Eines

La Generalitat, de centre de cost a valorar el coneixement

Hem de començar a abandonar la idea que les administracions públiques són un centre de cost. La idea que gestionen uns diners que vénen donats i que es preocupen principalment per la distribució de la despesa i la inversió s'ha d'acabar. La solució estructural al problema de la manca d'ingressos no passa ni per l'austeritat, ni encara menys per la privatització. En aquest sentit, les administracions públiques han de valoritzar i vendre tot el coneixement de què disposen, que és molt i que n'hi ha de molt bo

Pin­ten bas­tos. L'han ano­me­nat emergència naci­o­nal. La Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya està en un atzu­cac. Si no es fle­xi­bi­litza l'objec­tiu de dèficit públic, cosa que depèn de Berlín i de Madrid (que és molt depen­dre!), s'ha de reta­llar en 4.400 mili­ons d'euros el pres­su­post de la Gene­ra­li­tat, per asso­lir el famós 0,7% del PIB. Per donar un ordre de mag­ni­tud al lec­tor, aquest volum de dèficit equi­val a la mei­tat del pres­su­post de salut o al con­junt del pres­su­post d'edu­cació. Mate­ri­al­ment impos­si­ble.

El dèficit públic és el dese­qui­li­bri que es pro­du­eix entre els ingres­sos i les des­pe­ses cor­rents d'una admi­nis­tració pública. És evi­dent que les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques hau­rien de cons­truir-se al vol­tant de la idea del pres­su­post equi­li­brat, perquè assu­mir dèficits implica aug­men­tar l'endeu­ta­ment. I, com tot­hom sap, endeu­tar-se massa no és bo. Com­pa­rant-ho amb una empresa, s'ima­gi­nen que s'endeutés com a resul­tat d'una des­pesa cor­rent, per exem­ple sous i sala­ris o sub­mi­nis­tra­ments, per sobre dels ingres­sos? Però, com que el sec­tor públic no és una empresa, hi ha algu­nes sin­gu­la­ri­tats. Des del punt de vista fis­cal, el sec­tor públic té dues prin­ci­pals mis­si­ons. Pri­me­ra­ment, les polítiques assig­na­ti­ves, és a dir, les rela­ci­o­na­des amb el foment del crei­xe­ment econòmic i la pros­pe­ri­tat de la ciu­ta­da­nia. Sego­na­ment, les polítiques dis­tri­bu­ti­ves, és a dir, les vin­cu­la­des amb la redis­tri­bució de la renda i la riquesa. Per fer-ho, i des de la ves­sant dels ingres­sos, compta amb la política fis­cal, la capa­ci­tat d'obte­nir ingres­sos de les ren­des del tre­ball (IRPF), les empre­ses (impost de soci­e­tats) i el con­sum (IVA), prin­ci­pal­ment. I, des de la ves­sant de la des­pesa, compta amb dues prin­ci­pals línies d'acti­vi­tat: la des­pesa cor­rent (edu­cació, sani­tat, atur, etcètera) i la inversió (infra­es­truc­tu­res, xar­xes, etcètera). Aquí ve l'excepció, l'admi­nis­tració pública només hau­ria d'assu­mir dèficits en el cas que es rea­lit­zes­sin inver­si­ons que capi­ta­lit­zes­sin l'eco­no­mia (política assig­na­tiva) o redis­tribuïssin renda o riquesa (política dis­tri­bu­tiva) amb la idea de millo­rar la situ­ació econòmica gene­ral.

És veri­tat que, com a resul­tat de la cai­guda radi­cal dels ingres­sos per la crisi econòmica i del dèficit fis­cal amb Espa­nya, l'admi­nis­tració de la Gene­ra­li­tat pateix un ofec finan­cer de difícil solució. Però també és veri­tat que durant molts anys la Gene­ra­li­tat ha gas­tat clara­ment per sobre de les seves pos­si­bi­li­tats i que ha incor­re­gut en dèficits per des­pesa cor­rent que no hau­ria d'haver assu­mit mai. Això ens ha conduït a un nivell de deute massa ele­vat que cal reduir. Però com reduïm dèficit i deute? Com ho podem fer per sal­va­guar­dar línies estratègiques de l'estat del benes­tar?

