Gran angular

Viabilitats i silencis de l'economia catalana

Avui, a Catalunya, els debats econòmics pateixen de tot això però a més a més estan fortament influïts per l'ambient dominant del procés sobiranista, com qualsevol altre tema i discussió. Si s'ha de ser optimista, farem èmfasi en com Catalunya -malgrat una situació d'ofec financer en el sector públic- se n'està sortint millor que la resta d'Espanya, una situació que sempre es produeix en els inicis de les recuperacions cícliques. Si pel contrari toca veure el got mig buit, serà una bona ocasió per atribuir-ho a la nefasta gestió –indiscutible en tot cas- del govern espanyol i al seu “seguidisme” dels “austericides” europeus

Alguna cosa no acaba d'anar bé en aquest país quan una part impor­tant –i diria la més interes­sant- de les opi­ni­ons que s'eme­ten i dels debats polítics i econòmics que tenen lloc comença quan es tan­quen els micròfons i les càmeres, i es man­te­nen fora del paper o dels bits dels dia­ris i revis­tes. I no per causa dels peri­o­dis­tes, sinó dels emis­sors, o de molts d'ells, que es reser­ven una part impor­tant de la infor­mació i de l'opinió per a tertúlies pri­va­des o per a con­ver­ses de pas­sadís.

Això ha pas­sat més o menys sem­pre. El res­pecte i temor al poder han estat una forma d'auto­cen­sura, que ha silen­ciat o maqui­llat una part de la infor­mació i de l'opinió, però ara amb més inten­si­tat.

Els eco­no­mis­tes -no ens enga­nyem- som un gremi espe­ci­al­ment aco­mo­da­tici amb les admi­nis­tra­ci­ons i amb les grans empre­ses, amb el poder. Això, i no tant la ine­xac­ti­tud de la ciència econòmica, és el que pro­ba­ble­ment jus­ti­fica el nos­tre fracàs pro­fes­si­o­nal col·lec­tiu a pre­veure i adver­tir sobre la crisi i espe­ci­al­ment sobre els des­as­tres que ens hi van por­tar.

Avui, a Cata­lu­nya, els debats econòmics patei­xen de tot això, però a més a més estan for­ta­ment influïts per l'ambi­ent domi­nant del procés sobi­ra­nista, com qual­se­vol altre tema i dis­cussió. Si s'ha de ser opti­mista, farem èmfasi en com Cata­lu­nya -mal­grat una situ­ació d'ofec finan­cer en el sec­tor públic- se n'està sor­tint millor que la resta d'Espa­nya, una situ­ació que sem­pre es pro­du­eix en els ini­cis de les recu­pe­ra­ci­ons cícli­ques. Si, pel con­trari, toca veure el got mig buit, serà una bona ocasió per atri­buir-ho a la nefasta gestió –indis­cu­ti­ble en tot cas- del govern espa­nyol i al seu “segui­disme” dels “aus­te­ri­ci­des” euro­peus. En defi­ni­tiva, un debat pobre, poruc, dis­fres­sat; just quan el que cal­dria seria apro­fi­tar totes les capa­ci­tats del país per can­viar les coses, refor­mant i inno­vant.

Con­ver­ses pri­va­des.

Per una raó i l'altra, i com ja deia a l'inici d'aquest comen­tari, la infor­mació i l'opinió relle­vants les has de bus­car sobre­tot en entorns reser­vats i mino­ri­ta­ris, en con­ver­ses pri­va­des, o de vega­des en con­fidències d'amics que t'infor­men d'una dada sobre alguna temàtica relle­vant.

A tall d'exem­ple, gai­rebé no exis­teix segons els mit­jans, i segur que no amb la importància que merei­xe­ria ser trac­tada, la con­vulsió que t'expli­quen els pro­fes­si­o­nals de la sani­tat en relació amb els escàndols polítics dels dar­rers anys, en relació amb les temp­ta­ti­ves pri­va­tit­za­do­res i el males­tar pro­fes­si­o­nal en gene­ral. O en l'ense­nya­ment, el dete­ri­o­ra­ment de la qua­li­tat que obser­vem a través de Pisa i que amb tant de detall et des­cri­uen els pro­fes­sors uni­ver­si­ta­ris con­fron­tats any dar­rere any a alum­nes menys moti­vats i amb bases més febles. I així un gran nom­bre de temes on la distància entre la veri­tat “reve­lada” públi­ca­ment i la veri­tat deba­tuda en petits cer­cles s'eixam­pla sense atu­ra­dor.

El dret a deci­dir.

En aquest estat de silen­cis, cor­rec­ci­ons polítiques i veri­tats dites només en mur­mu­ris, no és estrany que el debat de la inde­pendència i el dret a deci­dir-la tam­poc es mogui en aigües trans­pa­rents i a qua­tre vents. Tor­nem a l'apar­tat econòmic: la dis­cussió que cen­tra el debat sobi­ra­nista és encara la via­bi­li­tat o no d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent. Aquest enfo­ca­ment -sense cap interès per l'obvi­e­tat d'una res­posta posi­tiva- té molts avan­tat­ges: és fàcil de gua­nyar per part dels par­ti­da­ris romàntics de la sobi­ra­nia, i evi­tar plan­te­jar-se els temes essen­ci­als i, per tant, emboi­rar un procés que es mou massa per il·lusió mal­grat tenir un ori­gen mate­rial (mal­trac­ta­ment econòmic).

És evi­dent que tot pro­jecte, empre­sa­rial per exem­ple, és via­ble sota deter­mi­na­des con­di­ci­ons. També la inde­pendència. La hipòtesi a dis­cu­tir és si dis­po­sem i dis­po­sa­rem dels ele­ments (el pro­ducte, el finançament, els recur­sos humans, els mit­jans de pro­ducció i el mer­cat) perquè la nos­tra empresa pros­peri i per arri­bar, a uns cos­tos assu­mi­bles, a la via­bi­li­tat del pro­jecte aspi­rat.

El veri­ta­ble debat.

Doncs així, en el debat econòmic de la sobi­ra­nia ens entes­tem a dis­cu­tir públi­ca­ment la via­bi­li­tat i la invi­a­bi­li­tat de la Cata­lu­nya inde­pen­dent sense posar sobre la taula i en públic la major part dels ele­ments del que hau­ria de ser el veri­ta­ble debat, si ara dis­po­sem o no de les con­di­ci­ons per por­tar a bon port una tran­sició com­plexa. Fins i tot quan s'uti­lit­zen deter­mi­na­des cir­cumstàncies relle­vants de la temp­ta­tiva tran­sició: la sor­tida de la zona euro, el poten­cial reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal, els efec­tes comer­ci­als i d'inversió, o el repar­ti­ment de deute i drets a pen­si­ons, es fa sense molts argu­ments relle­vants d'agents soci­als que avui no es volen “mullar” públi­ca­ment, que no volen con­tra­riar un govern clara­ment ori­en­tat en una direcció, ni es veuen amb for­ces per con­tra­res­tar o tan sols mati­sar visi­ons sim­pli­fi­ca­des i emo­ci­o­nals. Són silen­cis còmodes però peri­llo­sos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.