Eines

“El ‘dayketing' és una eina per vendre més gràcies al calendari”

L'empresa ha de saber a què es vol vincular i després buscar una data adient

L'any 1998, li van rega­lar una Palm en la qual va començar a regis­trar dates, efemèrides i notícies. Poc després va des­co­brir el poten­cial de vin­cu­lar aquesta afició amb el màrque­ting.

Què és el dayke­ting?

És una eina de màrque­ting que fa ser­vir els dies per ven­dre més. Quins dies? Els dies espe­ci­als. Per a una família serien els de l'ani­ver­sari dels mem­bres i el dia del casa­ment, per exem­ple. Els dies que tenen una sig­ni­fi­cació espe­cial per a l'empresa són Sant Valentí, Sant Jordi, el dia del pare i el de la mare, Nadal i les rebai­xes.

Ja és pri­ma­vera a El Corte Inglés...

Això és dayke­ting bàsic i sem­pre s'ha fet. Però jo pro­poso sofis­ti­car-lo.

De quina manera?

Per exem­ple: l'endemà que el Barça guanyés la final de la Cham­pi­ons de París, mol­tes mar­ques van posar anun­cis a la premsa per feli­ci­tar l'equip. Però l'efec­ti­vi­tat és rela­tiva quan tot­hom ho fa. En canvi, just trenta dies després d'aque­lla data, Juli­ano Belletti, l'heroi d'aquell par­tit, va fer 30 anys. Hau­ria estat molt encer­tat que una marca hagués fet seva aque­lla data per feli­ci­tar el Barça. Això és més difícil d'obli­dar per a un culer. La marca s'hau­ria gua­nyat el cor de molta gent.

És tocar la fibra sen­si­ble.

Això és dayke­ting. El que jo he fet és bate­jar aquesta eina i defi­nir els eixos de l'èxit.

Quins són aquests eixos?

Pri­mer, que sigui un dia que no el facin ser­vir altres mar­ques; segon, que el mitjà de comu­ni­cació sigui el cor­recte, i ter­cer, que arribi al públic objec­tiu.

Dayke­ting té 12.000 entra­des a Goo­gle.

I no només a inter­net, les publi­ca­ci­ons i els lli­bres sobre màrque­ting també han incor­po­rat el terme. També a les uni­ver­si­tats es fan clas­ses d'aquesta tècnica.

Abu­sar de la tècnica pot ser con­tra­pro­du­ent?

El dayke­ting ha de ser una eina més en les acci­ons de màrque­ting d'una empresa. Una firma pot bus­car dos dies que con­si­deri impor­tants. Per exem­ple, Veri­tas aposta pel Dia Mun­dial del Medi Ambi­ent i el Dia Mun­dial de l'Ali­men­tació, i s'anun­cien a la premsa i l'impacte el noten ràpida­ment en ven­des. Cal tenir clar a què et vols vin­cu­lar i després bus­car una data. Nosal­tres tenim una base de dades amb més de cent mil efemèrides.

Segur que qual­se­vol empresa pot tro­bar la seva.

Sí, es poden apro­fi­tar dies de l'any que saps que la gent par­larà d'un tema. Per exem­ple, a l'octu­bre, coin­ci­dint amb el dia mun­dial, es parla molt del càncer de mama, i Auso­nia ho apro­fita de forma molt bri­llant amb les seves cam­pa­nyes. En canvi, no entenc per què al febrer, quan es con­cen­tren molts esde­ve­ni­ments rela­ci­o­nats amb el cinema, o al novem­bre, sobre el món de la gas­tro­no­mia, no hi ha ningú que els rei­vin­di­qui.

Les xar­xes soci­als han reforçat les efemèrides?

Cer­ta­ment. I Goo­gle també varia el seu logo, que ano­mena Noodle, per dedi­car-lo cada dia a una efemèride.

No podem que­dar satu­rats?

No, a còpia de par­lar de Halloween ja s'ha introduït en les nos­tres vides i Port Aven­tura explota el tema.

En què tre­ba­lla ara?

Estic desen­vo­lu­pant el con­cepte market­hink-tank, que vol ser un espai que generi bones idees per posar al ser­vei de les empre­ses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.