L'AUS­TE­RI­TAT, UN VALOR.

Pri­mer. Qual­se­vol estu­di­ant d'eco­no­mia sap que l'aus­te­ri­tat no és un objec­tiu; és un valor i un ins­tru­ment. També saben que les reta­lla­des no són de gran uti­li­tat per asso­lir una admi­nis­tració pública efi­ci­ent i eficaç. En un con­text de crisi galo­pant l'admi­nis­tració pública hau­ria de pri­o­rit­zar millor i des­ti­nar recur­sos a allò que con­si­deri més impor­tant per garan­tir crei­xe­ment futur i benes­tar social. Sem­bla que en el con­text actual, l'edu­cació, la tec­no­lo­gia, la recerca i la inno­vació, i la cons­trucció d'una xarxa de nego­cis hau­rien de ser les pri­o­ri­tats en la política assig­na­tiva. Men­tre que, al seu torn, la salut i el benes­tar d'una ciu­ta­da­nia molt cas­ti­gada per la crisi hau­rien de ser les pri­o­ri­tats en política dis­tri­bu­tiva. Com que no hi ha diners per a tot, aquesta pri­o­rit­zació hau­ria d'impli­car la reducció de tas­ques més pura­ment admi­nis­tra­ti­ves, la redi­mensió dels apa­rells polítics, la cai­guda de des­pe­ses i ins­ti­tu­ci­ons supèrflues, eli­mi­nar les sub­ven­ci­ons direc­tes, tren­car amb els drets adqui­rits i un llarg etcètera de des­pe­ses que s'hau­rien d'eli­mi­nar. Cinc anys després de la crisi, sem­bla clar que la reforma estruc­tu­ral de la Gene­ra­li­tat s'hau­ria d'haver assu­mit ja fa molt de temps.

Segon. La manca d'ima­gi­nació en el replan­te­ja­ment estratègic de la Gene­ra­li­tat s'hau­ria d'aca­bar urgent­ment. Hem de començar a aban­do­nar la idea que les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques són un cen­tre de cost. La idea que ges­ti­o­nen uns diners que vénen donats i que es pre­o­cu­pen prin­ci­pal­ment per la dis­tri­bució de la des­pesa i la inversió s'ha d'aca­bar. La solució estruc­tu­ral al pro­blema de la manca d'ingres­sos no passa ni per l'aus­te­ri­tat, ni encara menys per la pri­va­tit­zació. En aquest sen­tit, les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques han de valo­rit­zar i ven­dre tot el conei­xe­ment de què dis­po­sen, que és molt i que n'hi ha de molt bo. Avui és pos­si­ble fer molts exer­ci­cis de valo­rit­zació del conei­xe­ment, que té natu­ra­lesa i titu­la­ri­tat pública, que no ens hem ni plan­te­jat i que pot ser una increïble font d'ingres­sos.

PRO­DUCCIÓ CIENTÍFICA.

Ter­cer. Alguns exem­ples relle­vants d'aquesta nova apro­xi­mació. Les uni­ver­si­tats i les ins­ti­tu­ci­ons de recerca cata­la­nes excel·lei­xen en pro­ducció científica, però no són capa­ces de valo­rit­zar ade­qua­da­ment el conei­xe­ment gene­rat. Més enllà dels exer­ci­cis de cre­ació d'empre­ses, tenim un camp immens per recórrer en el con­text de la valo­rit­zació i la trans­ferència del conei­xe­ment cap a una eco­no­mia mun­dial àvida de conei­xe­ment, for­mació, tec­no­lo­gia i desen­vo­lu­pa­ment de nego­cis i pro­jec­tes inno­va­dors. I encara amb més con­creció, sota la titu­la­ri­tat de la Gene­ra­li­tat, dis­po­sem d'un fons social de conei­xe­ment en matèria edu­ca­tiva, tec­nològica, tècnica, d'ocu­pa­bi­li­tat, de negoci, social i de salut, només per citar-ne alguns dels més repre­sen­ta­tius, que està al calaix en espera de ser valo­rit­zat i comer­ci­a­lit­zat. Tenim feina. Amb ima­gi­nació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.