Un tren per imaginar les aplicacions del futur
Fins 36 emprenedors s'han sumat a la primera edició de l'Imagine Express, una experiència pionera que ha plantejat el repte de desenvolupar ‘app' durant un trajecte de quatre dies
“Ha estat tan intens i tan ràpid que encara no hem tingut temps per acabar de pair-ho tot”. Ho explica Vicenç Garcia, un dels dreamers que dilluns passat van pujar al tren d'Imagine Express. Promogut per l'Imagine Creativity Center de San Francisco juntament amb la Barcelona Mobile World Capital, i pensat i comandat per Xavier Verdaguer, aquesta experiència pionera ha enrolat 36 emprenedors en un tren durant quatre dies, de Barcelona a París i Londres i tornada a Barcelona.Quatre dies, 6.000 minuts intensos per posar en marxa una aplicació en àmbits tan diferents com el turisme o la salut.Quatre dies, 6.000 minuts, perquè 36 emprenedors que no es coneixien de res formin 12 equips interdisciplinaris amb tres perfils molt marcats: el creatiu que aporta la idea, l'enginyer que desenvolupa l'aplicació i l'especialista en monetitzar la idea.
Vicenç Garcua és l'home de negocis del grup creador de l'aplicació Oncoach, pensada com una xarxa social per oferir suport als malalts diagnosticats de càncer. La idea va sorgir de Raquel Riol, empleada de Sanofi -una de les moltes empreses que col·laboren amb l'Imagine Express. “L'empresa va convocar un concurs d'idees entre els treballadors i la meva va ser seleccionada d'entre més de 50”, explica Raquel Riol. La idea, explica, va sorgir de la pròpia experiència personal, ja que ella mateixa ha superat un càncer, però també de la seva experiència professional. “A Sanofi apostem per trobar solucions integrals que vagin més enllà del medicament.”
El tercer home d'Oncoach, Àlex Ximeno, és qui s'ha encarregat de fer que l'aplicació sigui una realitat en temps rècord. Tant ell com en Vicenç van saber que pujarien al tren tan sols uns dies abans de sortir de l'estació de Sants i tots tres coincideixen a destacar l'experiència com a “brutal i intensa”, i tot i que el seu projecte no ha estat un dels quatre guanyadors del concurs organitzat pels organitzadors tenen clar que seguiran treballant per portar la seva aplicació al mercat.
“Ha estat la primera vegada que hem organitzat una experiència Imagine fent competir els emprenedors entre ells, i això ha estat el més dur perquè hi havia equips que tenien la sensació d'haver perdut, però emprendre és això, que les coses no surtin a la primera i seguir endavant”, explica el fundador de l'Imagine Creativity Center i creador de l'Imagine Express, Xavier Verdaguer.
Aquest emprenedor fundador d'Innovalley, instal·lat a Silicon Valley des de fa anys, va originar l'Imagine Creative Center com una manera d'acostar emprenedors catalans al bressol de l'emprenedoria. Amb aquesta primera edició de l'Imagine Express fa una passa més en la proposta d'iniciatives innovadores per a la promoció de l'emprenedoria. “De moment tenim previst repetir l'experiència fins al 2018, que és fins quan Barcelona té pactada la capitalitat del mòbil, però segur que ho serà encara molts anys més”, explica Verdaguer.
I és que l'acte inicial de l'Imagine Express, i on es van crear els dotze equips, va ser el saló 4YFN dins el Mobile World Congress. I un cop arribats a Barcelona els quatre projectes guanyadors (Trip4real en la categoria de turisme, Vincles en la categoria de temes socials, Physius en la categoria de salut i wiPet en la categoria de temàtica oberta) van poder presentar les seves aplicacions davant experts i inversors al mateix saló. Els quatre guanyadors rebran fins a 30.000 euros en productes i serveis de les empreses que patrocinen la iniciativa, com per exemple Eada, Everis, Softonic o BDO.
A més l'equip de wiPet, que va ser el projecte triat pels assistents a la presentació en el Mobile World Congress, marxarà una setmana a la seu d'Audi a Silicon Valley, on hauran de desenvolupar una aplicació per a la firma automobilística. Ignacio López, el creatiu de wiPet, destaca de l'experiència a l'Imagine Express “que has d'aprendre a compartir la idea que tens amb gent que no coneixes i confiar en ells perquè és el teu equip que t'ajudarà a fer-la realitat”.
En total més de 60 persones han participat en el viatge. Al costat dels emprenedors van pujar al tren experts en emprenedoria i també dues coachers encarregades de donar un cop de mà als participants quan els nervis, el cansament i l'estrès fessin saltar les alarmes. “Un dels moments més crítics va ser a Londres, abans de la presentació amb possibles inversors; el dia abans algun dels emprenedors es va quedar en blanc”, explica Maria José Viñas, una d'aquestes entrenadores.
Després d'una setmana més que intensa l'equip d'Imagine Express agafa aire i pensa ja en l'edició de 2015, que coneixent Xavier Verdaguer, segur que serà molt més que una rèplica d'aquesta primera edició.