Eines

Segell per als experts en edificis

Els Col·legis d'Aparelladors de Barcelona i Madrid han posat en marxa una agència de certificació professional per valorar les competències dels professionals del sector de l'edificació

Els promotors defensen que aportarà valor a professionals i a empreses

És un dels sec­tors més per­ju­di­cats per la crisi econòmica i per la des­trucció d'ocu­pació. Els pro­fes­si­o­nals lli­gats al sec­tor de l'edi­fi­cació viuen moments com­pli­cats que obli­guen a bus­car una major espe­ci­a­lit­zació, aquell valor afe­git que els per­meti gua­nyar com­pe­ti­ti­vi­tat en un mer­cat labo­ral empe­ti­tit per la cai­guda de la cons­trucció i amb unes neces­si­tats més ori­en­ta­des a la reha­bi­li­tació que no pas a l'obra nova.

En aquest con­text els Col·legis d'Apa­re­lla­dors de Bar­ce­lona i Madrid -junts sumen el 33% dels col·legi­ats a l'Estat- han posat en marxa la pri­mera Agència de Cer­ti­fi­cació Pro­fes­si­o­nal (ACP) del sec­tor de l'edi­fi­cació i l'arqui­tec­tura de l'Estat.

La ini­ci­a­tiva, explica el vice­pre­si­dent del Col·legi d'Apa­re­lla­dors, Arqui­tec­tes Tècnics i Engi­neyrs d'Edi­fi­cació de Bar­ce­lona, Jordi Gosal­ves, “es remunta ja a l'any 2002 quan el nos­tre col·legi va ser pio­ner encar­re­gant un estudi a la con­sul­tora PwC per tal d'ana­lit­zar les com­petències que neces­si­ten els pro­fes­si­o­nals del sec­tor per a cada una de les ocu­pa­ci­ons que poden desen­vo­lu­par”.

Després d'aquell pri­mer tre­ball el col·legi va posar en marxa fa un parell d'anys un pla estratègic per assu­mir els can­vis pro­vo­cats per la crisi i les noves nor­ma­ti­ves sobre eficiència energètica, però també pre­ve­ient el nou con­text amb la llei de ser­veis i col·legis pro­fes­si­o­nals.

Jun­ta­ment, altre cop, amb PwC, el col·legi de Bar­ce­lona va iden­ti­fi­car els dife­rents àmbits de com­petències del sec­tor i va començar a pre­pa­rar la futura agència de cer­ti­fi­cació i en el camí s'hi va sumar també el seu homòleg de Madrid.

Qua­tre pri­mers per­fils.

L'anàlisi del col·legi va detec­tar 34 per­fils pro­fes­si­o­nals o espe­ci­a­li­tats, però en el seu llançament l'Agència de Cer­ti­fi­cació ha apos­tat per començar amb els qua­tre més dema­nats actu­al­ment al mer­cat labo­ral i alhora aquells que mos­tren una major pro­jecció de crei­xe­ment: direcció d'exe­cució d'obra, audi­tor energètic, coor­di­na­dor de segu­re­tat i salut i arqui­tecte tècnic. “És cert que el nos­tre objec­tiu és l'espe­ci­a­lit­zació, amb aquest per­fil més genèric ens avan­cem als can­vis que por­tarà la libe­ra­lit­zació del sec­tor”, explica Gosal­ves.

Res­pecte del d'audi­tor energètic, Gosal­ves creu que serà un dels que tin­dran més pro­jecció futura ja que les noves nor­ma­ti­ves sobre eficiència energètica han fet que aquest sigui un dels per­fils més sol·lici­tats ara mateix al mer­cat labo­ral.

