Opinió

Desmuntant el PIB

L'economia del coneixement no només transforma els resultats de l'activitat econòmica sinó que, més especialment, suposa un canvi radical de comportament econòmic de les persones. A l'economia del coneixement és molt freqüent bescanviar coneixement per coneixement sense que hi intervinguin transaccions amb base monetària. Per la xarxa, s'intercanvien diàriament milers de milions de fluxos de coneixement científic, tecnològic, tàcit o relacional sense que hi hagi diners pel mig

Ente­nem el PIB (pro­ducte inte­rior brut) com el valor mone­tari de la pro­ducció de béns i ser­veis d'una eco­no­mia (ter­ri­tori) durant un període de temps (gene­ral­ment un any). Ja fa gai­rebé nou dècades que aquesta és la prin­ci­pal macro­mag­ni­tud de mesura de l'acti­vi­tat econòmica. Des de la revo­lució key­ne­si­ana uti­lit­zem aquest indi­ca­dor per mesu­rar la tri­ple iden­ti­tat macro­e­conòmica bàsica. És a dir, la igual­tat entre la pro­ducció, la des­pesa i la renda que una eco­no­mia és capaç de gene­rar durant un període de temps deter­mi­nat. Amb tots els can­vis que ha pre­sen­tat l'eco­no­mia mun­dial durant els dar­rers anys, és encara el PIB un indi­ca­dor ade­quat per mesu­rar l'acti­vi­tat econòmica?

Des dels prin­ci­pis del capi­ta­lisme, sabem la importància del crei­xe­ment econòmic. El capi­ta­lisme té un prin­cipi bàsic: la maxi­mit­zació o l'opti­mit­zació del bene­fici. Una ins­ti­tució bàsica: el mer­cat; i una con­seqüència bàsica: el cicle econòmic. Com que els fac­tors pro­duc­tius s'enfron­ten, tard o d'hora, als ren­di­ments decrei­xents, per opti­mit­zar els bene­fi­cis cal créixer i, a més, fer-ho con­ti­nu­a­da­ment. Deia Marx, ja fa més de dos segles, que el capi­tal que no creix mor. Per tant, el capi­ta­lisme neces­sita ontològica­ment el crei­xe­ment econòmic. I per tenir crei­xe­ment econòmic cal un indi­ca­dor base de mesura de l'acti­vi­tat econòmica i anar ava­lu­ant la seva dinàmica. Aquest indi­ca­dor és el PIB.

Sota la for­mu­lació key­ne­si­ana, Simon Kuz­nets, el pare del sis­tema de comp­ta­bi­li­tat naci­o­nal als EUA, va ser el cre­a­dor de l'invent. Però el mateix pio­ner del sis­tema ja en va veure les limi­ta­ci­ons, sobre­tot en el ter­reny de l'asso­ci­ació entre el PIB per càpita i el benes­tar. Deia Kuz­nets en una comu­ni­cació al Congrés dels EUA el 1934 que era molt perillós deduir el benes­tar d'una eco­no­mia a par­tir de la seva renda naci­o­nal. Tot i que eco­no­mis­tes i polítics van insis­tir a con­ti­nuar asso­ci­ant el PIB per càpita i el benes­tar de la soci­e­tat durant un bon gra­pat d'anys, la inves­ti­gació de l'eco­no­mia del benes­tar ja fa temps que ho ha dei­xat d'asso­ciar direc­ta­ment. De fet, durant els últims anys han apa­re­gut mul­ti­tud d'indi­ca­dors alter­na­tius de mesura de diver­ses dimen­si­ons del benes­tar, espe­ci­al­ment els nous índexs de feli­ci­tat. En aquest sen­tit, la para­doxa d'Esa­ter­lin ens diu, ja des de mit­jan dels setanta, que no hi ha una relació directa i posi­tiva entre més renda i més feli­ci­tat.

Man­can­ces crei­xents.

Però més enllà de la ina­de­quació del PIB com a mesura del benes­tar imma­te­rial, hem de dir que el PIB també acu­mula man­can­ces crei­xents en el ter­reny de la mesura de l'acti­vi­tat mate­rial. En parau­les del mateix Kuz­nets: “Cal tenir en compte les diferències entre quan­ti­tat i qua­li­tat del crei­xe­ment, entre els seus cos­tos i bene­fi­cis, i entre el curt i el llarg ter­mini. Els objec­tius de més crei­xe­ment hau­rien d'espe­ci­fi­car de què i per a què.” En aquest sen­tit, hi ha un feno­men nou que demana urgent­ment una revisió a fons de la mètrica del PIB: la transacció econòmica del conei­xe­ment.

L'àtom de l'eco­no­mia és l'inter­canvi. Però, aquest àtom té una natu­ra­lesa par­ti­cu­lar: la base monetària. S'inter­can­vien pro­duc­tes o ser­veis per diners; tre­ball per sala­ris o inver­si­ons per ren­di­ment. A par­tir de la uti­lit­zació dels diners com a mitjà de paga­ment i d'inter­canvi, es pot mesu­rar el com­por­ta­ment econòmic de les per­so­nes. Els mer­cats són for­mals i és pos­si­ble agre­gar mag­ni­tuds i cons­truir indi­ca­dors com el PIB. Però, a finals del segle XX es con­so­lida la revo­lució del conei­xe­ment.

Canvi de com­por­ta­ment.

L'eco­no­mia del conei­xe­ment no només trans­forma els resul­tats de l'acti­vi­tat econòmica sinó que, més espe­ci­al­ment, suposa un canvi radi­cal de com­por­ta­ment econòmic de les per­so­nes. A l'eco­no­mia del conei­xe­ment és molt freqüent bes­can­viar conei­xe­ment per conei­xe­ment sense que hi inter­vin­guin transac­ci­ons amb base monetària. Per la xarxa, s'inter­can­vien diària­ment milers de mili­ons de flu­xos de conei­xe­ment científic, tec­nològic, tàcit o rela­ci­o­nal sense que hi hagi diners pel mig.

Els inter­can­vis no mone­ta­ris de conei­xe­ment no es poden mesu­rar de la manera tra­di­ci­o­nal. De fet, no sur­ten al PIB. Tota aquesta nova dimensió de l'eco­no­mia no s'està mesu­rant cor­rec­ta­ment. I, més encara, pre­gun­teu-vos per què encara con­ti­nuem par­lant del PIB com una dimensió vin­cu­lada al ter­ri­tori. O per què con­ti­nuem par­lant d'eco­no­mia cata­lana o espa­nyola si l'inter­canvi cada vegada és menys físic i més digi­tal, si no té lloc en mer­cats orga­nit­zats en el temps i l'espai. Ras i curt: nous inter­can­vis, noves mesu­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.