Segell per als experts en edificis
Els Col·legis d'Aparelladors de Barcelona i Madrid han posat en marxa una agència de certificació professional per valorar les competències dels professionals del sector de l'edificació
És un dels sectors més perjudicats per la crisi econòmica i per la destrucció d'ocupació. Els professionals lligats al sector de l'edificació viuen moments complicats que obliguen a buscar una major especialització, aquell valor afegit que els permeti guanyar competitivitat en un mercat laboral empetitit per la caiguda de la construcció i amb unes necessitats més orientades a la rehabilitació que no pas a l'obra nova.
En aquest context els Col·legis d'Aparelladors de Barcelona i Madrid -junts sumen el 33% dels col·legiats a l'Estat- han posat en marxa la primera Agència de Certificació Professional (ACP) del sector de l'edificació i l'arquitectura de l'Estat.
La iniciativa, explica el vicepresident del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Engineyrs d'Edificació de Barcelona, Jordi Gosalves, “es remunta ja a l'any 2002 quan el nostre col·legi va ser pioner encarregant un estudi a la consultora PwC per tal d'analitzar les competències que necessiten els professionals del sector per a cada una de les ocupacions que poden desenvolupar”.
Després d'aquell primer treball el col·legi va posar en marxa fa un parell d'anys un pla estratègic per assumir els canvis provocats per la crisi i les noves normatives sobre eficiència energètica, però també preveient el nou context amb la llei de serveis i col·legis professionals.
Juntament, altre cop, amb PwC, el col·legi de Barcelona va identificar els diferents àmbits de competències del sector i va començar a preparar la futura agència de certificació i en el camí s'hi va sumar també el seu homòleg de Madrid.
Quatre primers perfils.
Respecte del d'auditor energètic, Gosalves creu que serà un dels que tindran més projecció futura ja que les noves normatives sobre eficiència energètica han fet que aquest sigui un dels perfils més sol·licitats ara mateix al mercat laboral.
Tot i que la iniciativa surt dels aparelladors l'agència està oberta a tots els professionals del sector. “Si ve un arquitecte o un enginyer evidentment l'atendrem”, explica el vicepresident del col·legi. Aquesta flexibilitat no només és fruit d'una mentalitat oberta, expliquen des del col·legi, sinó també requisit per disposar d'un reconeixement internacional per als nous certificats (en aquest cas la norma ISO 17024).
Així qualsevol professional titulat en àrees relacionades amb l'edificació, i amb un any d'experiència al mercat laboral com a mínim, podrà iniciar el procediment per acreditar-se a través de l'ACP. Per al primer any de funcionament de l'ACP, la previsió del col·legi és que es certifiquin una mitjana de 250 professionals per cada un dels perfils que es cobreixen.
Cada una de les quatre categories que d'inici cobreix l'ACP permetrà quatre categories a partir del perfil i experiència que acrediti el sol·licitant: professional, advanced, expert i excellence. El preu del certificat variarà sobre la base d'aquest grau, però oscil·la entre els 240 euros i els 320 euros. La vigència dels certificats serà limitada tot i que es podran renovar a la mateixa ACP.
Per a Gosalves aquest nou sistema “permetrà sumar eficiència al mercat perquè les empreses podran tenir una nova eina per valorar els candidats per a una feina que, a més, els permetrà assegurar-se que aquella persona s'ajusta al perfil que necessiten”. A més, explica el vicepresident del col·legi, els professionals “tindran una manera de diferenciar-se de la resta i d'aportar un valor afegit i d'especialització”.
Un valor afegit, explica el responsable del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona, que no només serà interessant per a les empreses privades sinó també per a l'administració en els procediments de contractació pública.
Gosalves admet, amb tot, que l'impacte d'aquesta certificació serà més gran com més professionals hagin passat pel procediment, “perquè evidentment serà més visible”, però no dubta que acabarà sent determinant. “A països com el Regne Unit si no estàs acreditat és com si no existissis per al mercat laboral.”
De fet el model que proposa la nova agència de certificació té importants referents internacionals com la britànica RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) o la nord-americana PMI (Project Management Institute).
L'ACP té previst oferir tres perfils més a la seva cartera “i sumar-ne tres més cada any”, fins a disposar en oferta de tots els àmbits competencials importants en aquest sector.
Avançar-se a la llei de serveis professionals
Un dels objectius de la nova Agència de Certificació Professional que acaben de posar en marxa els Col·legis d'Aparelladors de Barcelona i de Madrid és preparar-se davant la futura llei de serveis professionals. La nova normativa, que està en tràmit parlamentari, regula l'obligació dels col·legis professionals de constituir-se com a entitats acreditades per a la certificació professional. Per això l'ACP està oberta a tancar acords amb altres col·legis professionals d'altres àmbits. “Els podem oferir que aprofitin la nostra plataforma, que ja disposa de l'aval de la normativa internacional”, explica el vicepresident del Col·legi de Barcelona, Jordi Gosalves.