Eines

Dèbils millores en l'ocupació

Avui a Catalunya hi ha 600.000 empreses, un 90% amb menys de 10 treballadors. La seva necessitat mínima de finançament per a R+D se situa al voltant dels 20.000 euros. Saben a quantes empreses podríem ajudar amb els 1.400 milions d'euros que ens ha costat el projecte Castor? Divideixin: a totes

Tot i la recu­pe­ració econòmica, sobre­tot en ter­mes de PIB, la rea­li­tat és tos­suda, i les últi­mes dades de l'EPA ens cer­ti­fi­quen dèbils millo­res de la cre­ació d'ocu­pació, i encara més dèbils millo­res de la cre­ació d'ocu­pació de qua­li­tat. Davant de la lenta recu­pe­ració del tre­ball, els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals insis­tei­xen en la neces­si­tat d'apro­fun­dir en la reforma labo­ral, sobre­tot en el sen­tit de fle­xi­bi­lit­zar el mer­cat de tre­ball. En aquest sen­tit, algu­nes refle­xi­ons i idees a propòsit de les refor­mes labo­rals basa­des en resul­tats de la inves­ti­gació naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal, i de recerca pròpia rea­lit­zada a l'Ins­ti­tut Inter­dis­ci­pli­nari d'Inter­net de la UOC.

Pri­mera. Qui crea ocu­pació? En gene­ral hom pensa que la cre­ació d'ocu­pació és lide­rada per les grans empre­ses. Res més lluny de la rea­li­tat. La inves­ti­gació inter­na­ci­o­nal ens demos­tra que el prin­ci­pal focus de cre­ació d'ocu­pació en l'àmbit glo­bal, també a Espa­nya i Cata­lu­nya, és encapçalat pel tei­xit d'autònoms, micro, peti­tes i mit­ja­nes empre­ses (MPI­MES, en enda­vant). Com que no hi ha millor política d'ocu­pació que dis­po­sar d'un tei­xit d'autònoms i MPI­MES efi­ci­ents i com­pe­ti­ti­ves, a què espe­rem a fomen­tar de veri­tat aquest tei­xit econòmic? Dues idees de reforma sobre aquest sec­tor.

Pri­mera idea. Sabem que l'empre­ne­do­ria a Espa­nya té un mal endèmic. Prop de dues ter­ce­res parts de les noves empre­ses cre­a­des no arri­ben al cinquè any d'existència. Amb un breu exer­cici d'anàlisi del seu procés intern de gene­ració de valor seria pos­si­ble iden­ti­fi­car qui­nes d'aques­tes noves ini­ci­a­ti­ves tenen clares pos­si­bi­li­tats de créixer sos­te­ni­ble­ment en el futur. Una vegada iden­ti­fi­ca­des, la reforma és clara: 0 cotit­za­ci­ons soci­als per al tre­ba­lla­dor con­trac­tat fins al cinquè any de vida de l'empresa.

Segona idea. Fem molt poques coses pels autònoms i les MPI­MES que ja estan al mer­cat. En espe­cial, man­quen polítiques de suport al canvi en el seu procés de gene­ració de valor. Neces­si­tem pro­jec­tes de suport per a intro­duir de veri­tat el conei­xe­ment, la tec­no­lo­gia i la inno­vació a l'empresa petita. Una ordre de mag­ni­tud. Avui a Cata­lu­nya hi ha 600.000 empre­ses, un 90% amb menys de 10 tre­ba­lla­dors. La seva neces­si­tat mínima de finançament per a R+D se situa al vol­tant dels 20.000 euros. Saben a quan­tes empre­ses podríem aju­dar amb els 1.400 mili­ons d'euros que ens ha cos­tat el pro­jecte Cas­tor? Divi­dei­xin: a totes. Neces­si­tem crear la pòlissa intan­gi­ble de crèdit. Un nou ins­tru­ment de finançament de la inno­vació, que no demani garan­ties reals, que ges­ti­oni els ris­cos a través de tes­tos d'inno­vació i com­petències empre­ne­do­res, i que no impli­qui l'entrada a l'estruc­tura de pro­pi­e­tat de les empre­ses, majo­ritària­ment fami­li­ars o amb rela­ci­ons d'amis­tat.

