Eines

‘Minijobs': treball clàssic o en xarxa?

El treball és el principal articulador de l'economia i la societat. L'organització, els resultats, les contraprestacions i la distribució de rendes generades pel treball són un fonament principal de l'activitat econòmica, fins al punt que estableixen bona part del seu patró de competitivitat i, en conseqüència, les seves perspectives de futur. L'eficiència dels processos de treball és un dels motors de la prosperitat econòmica. Però,el treball és molt més que un fet econòmic, també és un procés d'afirmació individual i, especialment, un fenomen social

Segueixo amb atenció el debat sus­ci­tat els dar­rers dies al vol­tant de la pro­posta dels mini­jobs. En prin­cipi, la idea, encara no expli­ci­tada del tot, és sen­zi­lla: arti­cu­lar un nou marc de rela­ci­ons labo­rals que per­meti con­trac­ta­ci­ons tem­po­rals a temps par­cial sense el límit de salari inter­pro­fes­si­o­nal. Punts forts argu­men­tats: fle­xi­bi­lit­zar el mer­cat de tre­ball i tren­car les pos­si­bles bar­re­res a la con­trac­tació que suposa l'esta­bli­ment d'un salari mínim. Punts febles argu­men­tats: no queda clar que amb la legis­lació exis­tent aquesta figura no sigui ja pos­si­ble i que aquesta nova eina de fle­xi­bi­li­tat no acabi per fer encara més precària la situ­ació del tre­ball tem­po­ral o a temps par­cial.

La situ­ació dels mer­cats de tre­ball a Cata­lu­nya i a Espa­nya és molt difícil. Les taxes de des­trucció d'ocu­pació, d'atur, de pre­ca­rit­zació i, fins i tot, d'exclusió social i pobresa crei­xen expo­nen­ci­al­ment. No es pre­ve­uen rit­mes nota­bles de cre­ació de llocs de tre­ball almenys, i sent opti­mis­tes, fins al 2015. El dete­ri­o­ra­ment acce­le­rat dels mer­cats de tre­ball reper­cu­teix sobre el moll de l'ós de l'estat del benes­tar. La recent revisió de les pen­si­ons, més enllà de l'enve­lli­ment estruc­tu­ral de la població, n'és un clar exem­ple. En prin­cipi, no és dolent que, davant d'aquesta situ­ació de drama econòmic i social, ens plan­te­gem i dis­cu­tim pro­pos­tes de millora. Però, al meu enten­dre, estem errant en la direcció i la inten­si­tat de les pro­pos­tes.

Pri­mer de tot, una evidència que cal recor­dar. El tre­ball és el prin­ci­pal arti­cu­la­dor de l'eco­no­mia i la soci­e­tat. L'orga­nit­zació, els resul­tats, les con­tra­pres­ta­ci­ons i la dis­tri­bució de ren­des gene­ra­des pel tre­ball són un fona­ment prin­ci­pal de l'acti­vi­tat econòmica, fins al punt que esta­blei­xen bona part del seu patró de com­pe­ti­ti­vi­tat i, en con­seqüència, les seves pers­pec­ti­ves de futur. L'eficiència dels pro­ces­sos de tre­ball és un dels motors de la pros­pe­ri­tat econòmica. Però el tre­ball és molt més que un fet econòmic, també és un procés d'afir­mació indi­vi­dual i, espe­ci­al­ment, un feno­men social. El tre­ball arti­cula les soci­e­tats. I, encara més, les carac­terísti­ques con­cre­tes del tre­ball donen forma específica a la soci­e­tat.

Segon. El món del tre­ball s'està trans­for­mant molt pro­fun­da­ment. Poc a poc el tre­ball homo­geni i manual, l'orga­nit­zació indus­trial del tre­ball (ato­mit­zació, jerar­quia i manca d'auto­no­mia al lloc de tre­ball), el tre­ball esta­ble per a tota la vida en una empresa, els períodes sepa­rats de for­mació i tre­ball, la retri­bució només fixa i un marc de rela­ci­ons labo­rals basat en les hores homogènies de tre­ball, van dei­xant pas a una nova forma de tre­ball. El con­tracte social d'hores homogènies tre­ba­lla­des per sala­ris fixos s'esgota.

NOVA FORMA DE TRE­BALL.

