Borsa

Un mar de dubtes

La delicada situació a Ucraïna genera noves pors entre els inversors i deixa les borses a la deriva. L'Íbex 35 trontolla però aconsegueix tancar la setmana en positiu (+0,9%).

El creixement del PIB
de la Xina del primer trimestre dóna oxigen
a uns parquets ofegats pel temor d'un conflicte bèl·lic a Ucraïna

L'escenari no és gens propici per a la inversió en renda variable. L'augment de la tensió a Ucraïna, amb l'amenaça d'un possible conflicte bèl·lic a la zona, ha incrementat la cautela dels inversors en les últimes sessions. Per la seva part, la recuperació econòmica s'acosta tan a poc a poc que els inversors comencen a dubtar que es faci realitat. A més a més, la temporada de resultats empresarials als EUA està donant una de calenta i una de freda, fet que no contribueix gens ni mica a aclarir un panorama econòmic
ja per si mateix força confús. I si a aquest còctel hi afegim que és època de vacances i que molts inversors han marxat dels parquets, no estranya que les borses hagin estat navegant a la deriva durant la setmana que acomiadem, orfes d'estímuls per prendre posicions.

De fet, gairebé tots els índexs han alternat en les darreres sessions els guanys amb les pèrdues, tot i que finalment les compres s'han anat generalitzant i s'han eixugat els números vermells de les primeres sessions de la setmana.

El comportament positiu de Wall Street va contribuir a capgirar els índexs europeus a mesura que avançava la Setmana Santa, però va ser el creixement de l'economia xinesa el principal motiu d'alegria dels inversors en els últims dies. Si bé l'expansió del gegant asiàtic mostra símptomes d'esgotament, aquest encara creix a un ritme elevat (el 7,4% en el primer trimestre) i ha sorprès els analistes en situar-se per sobre del que es preveia.

A més a més, l'expectativa que les vies diplomàtiques aconsegueixin rebaixar la tensió a Ucraïna ha ajudat a calmar els nervis i ha donat una mica de benzina al rebot experimentat per les borses en el darrer tram de la setmana.

Ensopegada.

La borsa espanyola ha anat ensopegant durant els últims dies en aquest embull d'incerteses, distanciant-se a poc a poc dels màxims assolits el 4 d'abril, quan va fregar els 10.700 punts. Lluny queda ja aquest nivell -fins i tot l'Íbex 35 va caure per sota els 10.000 punts dilluns passat-, però la relaxació de final de setmana ha ajudat l'índex a refer-se i acomiadar-se dijous -últim dia de negociació borsària- en els 10.292,40 punts, nivell que suposa un guany del 0,85% en quatre sessions.

Amb aquest tancament, la revaloració de l'Íbex 35 d'ençà que va començar l'any se situa en el 3,79% tot i que a l'abril arrossega números vermells (-0,47%).

Seguint la tònica de setmanes prèvies, els inversors han fet caixa en aquells valors que fins ara havien tingut una evolució comparativament millor que la resta del mercat.Gamesa ha estat un dels valors més penalitzats, amb un daltabaix superior al 9% en quatre jornades que deixa el balanç anual en terreny negatiu. Sacyr tampoc ha tingut una bona setmana, ja que ha perdut gairebé un 8%, i Bankinter i el grup Mediaset (Telecinco) han reculat més d'un 4%. Per la seva part, el hòlding International Airlines Group (IAG) ha abandonat els màxims històrics i s'ha precipitat més d'un 1% tot i recuperar posicions a finals de setmana a l'abric de noves recomanacions sobre el valor i per la millora del turisme.

Per contra, la llista dels valors més alcistes de la setmana l'encapçalen ACS i Caixabank, amb increments que voregen el 3% en tots dos casos. Enagás, Gas Natural, Viscofán, BME i Bankia també han acabat la setmana en positiu.

Cal destacar que el balanç setmanal del selectiu índex ha estat més positiu gràcies a la bona evolució registrada pels grans valors de la borsa espanyola, com ara Telefónica i Repsol.

Pressió al BCE.

L'embolic que hi ha ara en els parquets, amb el rerefons de la crisi a Ucraïna, la baixa inflació a la zona euro, la feble recuperació econòmica als EUA i a Europa i l'alentiment xinès, fa preveure unes setmanes complicades en els mercats. Per anar posant fil a l'agulla, en els darrers dies des de França s'ha pressionat el Banc Central Europeu (BCE) perquè vagi prenent les mesures adients en la propera reunió que celebrarà l'entitat.

El ministre francès d'Economia, Arnaud Montebourg, ha demanat al Consell de Govern del BCE que passi a l'acció i adopti les mesures extraordinàries de què va parlar el seu president, Mario Draghi, fa unes setmanes, per tal de frenar l'apreciació de la moneda europea. De fet, va ser aquest discurs pronunciat per Draghi el que va impulsar els índexs cap a màxims en la primera setmana d'abril, quan es va comprometre a actuar si la situació així ho requeria.

Des de França creuen que l'actual conjuntura fa urgent la intervenció del BCE. No obstant això, caldrà esperar fins al 8 de maig l'anunci de possibles estímuls de l'entitat presidida per Draghi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.