Segona. Com és l'ocu­pació cre­ada en la post­crisi? En gene­ral, es tracta d'ocu­pació de baixa qua­li­tat, con­trac­tes tem­po­rals i en tas­ques poc inten­si­ves en conei­xe­ment. Ja sé que és millor mal tre­ball que zero tre­ball, però no podem renun­ciar de cap manera a la cre­ació de llocs de tre­ball de qua­li­tat.

Mul­ti­di­men­si­o­na­li­tat.

La qua­li­tat del tre­ball és mul­ti­di­men­si­o­nal i comprèn dimen­si­ons objec­ti­ves de la feina (sala­ris, experiència, edat, gènere, etc.), però també dimen­si­ons sub­jec­ti­ves (per­cep­ci­ons dels tre­ba­lla­dors en relació amb l'orga­nit­zació, les con­di­ci­ons i la inten­si­tat del tre­ball, la salut i la segu­re­tat, les rela­ci­ons soci­als, i l'equi­li­bri vida-tre­ball). Aca­bem d'evi­den­ciar que durant la crisi la qua­li­tat del tre­ball a Espa­nya ha millo­rat perquè els assa­la­ri­ats que encara tre­ba­llen han reduït la inten­si­tat de la seva feina, s'ocu­pen amb millors con­di­ci­ons d'espai-temps, millo­ren les rela­ci­ons soci­als i tenen més temps per a con­ci­liar. Aquests fac­tors han com­pen­sat la cai­guda dels sala­ris, l'incre­ment de la inse­gu­re­tat labo­ral i el dete­ri­o­ra­ment de les con­di­ci­ons orga­nit­za­ti­ves. Però aquesta millora de la qua­li­tat és desi­gual. Inci­deix sobre­tot en els homes for­mats. Per tant:

Tre­ball de qua­li­tat.

Ter­cera. No hi ha tre­ball de qua­li­tat sense tre­ball for­mat, autònom i amb des­cen­tra­lit­zació orga­nit­za­tiva. Reforma urgent del sis­tema de for­mació ocu­pa­ci­o­nal i de la Fun­dació Tri­par­tida. Reforma urgent del sis­tema de rela­ci­ons labo­rals: menys inter­me­di­ació i més orga­nit­zació. Els tre­ba­lla­dors han d'accep­tar la fle­xi­bi­li­tat, que no pre­ca­ri­e­tat, del tre­ball d'avui, però les empre­ses han d'accep­tar la inter­venció directa del tre­ball en la presa de deci­si­ons.

Quarta. Què fem amb l'atur? La inves­ti­gació sobre la con­fi­gu­ració de l'atur ens sug­ge­reix, almenys, la presència, repar­tida en tres terços, de tres tipus d'atur molt dife­rents. L'atur estruc­tu­ral es vin­cula amb la pèrdua de con­di­ci­ons d'ocu­pa­bi­li­tat (tre­ball poc qua­li­fi­cat, gent més gran i immi­gració), l'atur esta­ci­o­nal es vin­cula amb les bos­ses de població inac­tiva per aten­dre les deman­des dis­contínues de tre­ball (agro-indústria, turisme i comerç), i l'atur labo­ral es vin­cula amb unes rela­ci­ons labo­rals ina­de­qua­des que afec­ten els joves for­mats amb con­trac­tes pre­ca­ris. No pot ser de cap manera que a aques­tes tres cate­go­ries d'atur se'ls ofe­reixi la mateixa solució.

Per a l'atur estruc­tu­ral, sub­si­dis vin­cu­lats al ren­di­ment de la seva millora d'ocu­pa­bi­li­tat. Per a l'atur esta­ci­o­nal, sub­si­dis més curts que tren­quin els incen­tius al no-tre­ball con­ti­nuat. I, per a l'atur labo­ral, nou con­tracte social. Tenim feina per crear feina de qua­li­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.