Focus

gonzalo

bernardos

“Tinc molt clar que quan l'economia es recuperi el telèfon deixarà de sonar”

Lamenta que els economistes sovint barregen la ideologia amb l'anàlisi dels fets
Els seus alumnes a la UB, diu, el valoren pel que fa a l'aula i no perquè surt als mitjans

Asse­gura que no “és agra­da­ble i molt menys una acti­tud bus­cada” però el cert és que Gon­zalo Ber­nar­dos està més que acos­tu­mat a pen­sar de manera dife­rent de la gran majo­ria dels seus col·legues i aquesta ha estat, sens dubte, una de les claus del seu èxit mediàtic. Ho va fer quan encara tots vivien enfi­lats a l'onada del boom, quan el crei­xe­ment del PIB batia rècords i feia pen­sar en un ascens sense cai­guda pos­si­ble, i quan pro­nos­ti­car un esclat de la bom­bo­lla immo­biliària sem­blava, si més no, poc rea­lista.

Quan la tos­suda rea­li­tat es va posar del seu cos­tat aquest eco­no­mista pro­fes­sor i exvi­ce­rec­tor de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona es va con­ver­tir en un dels experts més sol·lici­tats pels mit­jans de comu­ni­cació per expli­car una encara inci­pi­ent crisi econòmica. I fidel a la seva vocació d'obrir camí, Ber­nar­dos també va ser un dels pri­mers eco­no­mis­tes que va posar el crit al cel en relació amb les recep­tes d'aus­te­ri­tat mar­ca­des des d'Ale­ma­nya. “Seguir els dic­tats d'Angela Merkel no ens farà sor­tir de la crisi”, deia a l'estiu del 2011. Molt crític amb la gestió del govern de José Luis Rodríguez Zapa­tero -espe­ci­al­ment amb “el dis­pendi del pla E”- Ber­nar­dos s'ha pas­sat els últims anys aler­tant que “reduir la demanda quan la crisi la pro­voca una cai­guda brusca de la demanda és una sal­vat­jada”.

I és que si bé a aquest eco­no­mista no li agrada mos­trar cap car­net polític, el seu dis­curs queda lluny de les tesis més neo­li­be­rals que durant molt de temps, fins i tot amb la crisi ja en marxa, han domi­nat en el dis­curs dels ana­lis­tes que omplen les pàgines d'eco­no­mia dels dia­ris. “Els eco­no­mis­tes que ens dedi­quem a ana­lit­zar la macro­e­co­no­mia som tots una mica pecu­li­ars perquè sovint se'ns bar­re­gen els ide­als i el que volem que passi amb el que real­ment pas­sarà”, diu. I per això reco­neix que “un eco­no­mista d'esquer­res difícil­ment accep­tarà que les refor­mes estruc­tu­rals són impor­tants i un eco­no­mista de dre­tes difícil­ment dirà que és més impor­tant el crei­xe­ment que el con­trol del dèficit”.

A pesar de tot, Ber­nar­dos rei­vin­dica la seva inde­pendència, “jo no formo part de cap lobby, no tre­ba­llo per a l'admi­nis­tració i només faig con­sul­to­ria per a un parell d'empre­ses, renun­cio a mol­tes coses que podria fer si formés part d'algun grup de pressió o si el meu dis­curs fos més política­ment cor­recte”. I acos­tu­mat a pren­dre par­tit en espais poc habi­tats l'eco­no­mista, es pro­clama “defen­sor de la ter­cera via”, un dis­curs, explica, “que m'ha fet gua­nyar molts ene­mics d'un cos­tat i de l'altre”. Diu que aquest és un dels motius pels quals a pesar de la seva presència cons­tant als mit­jans no vol ni sen­tir a par­lar d'eines com el Twit­ter. “Ja rebo prou insults ara per expo­sar-me més, i tam­poc no em queda gaire temps per estar pen­dent de les xar­xes soci­als”.

Ber­nar­dos gau­deix par­ti­ci­pant en les tertúlies de ràdio i de tele­visió -és col·labo­ra­dor habi­tual a la Sexta, 8tv, RAC 1 o Ràdio 4, entre d'altres- però té clar, diu, “que l'interès per l'eco­no­mia des­a­pa­rei­xerà quan la recu­pe­ració es con­so­lidi”, de manera que afirma no cal tenir por quan el telèfon deixi de sonar. “Sé que arri­barà aquest moment, però no m'importa perquè jo per sobre de tot sóc pro­fes­sor d'uni­ver­si­tat, la meva pro­fessió no és ser mediàtic”. I els seus alum­nes, explica, “em valo­ren pel que faig a l'aula i no perquè surti als mit­jans”. Tam­poc no dóna gaire importància a la gent que el para pel car­rer, “perquè tot i que sigui agra­da­ble que et diguin que ho fas molt bé, n'hi ha molts més que no et paren i que pro­ba­ble­ment pen­sa­ran de manera dife­rent”.

Si bé Ber­nar­dos no creu que la crisi hagi mar­cat un punt d'inflexió res­pecte a l'interès del ciu­tadà mitjà per l'eco­no­mia, sí que hi veu una certa revolta res­pecte a la manera com es fan les polítiques econòmiques, “i els resul­tats de les dar­re­res elec­ci­ons euro­pees així ens ho diuen”. I en aquesta par­ti­cu­lar revolta, l'eco­no­mista també agafa la ban­dera per dema­nar un canvi de model i “dei­xar enrere d'una vegada per totes el capi­ta­lisme finan­cer per avançar cap a un nou model que tin­gui en compte les per­so­nes i l'impacte social de les mesu­res polítiques”. Ara bé, Ber­nar­dos és un ferm defen­sor dels gri­sos, dels tons inter­me­dis i, per això, igual com defensa “dei­xar enrere els pri­vi­le­gis dels pode­ro­sos” adver­teix que “l'alter­na­tiva tam­poc no pot ser jubi­lar-se als 60 anys, o defen­sar sub­si­dis d'ocu­pació extre­ma­da­ment llargs, perquè sen­zi­lla­ment això no es pot pagar”.

Acu­sat als últims anys de bonança de pre­dir la més gran de les catàstro­fes sense base, Ber­nar­dos es posa el bar­ret d'opti­mista i afirma que l'any que ve el PIB espa­nyol crei­xerà per sobre del 2%. “Les coses ens estan anant millor en part perquè la crisi als emer­gents ens ha por­tat una inversió amb què no comptàvem, però el veri­ta­ble drama és que per a tota una gene­ració de joves la crisi haurà com­por­tat una dècada per­duda.”

Quin escenari de postcrisi hi veu, en el subsector immobiliari?

Santiago Niño Becerra

“El 2014 ja és un any de recuperació en el sector i l'any que ve, als barris de rendes mitjanes i altes de les grans ciutats, els preus pujaran fins a un 10%. El sector ja està generant ocupació però hi ha pisos construïts a llocs sense demanda que mai no tindran sortida.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.