Focus

La terra per a qui la treballa

El comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, va posar de manifest en l'exposició del projecte de reforma de la PAC que “Europa no vol agricultors de sofà”. No vestia cap barret hiperbòlic d'aquells que es venen per dotzenes a les Rambles de Barcelona i a les botigues de records de Lloret de Mar, ni tampoc no s'havia deixat un molsut bigoti per a l'ocasió, però la seva declaració ben bé podria ser entesa com una nova versió d'aquella proclama feta el segle passat pel revolucionari mexicà Emiliano Zapata: “La terra per a qui la treballa.”

La Unió Europea defensa que les ajudes han d'anar a parar a les mans dels que ha batejat com “agricultors actius”, que vénen a ser aquells per als quals les ajudes directes de la UE representen més del 5% de les seves rendes.

A més, tenint en compte que un selecte grup de 710 suposats agricultors cobren més d'un milió d'euros l'any cada un en ajudes de la PAC, la Comissió limitarà a un màxim de 300.000 euros anuals les subvencions que pot rebre un mateix agricultor.

La UE pretén així posar fi a casos que fan mal a la vista, com per exemple que la duquessa d'Alba cobri 2 milions d'euros en ajudes; la reina Isabel II d'Anglaterra, més de mig milió; el seu fill Carles, 200.000 euros, i que també hi suquin fort empreses com Heineken o Philip Morris.

CAYETANA FITZ-JAMES
2M€ Les múltiples hectàrees agrícoles que engloben les propietats de la duquessa d'Alba generen sucosos pagaments a costa de la UE.
AZUCARERAS REUNIDAS DE JAÉN
31 M€ La presideix Ivo Pessi i és la societat de l'Estat espanyol que més rep. La líder europea és Italia Zuccheri, amb 139 milions.
MARIO CONDE
458.000 € L'exbanquer, condemnat pel Suprem per un forat de 2.700 milions d'euros a Banesto, cobra per les seves finques agrícoles.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.