paradís fiscal mentre les despeses s'imputen en el territori de renda alta; societats de serveis, com les que representen arreu del món un artista, que consta com un empleat; fons d'inversió, fideïcomisos...

Treballar amb un paradís no és il·legal, el que és il·legal és portar-hi diners d'amagat d'Hisenda. Un informe de l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa -format per 15 ONG, organitzacions de consumidors i sindicats– assenyalava que el 2009 el 80% de les empreses que cotitzen en l'Íbex-35 de la borsa espanyola operaven en paradisos fiscals, que les seves inversions en aquests territoris entre gener i setembre de 2010 van doblar les de tot l'any anterior, i que mentrestant el tipus efectiu de l'Impost sobre Societats que paguen les grans empreses és del 10% de mitjana (el nominal és del 30%).

Amb la crisi, els estats van declarar la guerra als paradisos fiscals. Coincidint amb la cimera del G-20 a Londres l'abril del 2009, l'OCDE va publicar un informe en què apareixia una llista grisa de territoris opacs, formada per 35 països que si bé s'havien compromès a acatar els requisits en matèria d'intercanvi d'informació fiscal, encara no els havien complert; i una llista negra (Costa Rica, Malàisia, les Filipines i l'Uruguai) amb els que no s'hi havien compromès. Per la pressió internacional, a final d'aquell any s'havien firmat 195 acords d'intercanvi d'informació, els quatre països de la llista negra van passar a la grisa i d'aquesta n'havien sortir dinou.

Aquesta pressió s'acompanya amb campanyes d'amnistia fiscal per als contribuents que repatriïn capital, com la que va fer Itàlia o la que acaba de llançar el govern dels Estats Units amb el límit del 31 d'agost. “No estem deixant de perseguir l'evasió fiscal a l'estranger i continuem treballant en això. Si véns voluntàriament, pagaràs un preu alt, però evitaràs anar a la presó”, va dir Doug Shulman, director de l'IRS (Servei d'Impostos Interns), en oferir fer les paus a canvi de pagar multes d'un màxim del 35%. L'amnistia s'ofereix després que el banc suís UBS va reconèixer que havia ajudat 4.900 ciutadans nord-americans a eludir el pagament d'impostos.

Com afectaran aquests canvis en els inversors, que segons diversos càlculs tenen en aquests llocs uns 7 bilions d'euros, més que el PIB xinès i cinc vegades l'espanyol? Els experts diferencien entre els paradisos fiscals que han atret grans patrimonis personals i empresarials gràcies a una fiscalitat favorable i els que ho han fet pel secret bancari que facilita l'evasió de capitals. Els primers seguiran atraient l'atenció del diner, mentre que als altres se'ls acaba el negoci i s'hauran de reconvertir per convertir-se en territoris de baixa tributació sense opacitat.

I mentre els estats pressionen aquests paradisos perquè no els facin competència deslleial, fan el mateix –posar els impostos més baixos per atreure inversions, com ara Irlanda i Holanda- o permeten que les seves empreses els toregin, com els Estats Units. Google només paga un 2,4 per cent pels beneficis de les seves operacions fora dels Estats Units amb la connivència del seu govern, que accepta que cedeixi els drets del negoci a una filial domiciliada al paradís fiscal caribeny de Bermuda per un preu de transferència molt baix que no té res a veure amb el seu valor real.

El frau descobert equival a l'1% del PIB

L'Agència Tributària va recaptar l'any passat 10.043 milions d'euros per l'aplicació del pla de prevenció de frau fiscal, quantitat que representa un 23,7% més que l'any anterior i al voltant d'un 1% del PIB espanyol. L'increment més gran de la recaptació va venir de les actuacions de control de la Delegació Central de Grans Contribuents, d'on prové el 25% del que es recapta amb aquest pla i que gestiona la relació amb els contribuents que facturen anualment més de 100 milions d'euros. El deute mitjà per inspeccionat va ser el 2010 de 250.888 euros, amb un augment del 43,9%, mentre que la mitjana de deute descobert en les grans empreses -on es fan entre l'1 i el 2 per cent de les inspeccions- és de 4 milions d'euros.

D'altra banda, Hisenda va enviar a la fiscalia 938 expedients de delicte fiscal, amb un total de 696 milions d'euros de quota defraudada, un 11,2% menys que en l'exercici anterior.

Hisenda també ha enviat a la fiscalia la informació que el maig del 2010 li va passar el govern francès sobre 3.000 comptes opacs a Suïssa de clients espanyols del banc HSBC. Al setembre s'havien ingressat 260 milions d'euros per la regularització dels impostos de part dels enxampats.

Refugi de petrolieres

En aquesta colònia britànica del Carib estan registrades més del 30% de les asseguradores captives (exclusives d'un grup empresarial) del món, entre les quals n'hi ha una de Repsol, i algunes de les grans asseguradores de catàstrofes. Les Bermudes estan especialitzades en asseguradores de petrolieres pels avantatges fiscals i perquè a més és barat crear-hi aquestes companyies, a les quals s'exigeixen pocs requisits legals.

Per a persones físiques

El principi general és l'absència total d'imposició directa. Per això l'escolleixen com a lloc de residència milionaris d'arreu del món que es poden permetre l'alt cost de la vida d'aquest país. L'única excepció són els francesos que no poden demostrar que el 1962 feia cinc anys que residien a Mònaco, que han de pagar l'impost sobre la renda francès. És un bon refugi fiscal per a les persones físiques, però no per a les empreses, ja que hi ha un impost de beneficis del 33% per a les que obtenen fora del Principat més del 25% del volum de negoci.

Propietats immobiliàries

Els no residents poden crear societats exemptes de tributació a canvi d'un impost anual fix de 200 a 300 lliures. Això és aprofitat per inversors que compren propietats immobiliàries a través de societats, i quan volen vendre l'immoble el que fan és simplement transmetre la titularitat de l'empresa gibraltarenca. L'OCDE ja no el considera territori opac, però l'Estat espanyol el té com el seu gran forat negre i el manté en la llista de paradisos.

Opacitat empresarial

Les empreses que estableixen en aquesta altra colònia britànica la base dels seus negocis i inversions no han de pagar impostos. A les tres illes hi ha registrats 544 bancs, amb uns 420.000 milions de dòlars en dipòsits, i més de 30.000 empreses. La seva legislació permet que els consellers no siguin residents i que els comptes no siguin auditats, cosa que garanteix una completa confidencialitat. Rudolf Elmer, detingut després d'entregar dades de 2.000 comptes bancaris a Wikileaks, treballava per al banc de les illes Caiman del grup suís Julius Baer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.