Política

El PP usa el TC per fulminar Mas

Promou una reforma exprés en les vigílies del 27-S perquè l'alt tribunal pugui sancionar quan no es compleixin les seves resolucions

Cop d'efecte per activar les possibilitats d'Albiol enmig de la crítica unànime de l'oposició

Rajoy intenta exhibir fermesa davant la pressió dels populars

La història és repeteix. En el moment àlgid de l'anomenat pla Ibarretxe, José María Aznar, amb nocturnitat i traïdoria, va colar una esmena a la llei d'arbitratge per poder castigar amb pena de presó l'intent del lehendakari de sotmetre el seu projecte a consulta. El 2005, el seu successor, José Luis Rodríguez Zapatero, anul·laria la mesura coercitiva en considerar-la un “despropòsit”. Una dècada més tard, i després que Mariano Rajoy se les hagi sentit de tots colors per part dels sectors més ultraconservadors del PP que l'acusen de ser massa “tou” amb Artur Mas, ha decidit donar el seu propi cop d'efecte amb una acció ràpida però de gran envergadura: la reforma del Tribunal Constitucional per dotar la institució de capacitat sancionadora. El PP vol garantir-se que qualsevol moviment del front sobiranista posterior al 27-S no quedi impune i, sobretot, que el seu cap visible –el president– quedi fora de joc plantejant la possibilitat de suspendre'l de les seves funcions. La intenció és tenir enllestida la reforma abans que s'acabi la legislatura espanyola. De fet, l'assumpte es tramitarà sense dirigir-se a cap òrgan consultiu i en una única lectura. El ple d'aprovació al Congrés se celebrarà dos dies després de les eleccions catalanes.

A partir d'aquesta modificació exprés –que ahir va rebre la crítica de la Generalitat i de tots els partits polítics catalans i espanyols– el TC podrà multar amb una quantitat de fins a 30.000 euros o expulsar de la política els que no compleixin les seves resolucions, promoure les iniciatives que calguin sense ni tan sols escoltar els afectats i fins i tot demanar auxili al govern espanyol per garantir-ne l'execució. Tot plegat sense renunciar a la via penal. D'aquesta manera, el PP s'intenta treure l'espina de la imatge de milers de persones votant el 9-N tot i que el TC havia negat la possibilitat de celebrar la consulta; una situació que va generar força tensió dins les files del PP, donat que s'acusava el president espanyol de no haver sabut donar un cop damunt la taula per impedir-ho. Tant és així que en aquell moment va forçar la presentació d'una querella per intentar inhabilitar Mas i part del seu govern, enmig de la divisió de la judicatura. L'assumpte, però, continua encallat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Rajoy, doncs, ha volgut abandonar la seva imatge d'immobilisme i passa a l'acció amb un doble objectiu electoral: intensificar l'amenaça davant el 27-S i promocionar el seu candidat a la Generalitat, Xavier García Albiol. Al cap i a la fi, el dirigent del PP català ahir va poder actuar de mestre de cerimònies en el moment que el grup parlamentari al Congrés presentava la iniciativa. “S'ha acabat la broma”, emfasitzava García Albiol al costat del portaveu, Rafael Hernando. Aquesta mesura és “la manera més clara de demostrar” que, davant una eventual declaració d'independència, “no se sortiran amb la seva”, hi afegia el candidat.

Paral·lelament, amb aquesta reforma el PP podrà presumir de ser l'únic garant de fermesa davant l'independentisme. I és que després de la sintonia mostrada darrerament entre el govern espanyol i el PSOE arran de la carta de Felipe González publicada a El País, l'executiu espanyol ha volgut tornar a marcar distàncies amb la resta de forces espanyoles amb vista no només als comicis catalans, sinó també a la convocatòria de les eleccions generals. És per això que ahir el PP desafiava la resta de partits polítics –sobretot el PSOE i Unió– a donar suport a una reforma “històrica”, conscients que exhibiran una solitud planificada en la seva pretensió de capgirar el funcionament del TC.

Així doncs, a partir de l'anunci l'oposició va clamar contra la mesura amb l'argument que és una “barrabassada” jurídica i una utilització “partidista” de les institucions. El PSOE va proclamar que s'oposarà frontalment a aquesta “barbaritat”, que considera una “sobreactuació electoral”, mentre que des de Podem es considerava una “amenaça” que només serveix per atiar “el foc”. No va trobar comprensió ni en Ciutadans ni en UPyD, donat que aquestes formacions acusaven Rajoy de parapetar-se en el TC perquè ell es veu incapaç d'usar els mecanismes que ara ja té al seu abast per fer complir la llei a Mas.

Des de Catalunya, la vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, va criticar l'electoralisme de la mesura tot recordant que Rajoy és el primer a no complir les sentències del TC, mentre que des d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida precisava que “és poc intel·ligent pensar que una multa pot resoldre el que està passant”.

Només haurà de témer aquesta iniciativa qui pensi que està per sobre de la llei
Soraya S. de Santamaría
vicep. del govern espanyol
El PP respon al clamor democràtic de Catalunya amb repressió, amb amenaces i amb por
Neus Munté
vicep. del govern català
El PP torna a instrumentalitzar una institució de manera partidista amb una proposta unilateral
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Les amenaces no ajuden a fer que els ciutadans d'aquest país s'entenguin; optem pel diàleg
Pablo Iglesias
secretari general de Podem

“Això sí que recorda reaccions dels anys trenta”

lurdes artigas

Duríssima reacció del president de la Generalitat, Artur Mas, a la proposta exprés del PP per reformar el Tribunal Constitucional (TC) per poder sancionar i suspendre els governants o executius que incompleixin les seves resolucions, un projecte pensat per a ell. “Això sí que recorda reaccions dels anys trenta, és la música de la inquisició, no és estat de dret ni qualitat democràtica”, va afirmar Mas en una conferència a Girona, enllaçant amb la carta de l'expresident espanyol Felipe González en què comparava el procés amb el nazisme i el feixisme. El president de la Generalitat i candidat de Junts pel Sí va denunciar que els populars “destrueixen els fonaments de l'estat de dret que diuen defensar”. I va qualificar la proposta d'“esperpèntica”perquè atribueix al Constitucional “funcions que no li pertoquen”. Per Mas, el projecte del PP denota “una baixa qualitat democràtica alarmant”.

En el decurs de la xerrada, el president també es va referir a l'article de González indicant que el pitjor del text és que digui “que fem el que fem tot continuarà igual, això és d'una gravetat democràtica brutal”.

Mas va protagonitzar ahir a la nit una conferència en el marc del cicle de sopars col·loqui que organitzen la Cambra de Comerç de Girona i el grup Hotels Ultonia, amb la col·laboració del Grup Impuls per Girona, que aplega les principals institucions i associacions empresarials del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.