No som immunes
el nombre de noves empreses
El país que és líder mundial en persones que gaudeixen d'immunitat ha descobert que l'economia espanyola no és immune! Per què, doncs, tants espasmes cridaners cantant-nos les benaurances i fent-nos veure una llum al final del túnel per acabar dient-nos, com ha fet assenyadament el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, que “Espanya no és immune a la desacceleració econòmica que afecta la zona euro”.
O és que no recorden que ja un pensador espanyol, espanyolíssim per cert, però bon pensador, Ortega y Gasset, ens recordava que som nosaltres i les nostres circumstàncies? Per bé o per mal estar a la UE i a la zona euro té moltes coses bones, però també en té d'altres de dolentes i no les podem destriar. I les nostres circumstàncies són que Espanya és un país perifèric i compta poc en les decisions, i tenim una dependència total a les seves polítiques i a la seva economia. I és aquest lligament econòmic de la UE que fa que sigui molt més difícil expulsar un membre o part d'un d'ells, que no ha passat mai, que no acceptar-ne de nous, que sí que ha passat.
El debat actual a la UE em recorda els debats que hem llegit que es produïen en la crisi del 1929 entre dues filosofies economicistes i que va quedar polaritzat en dos economistes de renom: John Maynard Keynes i Fiederich Hayek. Keynes sostenia que “cada vegada que s'estalviava cinc xílings es deixava a un home a l'atur, mentre que quan compres ( gastes) augmenta l'ocupació”. Però advertia que això que deia era una política per als moments més àlgids de la crisi, i que “quan canviessin els fets canviaria d'opinió”. Hayek sostenia que el mercat, a través dels preus, seria el mecanisme de recuperació ja que “en el preu és on es posen d'acord comprador i venedor”. No cal dir que l'escomesa va durar molts anys i amb molta més complexitat, però és bo apuntar que vist avui podem dir que estem en el mateix lloc. Fa temps que dic que un indicador que ens serviria a tots per mesurar el pols de l'economia i sobretot per saber si guanyem el futur és que mensualment ens informessin de la nova creació d'empreses i el seu nombre de treballadors, perquè després de tantíssima desfeta empresarial a causa de la crisi, no hi haurà represa sostinguda, ni llocs de treball sostinguts, sense crear teixit industrial nou. Encara que no sigui temps per fer-ho, hem de vindicar públicament els empresaris les empreses, perquè d'ells, i només d'ells, depèn el nostre futur.