Tot i que la ini­ci­a­tiva surt dels apa­re­lla­dors l'agència està oberta a tots els pro­fes­si­o­nals del sec­tor. “Si ve un arqui­tecte o un engi­nyer evi­dent­ment l'aten­drem”, explica el vice­pre­si­dent del col·legi. Aquesta fle­xi­bi­li­tat no només és fruit d'una men­ta­li­tat oberta, expli­quen des del col·legi, sinó també requi­sit per dis­po­sar d'un reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal per als nous cer­ti­fi­cats (en aquest cas la norma ISO 17024).

Així qual­se­vol pro­fes­si­o­nal titu­lat en àrees rela­ci­o­na­des amb l'edi­fi­cació, i amb un any d'experiència al mer­cat labo­ral com a mínim, podrà ini­ciar el pro­ce­di­ment per acre­di­tar-se a través de l'ACP. Per al pri­mer any de fun­ci­o­na­ment de l'ACP, la pre­visió del col·legi és que es cer­ti­fi­quin una mit­jana de 250 pro­fes­si­o­nals per cada un dels per­fils que es cobrei­xen.

Cada una de les qua­tre cate­go­ries que d'inici cobreix l'ACP per­metrà qua­tre cate­go­ries a par­tir del per­fil i experiència que acre­diti el sol·lici­tant: pro­fes­si­o­nal, advan­ced, expert i exce­llence. El preu del cer­ti­fi­cat variarà sobre la base d'aquest grau, però oscil·la entre els 240 euros i els 320 euros. La vigència dels cer­ti­fi­cats serà limi­tada tot i que es podran reno­var a la mateixa ACP.

Per a Gosal­ves aquest nou sis­tema “per­metrà sumar eficiència al mer­cat perquè les empre­ses podran tenir una nova eina per valo­rar els can­di­dats per a una feina que, a més, els per­metrà asse­gu­rar-se que aque­lla per­sona s'ajusta al per­fil que neces­si­ten”. A més, explica el vice­pre­si­dent del col·legi, els pro­fes­si­o­nals “tin­dran una manera de dife­ren­ciar-se de la resta i d'apor­tar un valor afe­git i d'espe­ci­a­lit­zació”.

Un valor afe­git, explica el res­pon­sa­ble del Col·legi d'Apa­re­lla­dors de Bar­ce­lona, que no només serà interes­sant per a les empre­ses pri­va­des sinó també per a l'admi­nis­tració en els pro­ce­di­ments de con­trac­tació pública.

Gosal­ves admet, amb tot, que l'impacte d'aquesta cer­ti­fi­cació serà més gran com més pro­fes­si­o­nals hagin pas­sat pel pro­ce­di­ment, “perquè evi­dent­ment serà més visi­ble”, però no dubta que aca­barà sent deter­mi­nant. “A països com el Regne Unit si no estàs acre­di­tat és com si no exis­tis­sis per al mer­cat labo­ral.”

De fet el model que pro­posa la nova agència de cer­ti­fi­cació té impor­tants refe­rents inter­na­ci­o­nals com la britànica RICS (Royal Ins­ti­tu­tion of Char­te­red Sur­veyors) o la nord-ame­ri­cana PMI (Pro­ject Mana­ge­ment Ins­ti­tute).

L'ACP té pre­vist ofe­rir tres per­fils més a la seva car­tera “i sumar-ne tres més cada any”, fins a dis­po­sar en oferta de tots els àmbits com­pe­ten­ci­als impor­tants en aquest sec­tor.

Avançar-se a la llei de serveis professionals

Un dels objectius de la nova Agència de Certificació Professional que acaben de posar en marxa els Col·legis d'Aparelladors de Barcelona i de Madrid és preparar-se davant la futura llei de serveis professionals. La nova normativa, que està en tràmit parlamentari, regula l'obligació dels col·legis professionals de constituir-se com a entitats acreditades per a la certificació professional. Per això l'ACP està oberta a tancar acords amb altres col·legis professionals d'altres àmbits. “Els podem oferir que aprofitin la nostra plataforma, que ja disposa de l'aval de la normativa internacional”, explica el vicepresident del Col·legi de Barcelona, Jordi Gosalves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.