Eines

Economistes en acció

No hi ha cap argument econòmic, insisteixo, cap, que pugui desmuntar la idea que l'economia catalana no té els fonaments per competir amb èxit en el llarg termini a l'economia global. Les bases, els capitals, físic, emprenedor, humà, tecnològic, innovador, organitzatiu i social, estan disponibles. Ara bé, i això cal dir-ho clar, clarament infrautilitzats. En el curt termini els problemes de competitivitat de l'economia catalana són evidents i en el cas d'emancipació nacional els primers anys serien difícils. Res que no puguem suportar, però amb una clara necessitat d'activar els capitals productius per a l'economia global

En l'acte de presentació de la nova seu del Col·legi d'Economistes el president Mas demanava l'altre dia que els economistes ens impliquéssim en la tendència històrica de canvi cap a la transició nacional que viu avui la societat catalana. Intueixo, sense saber-ho explícitament, que darrere aquesta demanda hi ha la percepció que el món econòmic i empresarial, sobretot els poders fàctics, són reactius al canvi. És veritat que la incertesa a l'entorn és el pitjor enemic de la presa de decisions empresarials i econòmiques, però també ho és que la història del canvi econòmic sempre ha tingut forces contraposades, a favor i en contra. I, més enllà de la mateixa dimensió econòmica, històricament la transformació econòmica sempre s'ha vinculat al canvi institucional i polític.

Tots els períodes de canvi històric tenen un fonament econòmic que cal considerar. El mateix concepte de revolució industrial ho deixa claríssim: un conjunt de canvis tècnics fonamentals per a la producció i distribució de béns acompanyats per –en alguns casos causats per, en altres casos reflectint, però passi el que passi, interconnectats amb- un conjunt de canvis socials i culturals de primera magnitud. Així doncs, i considerant la coincidència històrica d'un canvi econòmic i d'una demanda política de primera magnitud, aquí van algunes reflexions d'un economista que aposta pel canvi.

Primera. Cal aprofundir més en les connexions entre canvi econòmic i polític. La consolidació de l'economia global del coneixement està transformant radicalment els models de creixement i la forma dels negocis. L'economia i les empreses d'avui generen valor a través de la tecnologia, l'aprenentatge, la innovació i la col·locació de productes i serveis singulars als mercats globals. Aquesta nova forma de créixer i de fer negocis altera substancialment els fonaments de la competitivitat, de la capacitat que tenen les economies i les empreses per créixer sosteniblement en el llarg termini i per millorar el benestar material de les persones. Vet aquí una connexió important del canvi econòmic i polític. Si el teixit empresarial de Catalunya s'inserís als mercats globals, molt més enllà de l'èxit en les exportacions de les grans empreses (comerç intraindustrial), les tensions del dèficit fiscal amb la resta d'Espanya minvarien considerablement. Catalunya té dèficit fiscal amb Espanya, entre altres raons, pel seu superàvit comercial. Canviar el signe de les relacions exteriors i consolidar el superàvit comercial amb l'exterior és un repte imprescindible. I això vol dir internacionalitzar i globalitzar de veritat el nostre teixit de microempreses i pimes. I, per internacionalitzar i globalitzar. hem de revisar en profunditat el nostre model de generació de valor i, per descomptat, les seves polítiques públiques de suport. La competitivitat d'un territori depèn també de la política pública del territori. Sens dubte, si s'aconseguís la globalització econòmica, l'emancipació política tindria molt de fruita madura.

economia amb fonament.

Segona. No hi ha cap argument econòmic, insisteixo, cap, que pugui desmuntar la idea que l'economia catalana no té els fonaments per competir amb èxit en el llarg termini a l'economia global. Les bases, els capitals, físic, emprenedor, humà, tecnològic, innovador, organitzatiu i social, estan disponibles. Ara bé, i això cal dir-ho clar, clarament infrautilitzats. En el curt termini els problemes de competitivitat de l'economia catalana són evidents i en el cas d'emancipació nacional els primers anys serien difícils. Res que no puguem suportar, però amb una clara necessitat d'activar els capitals productius per a l'economia global. Ei, també cal dir que sense emancipació nacional els problemes de competitivitat no desapareixeran per art de màgia. Ens acompanyaran, passi el que passi, si no canviem d'actitud i de cultura. En aquest sentit, una demanda que crec que els economistes podem fer als polítics: quin és el pla, quina és la política de millora de competitivitat de l'economia catalana per inserir-la als mercats globals?

deute públic i ue.

Tercera. Sí que hi ha arguments institucionals i polítics que podrien desmuntar la viabilitat econòmica del procés d'emancipació nacional. Especialment dues qüestions: la qüestió del deute públic i la qüestió de la inserció a la Unió Europea. Pel que fa al deute, i més enllà de polèmiques estèrils i a grans trets, el sector públic a Catalunya, cosa que inclou totes les administracions, deu 2,5 vegades el seu PIB. És una xifra astronòmica i davant del repte sorgeixen noves preguntes: quin és el pla per reduir el deute? Com accedirem als mercats internacionals de crèdit? Quina estructura d'estat i quin estat del benestar necessitem? Com reduïm la despesa i augmenten la inversió?

Arriba el moment de repensar l'organització del sector públic i les polítiques públiques. Arriba el moment de valoritzar més enllà de l'austeritat. La segona qüestió, és la qüestió europea. Més preguntes: té l'economia catalana viabilitat fora del context europeu? És la integració política a Europa consistent amb nous estats que sorgeixen dels estats nació que forçosament s'han de debilitar? La resposta sembla paradoxal, però també de sentit comú: l'economia catalana no pot sortir del context europeu i Europa necessita de noves estructures administratives més àgils, flexibles, petites, i properes a la ciutadania i als seus problemes. L'Europa dels estats-nació, tal i com els hem conegut fins ara, toca retirada. L'Europa que ve és l'Europa de la concentració d'algunes polítiques i la descentralització d'altres.

Totes aquestes preguntes no tenen resposta fàcil, ni única. Però una cosa està clara, ens emancipem o no, la viabilitat futura, la competitivitat, de l'economia catalana dependrà de dues coses. Primer, de la nostra capacitat d'adaptació al canvi econòmic. I segon, de la capacitat d'adaptació de l'entorn institucional i polític al canvi econòmic. Economistes en acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.