Focus

“Les empreses han d'assumir un nou paper com a formadores”

L'FP dual funciona tan bé perquè ajusta oferta i demanda

El mes de maig passat es va presentar l'Aliança per a l'FP Dual, promoguda per la Fundació Bertelsman, la Fundació Princesa de Girona, la CEOE i la Cambra d'Espanya. L'objectiu és generar una xarxa d'entitats i empreses per accelerar el desplegament d'aquest model a l'Estat, que és “clau per millorar la competitivitat de la nostra economia”, explica el president de la Fundació Bertelsman i vicepresident d'aquesta aliança, Francisco Belil.

Per què és tan important el desplegament de l'FP dual?
Aquí la dual només arriba a un 3% de l'FP, però en països del centre d'Europa aquest és un model que funciona molt bé i a Alemanya per exemple representa més del 60%, perquè estudiants, empreses i reguladors han entès que és un sistema que funciona.
I per què?
En l'FP dual són les empreses les que seleccionen els estudiants, i ho fan fins i tot amb més dedicació que amb els seus treballadors. I és així perquè si contracten algú que ha sortit de la universitat i s'equivoquen, el canvien i punt. Però en els estudiants de dual l'empresa hi inverteix molt. A canvi, té una persona motivada des del primer dia, que pot formar exactament seguint les seves necessitats, fent-hi un vestit a mida, i per això el sistema funciona tan bé, perquè ajusta l'oferta i la demanda al mercat laboral.
És evident que això requereix un canvi de mentalitat de les empreses...
Certament cal que les empreses s'hi involucrin. Fins ara les empreses s'han vist com a generadores de valor o d'ocupació, però no com a formadores. De sobte els estàs dient que han d'afegir aquesta tasca nova, la de formar, i formar en qualitat. I aquest és un canvi molt important que si no l'accepten portarà al fracàs del model.
I les veu preparades per fer el canvi?
En general veig sobretot que les grans empreses i especialment les multinacionals que ja apliquen aquest model als seus països d'origen hi estan molt més identificades. En canvi les pimes les veig amb un major desconeixement, i aquest pot ser un problema, perquè el 99% del nostre teixit empresarial està format per pimes.
Com valora la nova llei catalana d'FP?
A Catalunya s'està avançant molt positivament. La nova llei és un pas molt important, però crec que en l'apartat de l'FP dual s'hauria de desenvolupar més precisament pensant en les pimes. L'objectiu ha de ser tenir una FP dual de la mateixa qualitat que la dels països referents, perquè millora la competitivitat de l'economia i garanteix llocs de treball als joves.
Fins a quin punt el desplegament de l'FP dual pot reduir l'elevat atur juvenil?
Està demostrat que als països amb una FP dual forta hi ha menys atur juvenil perquè s'acosta l'oferta i la demanda. Cal fer altres coses, però aquest és un element clau.
I quant de temps necessitarem per arribar als nivells dels països referents?
Això dependrà de nosaltres i de la velocitat a què anem. Des de l'aliança treballem precisament per accelerar aquest procés, explicant a les empreses els seus beneficis o estudiant si cal canvis normatius, per exemple.
I com pot incidir en aquesta velocitat la recuperació de l'economia?
És clar que hi ajudarà, i és important aprendre dels errors. No haver tingut un sistema d'FP dual ens ha fet patir més la crisi. Cal estar més ben preparats per quan arribi la propera.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.