Ter­cer. Es con­so­lida una nova forma de tre­ball en xarxa que estruc­tura el tre­ball davant les noves con­di­ci­ons d'inno­vació, fle­xi­bi­li­tat, pro­duc­ti­vi­tat i benes­tar que demanda l'eco­no­mia del conei­xe­ment. El tre­ball en xarxa, que ampli­fica el tre­ball cog­ni­tiu no ruti­nari i subs­ti­tu­eix el tre­ball no cog­ni­tiu i cog­ni­tiu ruti­nari, es carac­te­ritza per cinc peces clau. Pri­mera, la inten­si­tat de les com­petències per usar les TIC. Segona, una estratègia com­pe­ti­tiva de les empre­ses basada en la inno­vació com a recurs impres­cin­di­ble per com­pe­tir fle­xi­ble­ment a l'eco­no­mia glo­bal del conei­xe­ment. Ter­cera, una orga­nit­zació del tre­ball fle­xi­ble, lluny dels esque­mes tay­lo­ris­tes i for­dis­tes, amb un tre­ball autònom per equips i per pro­jec­tes, una presa de deci­si­ons des­cen­tra­lit­zada i una super­visió basada en objec­tius/resul­tats. Quarta, uns tre­ba­lla­dors qua­li­fi­cats, poli­va­lents, com­pro­me­sos i amb una divisió del tre­ball basada en el conei­xe­ment de tot tipus. I cin­quena, unes pràcti­ques de gestió dels recur­sos humans avançada, amb meca­nis­mes de selecció i tre­ball per com­petències, for­mació i qua­li­fi­cació cons­tant, for­mes de retri­bució vari­a­ble i un marc de rela­ci­ons labo­rals fle­xi­ble però esta­ble.

Quart. La crisi actual dels mer­cats de tre­ball és també una crisi d'ina­dap­tació als nous esque­mes del tre­ball en xarxa. I això també inclou les solu­ci­ons apor­ta­des. Davant del nou con­text dels mer­cats de tre­ball i de les rela­ci­ons labo­rals no valen les solu­ci­ons anti­gues. L'evidència que tenim sobre la taula ens con­firma bàsica­ment tres coses. Pri­mera, que en el tre­ball en xarxa el focus per a la cre­ació d'ocu­pació s'ha de cen­trar en la dimensió orga­nit­za­tiva. La dimensió de les rela­ci­ons labo­rals, la de les hores homogènies de tre­ball és més del tre­ball clàssic. El tre­ball en equip basat en el conei­xe­ment, autònom, hete­ro­geni, amb res­pon­sa­bi­li­tat com­par­tida i amb retri­bució per objec­tius no es pot orga­nit­zar a través d'unes rela­ci­ons labo­rals que estan­dar­dit­zen hores tre­ba­lla­des iguals per a tot­hom. Segona, en el con­text del tre­ball en xarxa no hi ha cap inves­ti­gació que demos­tri que inci­dir només en les rela­ci­ons labo­rals creï ocu­pació. Pot aju­dar a des­truir llocs de tre­ball, però no a crear-ne. I, ter­cera, el tre­ball en xarxa també neces­sita con­di­ci­ons de segu­re­tat.

DEBAT INCOR­RECTE.

Al meu enten­dre el debat dels mini­jobs està mal enfo­cat. Con­ti­nua massa cen­trat en la dimensió de les rela­ci­ons labo­rals, en les hores de tre­ball i el salari mínim, i no con­tem­pla el fons veri­ta­ble del pro­blema. Con­ti­nuem sense res­pon­dre la pre­gunta essen­cial: què podem fer per crear llocs de tre­ball en xarxa? És a dir, què hem de fer perquè apa­re­guin noves empre­ses inno­va­do­res o perquè les exis­tents canviïn el seu model de com­pe­ti­ti­vi­tat? Qui­nes com­petències dels tre­ba­lla­dors hem d'asse­gu­rar perquè les seves con­di­ci­ons d'ocu­pa­bi­li­tat siguin les cor­rec­tes? Com han de ser les patro­nals i els sin­di­cats del segle XXI? No és qüestió de quan­ti­tat. No es tracta de tre­ba­llar a qual­se­vol preu. Sense tre­ball en xarxa, sense conei­xe­ment, inno­vació, com­promís, auto­no­mia i gestió col·labo­ra­tiva, sense qua­li­tat no hi ha futur. Tenim feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.