Focus

La inversió de capital risc baixa en volum però arriba a més empreses

Catalunya reté el lideratge espanyol nombre d'operacions de capital risc en el segment mitjà (entre 10 i 100 milions d'euros) del sector a Espanya, segons l'informe sobre compravendes d'empreses de 2011 que elabora anualment la consultora barcelonina Diagonal Corporate Finance. L'any passat, el mercat català va rebre 51 inversions de fons i societats de capital risc en aquest segment, el 31% del total estatal. La gestora més activa va ser Nauta Capital, amb set inversions, seguida de Caixa Capital Risc, Inveready i Ysios. Per tipus d'inversió, les operacions de capital expansió van absorbir en 2011 el 74% del total, i les de capital llavor d'arrancada el 23%, amb un fort increment respecte al 2010. Per sectors, el que va rebre més inversions va ser el de programari i telecomunicacions, seguit del negoci d'internet i la indústria.

La inversió en capital risc a Espanya va arribar a 3.233 milions d'euros (un 8% menys que el 2010) en 967 operacions (un 6,5% més), segons les dades de l'Associació Espanyola d'Entitats de Capital-Risc (ASCRI). La inversió de Venture Capital -finançament a startups o empreses en etapes primerenques- va pujar a 209 milions d'euros, el que representa una reducció del 14% pel que fa a 2010, segons un informe elaborat per webcapitalriesgo.com, que destaca que malgrat la caiguda dels volums el nombre d'operacions va créixer fins a les 576. El 84% de les operacions van ser inferiors a 500.000 euros i cap va arribar als 10 milions. Entre els operadors privats més actius van destacar entre els privats Caixa Capital Risc, Inveready, Nauta Capital i Wayra, i entre els públics CDTI i Enisa (especialitzada en crèdits participatius. Pel que fa al graó del capital llavor per a fases d'iniciació i creació de startups, la inversió de les principals agrupacions de business angels es va duplicar l'any passat, fins a 7,9 milions d'euros.

Pel que fa al finançament per part d'organismes públics, les microempreses, autònoms i pimes van catalitzar de manera massiva l'activitat de l'Institut Català de Finances (ICF) l'any passat: 813,1 milions d'euros vehiculats , un 79% (645,5 milions) es van destinar al finançament d'aquest segment empresarial. El 2011 va formalitzar 5.088 operacions, entre préstecs directes, avals i crèdits de mediació d'entitats financeres. Es van fer 1.943 crèdits, per un import mitjà de 260.000 euros.

L'Institut de Crèdit Oficial (ICO) del govern espanyol ha ampliat aquest any fins a 22.000 milions d'euros les línies de crèdit destinades a pimes i autònoms, un 15,8% més del que estava previst per al 2011. Les àrees que s'han reforçat són inversió (9.000 milions), liquiditat (8.000 milions), internacionalització i emprenedors (2.000 milions cadascuna) i habitatge (1.000 milions).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.