Focus

Amenaces de restricció

La lliure circulació de les persones és un dels principis bàsics de la UE, però la crisi i l'ascens del populisme ha fer aparèixer el fantasma de les limitacions. Contra això, s'alcen veus que demanen més integració del mercat laboral

Els resultats de partits anti-europeus va millorar en les darreres eleccions
Un mercat de treball únic és un requisit per al bon funcionament de l'economia
Ens faltarà mà d'obra. Serà fonamental la formació i integració d'immigrants
El problema de mobilitat al Sud d'Europa és cultural, no de política
Si es posa en dubte la lliure circulació, es posa en dubte la ciutadania europea
Quan Europa va obrir les seves fronteres desconeixíem que es produiria un allau

“Quan Europa va obrir les seves fron­te­res, no s'havia produït la crisi econòmica, des­co­neixíem els efec­tes de la immi­gració, i que es pro­dui­ria una autèntica allau”. Fa només uns dies, l'alcalde de Lon­dres i favo­rit dels con­ser­va­dors britànics per suc­ceir David Came­ron, Boris John­son, posava sobre la taula la neces­si­tat de res­trin­gir la lliure cir­cu­lació a la UE. De fet, aquest ha estat un dels temes cen­trals del congrés del par­tit, el dar­rer abans de les elec­ci­ons, cele­brat recent­ment.

Però el debat no s'ha obert única­ment al Regne Unit. Suïssa va apro­var en referèndum esta­blir quo­tes a l'entrada de ciu­ta­dans de la UE en el seu mer­cat labo­ral. Bèlgica va fixar un ter­mini màxim de tres mesos perquè els ciu­ta­dans d'altres països comu­ni­ta­ris que hi anes­sin tro­bes­sin una ocu­pació. De no ser així, els expul­sa­ria en con­si­de­rar-los una càrrega exces­siva per al sis­tema.

Amb l'esclat de la crisi, s'ha produït un ascens del popu­lisme a alguns països euro­peus. A les dar­re­res elec­ci­ons euro­pees, per exem­ple, par­tits com el Front Naci­o­nal a França, l'UKIP al Regne Unit, el Par­tit Popu­lar -d'extrema dreta i con­trari a la UE- a Dina­marca, Alter­na­tiva per Ale­ma­nya o l'FPÖ a Àustria van acon­se­guir bons resul­tats. I aquest ascens ha posat sobre la taula el debat: s'ha de limi­tar la lliure cir­cu­lació de les per­so­nes?

Con­tra­ris.

Men­tre els con­ser­va­dors de diver­sos països -com dèiem, aquesta mateixa set­mana, al
Regne Unit- han avi­vat el debat, també han sor­tit altres veus contràries a qual­se­vol res­tricció i que posen de relleu que la lliure cir­cu­lació és pre­ci­sa­ment un dels prin­ci­pis fona­men­tals de la UE. Per tant, diuen aques­tes veus, limi­tar-la seria anar en con­tra de la pròpia idea de la unió.

En aquesta línia, l'IZA (Ins­ti­tute for the Study of Labor), con­si­de­rat el prin­ci­pal cen­tre d'inves­ti­gació en eco­no­mia labo­ral del con­ti­nent, ha difós un mani­fest que defensa que una res­tricció del dret de cir­cu­lació de tre­ball con­tra­diu els interes­sos euro­peus a favor d'una eco­no­mia dinàmica i pròspera.

“Un mer­cat de tre­ball genuïnament euro­peu -un sense fron­te­res- també és un requi­sit previ per al bon fun­ci­o­na­ment de l'eco­no­mia i l'esta­bi­li­tat de l'euro. Sense ell, les pers­pec­ti­ves de crei­xe­ment empit­jo­ren”, remarca el mani­fest, que reclama, entre altres coses, millo­rar la coor­di­nació ocu­pa­ci­o­nal i pri­vada del sis­tema de pen­si­ons, intro­duir un sis­tema de recerca de feina efec­tiu a tota Europa, poten­ciar encara més els models d'inter­canvi inter­na­ci­o­nal d'estu­di­ants així com de for­ma­dors i tre­ba­lla­dors, i millo­rar la infor­mació que es dóna als ciu­ta­dans euro­peus sobre els avan­tat­ges de tre­ba­llar a l'estran­ger i de rebre immi­grants.

“Aquest tema és cru­cial per man­te­nir la UE perquè, per a mol­tes per­so­nes, el dret a la mobi­li­tat és la qüestió més apre­ci­ada a l'hora de donar valor i con­tin­gut a la ciu­ta­da­nia euro­pea”, afirma Sònia Pare­lla, pro­fes­sora de la UAB. “La UE hi ha de tre­ba­llar a fons perquè, si es posa en dubte la lliure cir­cu­lació, estem posant en dubte la pròpia ciu­ta­da­nia euro­pea”, afe­geix Pare­lla que adver­teix que, des d'un punt de vista econòmic, la mobi­li­tat també és bene­fi­ci­osa pels països. Segons diu, en aquests moments hi ha molts buits en el mer­cat de tre­ball euro­peu que no es poden cobrir.

Pare­lla fins i tot apunt a la neces­si­tat de mirar més enllà de les fron­te­res euro­pees: “Les neces­si­tats de població activa dels països de la UE no es poden cobrir només amb la població que hi viu perquè són soci­e­tats pro­fun­da­ment enve­lli­des. Per tant, també es fa neces­sari que la UE miri cap enfora i esta­bleixi ponts i vin­cles amb la resta de con­ti­nents, espe­ci­al­ments amb l'Africa. La mobi­li­tat interna no pot solu­ci­o­nar totes les neces­si­tats de mà d'obra que té Europa per una qüestió d'enve­lli­ment de la població”.

La catedràtica d'eco­no­mia de la Uni­ver­si­tat del País Basc Sara de la Rica insis­teix en el fet que Europa neces­si­tarà mà d'obra i que aquesta haurà d'estar “ben for­mada”. “Els pro­ces­sos de for­mació i inte­gració d'immi­grants serien un ele­ment fona­men­tal per pre­pa­rar ade­qua­da­ment el futur que ens espera”, afirma De la Rica, que creu, però, que estem lluny d'aquesta situ­ació. Per això reclama una homo­geneïtzació de la nor­ma­tiva sobre immi­gració que per­meti orde­nar aquests pro­ces­sos.

Cul­tura.

Per la seva banda, la pro­fes­sora i inves­ti­ga­dora Lídia Farré con­si­dera que sí que exis­teix un mer­cat labo­ral euro­peu, però que l'estat espa­nyol n'està al marge per una qüestió cul­tu­ral i social. “Hi ha tre­ba­lla­dors que són més movi­bles, per exem­ple a l'europa de l'Est, però als països del Sud les xar­xes soci­als i fami­li­ars tenen molt de pes”, argu­menta Farré, que creu que és això el que explica l'escassa mobi­li­tat que hi ha. “És un pro­blema més cul­tu­ral que de política”, con­clou.

No obs­tant això, creu que es pot apro­fun­dir en el mer­cat de tre­ball euro­peu millo­rant la difusió de les ofer­tes de feina a altres països i poten­ciar pro­gra­mes com l'Eras­mus, que con­tri­bu­ei­xen, diu, a tren­car bar­re­res cul­tu­rals i soci­als.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.