Eines

Deures per al nou curs

A Europa, Alemanya, França i el Regne Unit també evolucionen més favorablement i tot sembla indicar que recuperaran ritmes de creixement sostinguts durant l'any vinent. A casa nostra, però, les circumstàncies són un pèl diferents i cal esmerçar importants esforços per aprofitar al màxim el canvi de tendència en l'economia mundial i per falcar les bases del nou període de creixement que s'albira

Pas­sat el període esti­uenc, ence­tem un nou curs i és el moment de defi­nir estratègies i iden­ti­fi­car pro­ble­mes per resol­dre durant el pro­per any. Ja sé que aquest tipus d'exer­ci­cis es fan a finals de l'any natu­ral (si convé hi tor­na­rem d'aquí a uns mesos), però, com que en eco­no­mia sem­blen més impor­tants els mesos d'agost que els de desem­bre (als eco­no­mis­tes sem­pre ens ha agra­dat retre el nos­tre par­ti­cu­lar home­natge al gran Cèsar August), m'ha sem­blat oportú fer l'exer­cici. La rea­li­tat, que és tos­suda, m'avala. La crisi econòmica inter­na­ci­o­nal va començar un mes d'agost. Ja no sé quan­tes cri­sis finan­ce­res s'han ges­tat en aques­tes set­ma­nes tan pre­ci­o­ses. I, fins i tot, mol­tes empre­ses apro­fi­ten aquests dies per ges­tar o ava­luar plans estratègics.

Feta la jus­ti­fi­cació de l'arti­cle, repas­sem algu­nes coses impor­tants que han pas­sat les dar­re­res set­ma­nes. Comen­cem el nou curs amb una cer­tesa crei­xent sobre la con­so­li­dació de la recu­pe­ració en l'eco­no­mia mun­dial. Tot i que amb algu­nes incer­te­ses, l'expansió monetària als Estats Units i, més recent­ment, al Japó comen­cen a donar els seus fruïts, en un con­text de crei­xe­ment econòmic menys intens però més esta­ble, en les prin­ci­pals eco­no­mies emer­gents. A Europa, Ale­ma­nya, França i el Regne Unit també evo­lu­ci­o­nen més favo­ra­ble­ment i tot sem­bla indi­car que recu­pe­ra­ran rit­mes de crei­xe­ment sos­tin­guts durant l'any vinent. A casa nos­tra, però, les cir­cumstàncies són un pèl dife­rents i cal esmerçar impor­tants esforços per apro­fi­tar al màxim el canvi de tendència en l'eco­no­mia mun­dial i per fal­car les bases del nou període de crei­xe­ment que s'albira. Aquí van algu­nes idees.

Pri­mera, la cons­trucció de l'eco­no­mia glo­bal i sis anys de crisi ho han trans­for­mant gai­rebé tot. Una de les pre­gun­tes, que avui encara no té res­posta, és qui lide­rarà la demanda mun­dial els pro­pers anys. Aquesta és una pre­gunta molt impor­tant en una eco­no­mia glo­ba­lit­zada. Com que la pro­ducció, la dis­tri­bució, l'inter­canvi i el con­sum estan inter­con­nec­tats, els aug­ments de demanda d'una eco­no­mia molt sovint aca­ben per fomen­tar la pro­ducció d'una altra eco­no­mia no domèstica. Aquest feno­men, con­seqüència directa de la glo­ba­lit­zació i al qual els eco­no­mis­tes han pres­tat poca atenció, massa cen­trats encara en les apro­xi­ma­ci­ons de les eco­no­mies tan­ca­des, és el que explica el fracàs de mol­tes polítiques públi­ques de foment intern de la demanda. El key­ne­si­a­nisme ha de resol­dre encara el pro­blema de l'arti­cu­lació de les polítiques de demanda en una eco­no­mia glo­bal. La veri­tat, més enllà de la cons­trucció d'àrees econòmiques i polítiques més inte­gra­des, hi ha poques solu­ci­ons. Així, doncs, què ha de fer una eco­no­mia petita i oberta com ara la cata­lana per con­so­li­dar la pri­mera sor­tida de la crisi econòmica de l'eco­no­mia glo­bal? Tot sem­bla indi­car que cal recu­pe­rar els valors de l'eco­no­mia clàssica, és a dir, les polítiques d'oferta. Tot allò que fa que les nos­tres empre­ses, encara que peti­tes, siguin efi­ci­ents i com­pe­ti­ti­ves a escala glo­bal. Només així serà pos­si­ble d'apro­fi­tar al màxim l'impuls crei­xent de la demanda mun­dial i, de retruc, crear feina i impul­sar la demanda interna.

ECO­NO­MIA EMPRE­NE­DORA.

Segona, a diferència del punt ante­rior, els nous motors de l'eficiència i la com­pe­ti­ti­vi­tat empre­sa­rial en l'eco­no­mia glo­bal els tenim molt més clars. En la nova onada, no hi haurà eco­no­mia que creixi sense un tei­xit empre­sa­rial empre­ne­dor, for­mat, inten­siu en l'ús de la tec­no­lo­gia, inno­va­dor i que orga­nitzi la seva acti­vi­tat al vol­tant un xarxa de nego­cis. Així, doncs, ja tenim deu­res per al pro­per curs: més empre­ne­do­ria, més for­mació, més tec­no­lo­gia, més inno­vació i més xar­xes de negoci. I, com que molts d'aquests ele­ments de valor depe­nen també del capi­tal públic, cal tro­bar els recur­sos neces­sa­ris, no em can­saré de repe­tir-ho, encara que sigui en detri­ment d'altres recur­sos. La nova onada de crei­xe­ment econòmic mun­dial també implica un replan­te­ja­ment amb pro­fun­di­tat de les polítiques i les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques. Menys des­pesa i més inversió. Vet aquí la teo­ria gene­ral.

I ter­cera, la nova onada de crei­xe­ment econòmic mun­dial també serà un període d'expec­ta­ti­ves, que sobre­tot es cons­tru­ei­xen en els mer­cats finan­cers. Així, doncs, l'aus­te­ri­tat dels governs, aus­te­ri­tat ben entesa, la que millora l'eficiència, serà una con­dició sufi­ci­ent per al crei­xe­ment econòmic. Els governs només es poden endeu­tar per finançar inversió.

I acabo amb una última qüestió, si volen no pura­ment econòmica, però sí molt relle­vant. Les expec­ta­ti­ves de l'eco­no­mia també depe­nen de la cer­tesa ins­ti­tu­ci­o­nal i política. No hi ha res pit­jor per pren­dre deci­si­ons d'inversió que un entorn d'incer­tesa política. En aquest con­text, i més enllà de la lògica madu­ració d'un procés de tran­sició naci­o­nal, anar-nos-en fins al 2016 per acla­rir la situ­ació política a Cata­lu­nya no sem­bla pas la millor opció per apro­fi­tar les expec­ta­ti­ves posi­ti­ves que gene­rarà la recu­pe­ració econòmica mun­dial. Tenim feina i s'ha de fer de pressa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.