Borsa

Un mar de dubtes

La delicada situació a Ucraïna genera noves pors entre els inversors i deixa les borses a la deriva. L'Íbex 35 trontolla però aconsegueix tancar la setmana en positiu (+0,9%).

El creixement del PIB
de la Xina del primer trimestre dóna oxigen
a uns parquets ofegats pel temor d'un conflicte bèl·lic a Ucraïna

L'esce­nari no és gens pro­pici per a la inversió en renda vari­a­ble. L'aug­ment de la tensió a Ucraïna, amb l'amenaça d'un pos­si­ble con­flicte bèl·lic a la zona, ha incre­men­tat la cau­tela dels inver­sors en les últi­mes ses­si­ons. Per la seva part, la recu­pe­ració econòmica s'acosta tan a poc a poc que els inver­sors comen­cen a dub­tar que es faci rea­li­tat. A més a més, la tem­po­rada de resul­tats empre­sa­ri­als als EUA està donant una de calenta i una de freda, fet que no con­tri­bu­eix gens ni mica a acla­rir un pano­rama econòmic
ja per si mateix força confús. I si a aquest còctel hi afe­gim que és època de vacan­ces i que molts inver­sors han mar­xat dels par­quets, no estra­nya que les bor­ses hagin estat nave­gant a la deriva durant la set­mana que aco­mi­a­dem, orfes d'estímuls per pren­dre posi­ci­ons.

De fet, gai­rebé tots els índexs han alter­nat en les dar­re­res ses­si­ons els guanys amb les pèrdues, tot i que final­ment les com­pres s'han anat gene­ra­lit­zant i s'han eixu­gat els números ver­mells de les pri­me­res ses­si­ons de la set­mana.

El com­por­ta­ment posi­tiu de Wall Street va con­tri­buir a cap­gi­rar els índexs euro­peus a mesura que avançava la Set­mana Santa, però va ser el crei­xe­ment de l'eco­no­mia xinesa el prin­ci­pal motiu d'ale­gria dels inver­sors en els últims dies. Si bé l'expansió del gegant asiàtic mos­tra símpto­mes d'esgo­ta­ment, aquest encara creix a un ritme ele­vat (el 7,4% en el pri­mer tri­mes­tre) i ha sorprès els ana­lis­tes en situar-se per sobre del que es pre­veia.

A més a més, l'expec­ta­tiva que les vies diplomàtiques acon­se­guei­xin rebai­xar la tensió a Ucraïna ha aju­dat a cal­mar els ner­vis i ha donat una mica de ben­zina al rebot expe­ri­men­tat per les bor­ses en el dar­rer tram de la set­mana.

Enso­pe­gada.

La borsa espa­nyola ha anat enso­pe­gant durant els últims dies en aquest embull d'incer­te­ses, dis­tan­ci­ant-se a poc a poc dels màxims asso­lits el 4 d'abril, quan va fre­gar els 10.700 punts. Lluny queda ja aquest nivell -fins i tot l'Íbex 35 va caure per sota els 10.000 punts dilluns pas­sat-, però la rela­xació de final de set­mana ha aju­dat l'índex a refer-se i aco­mi­a­dar-se dijous -últim dia de nego­ci­ació borsària- en els 10.292,40 punts, nivell que suposa un guany del 0,85% en qua­tre ses­si­ons.

Amb aquest tan­ca­ment, la reva­lo­ració de l'Íbex 35 d'ençà que va començar l'any se situa en el 3,79% tot i que a l'abril arros­sega números ver­mells (-0,47%).

Seguint la tònica de set­ma­nes prèvies, els inver­sors han fet caixa en aquells valors que fins ara havien tin­gut una evo­lució com­pa­ra­ti­va­ment millor que la resta del mer­cat.Gamesa ha estat un dels valors més pena­lit­zats, amb un dal­ta­baix supe­rior al 9% en qua­tre jor­na­des que deixa el balanç anual en ter­reny nega­tiu. Sacyr tam­poc ha tin­gut una bona set­mana, ja que ha per­dut gai­rebé un 8%, i Bankin­ter i el grup Medi­a­set (Tele­cinco) han recu­lat més d'un 4%. Per la seva part, el hòlding Inter­na­ti­o­nal Air­li­nes Group (IAG) ha aban­do­nat els màxims històrics i s'ha pre­ci­pi­tat més d'un 1% tot i recu­pe­rar posi­ci­ons a finals de set­mana a l'abric de noves reco­ma­na­ci­ons sobre el valor i per la millora del turisme.

Per con­tra, la llista dels valors més alcis­tes de la set­mana l'encapçalen ACS i Cai­xa­bank, amb incre­ments que vore­gen el 3% en tots dos casos. Enagás, Gas Natu­ral, Vis­cofán, BME i Bankia també han aca­bat la set­mana en posi­tiu.

Cal des­ta­car que el balanç set­ma­nal del selec­tiu índex ha estat més posi­tiu gràcies a la bona evo­lució regis­trada pels grans valors de la borsa espa­nyola, com ara Telefónica i Rep­sol.

Pressió al BCE.

L'embo­lic que hi ha ara en els par­quets, amb el rere­fons de la crisi a Ucraïna, la baixa inflació a la zona euro, la feble recu­pe­ració econòmica als EUA i a Europa i l'alen­ti­ment xinès, fa pre­veure unes set­ma­nes com­pli­ca­des en els mer­cats. Per anar posant fil a l'agu­lla, en els dar­rers dies des de França s'ha pres­si­o­nat el Banc Cen­tral Euro­peu (BCE) perquè vagi pre­nent les mesu­res adi­ents en la pro­pera reunió que cele­brarà l'enti­tat.

El minis­tre francès d'Eco­no­mia, Arnaud Mon­te­bourg, ha dema­nat al Con­sell de Govern del BCE que passi a l'acció i adopti les mesu­res extra­or­dinàries de què va par­lar el seu pre­si­dent, Mario Draghi, fa unes set­ma­nes, per tal de fre­nar l'apre­ci­ació de la moneda euro­pea. De fet, va ser aquest dis­curs pro­nun­ciat per Draghi el que va impul­sar els índexs cap a màxims en la pri­mera set­mana d'abril, quan es va com­pro­me­tre a actuar si la situ­ació així ho reque­ria.

Des de França cre­uen que l'actual con­jun­tura fa urgent la inter­venció del BCE. No obs­tant això, caldrà espe­rar fins al 8 de maig l'anunci de pos­si­bles estímuls de l'enti­tat pre­si­dida per Draghi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.